Tudj meg többet erről az ünnepről

Itt a Karácsony!

Melyik országban ki hozza az ajándékot? Ki döntötte el mikor legyen az ünnep?

Tudj meg többet Karácsonyról:

 1. Időszámításunk szerint 350-ben I. Julius pápa, Róma püspöke december 25-ét nevezte meg Krisztus születésének hivatalos megünneplésére, ami egyébként nem szerepel a Bibliában.
 2. A Karácsony három tradicionális színe a zöld, a piros és az arany. A zöld az élet és újjászületés szimbóluma, a piros Krisztus vérét, az arany pedig a fényt, valamint gazdagságot jelent.
 3. Az Amerikai Egyesült Államokban évente kb. 20.000 „bérelhető” Télapó áll munkába Karácsony idején, és speciális tréningen képezik őket, hogy vidámságukat nyomás alatt is meg tudják tartani. Felhívják a figyelmüket arra, hogy megbízási díjukat akkor vegyék csak át, ha a gyerekek nem figyelnek, és azt a tanácsot sem árt megfogadniuk, hogy ne egyenek fokhagymás és babos ételeket a munkanapon.Jultomten
 4. Lengyelországban gyakori, hogy pókhálóval díszítik a fenyőfát, mert egy legenda szerint a kis Jézus takaróját pók szőtte. A lengyelek számára a pókháló a jóság és a jólét szimbóluma.
 5. A druidák idejében a fagyöngyöt afféle szent növényként tisztelték, hiszen télen is termést hozott, míg szinte minden más növény elhullajtotta leveleit. Arany sarlóval vágtak belőle és felfüggesztették valahová, hogy a talajjal ne érintkezhessen. Úgy tartották, hogy ellenszere a terméketlenségnek és távol tartja a gonoszt.
 6. Az első, karácsonyfára tett nyomtatott utalás 1531-ből származik, és Németországból került elő.karácsonyfa
 7. Források szerint a legelső ismert fadíszek almák voltak, amelyeket Ádám és Éva történetének színházi előadásain aggattak erdei fenyőre a középkori színészek. A gyertyás dekorációk a 18. században jelentek meg, elektromos fényfüzéreket pedig először 1895-ben használtak.
 8. Az első karácsonyi üdvözlőlapot a brit illusztrátor John Callcott Horsley (1817-1903) készítette 1843-ban, Sir Henry Cole üzletember, a londoni Viktória és Albert Múzeum első igazgatójának megbízására.
 9. Napjaink egyik legnépszerűbb ajándékötlete a LEGO: a karácsonyi időszakban világszerte 28 szett kel el másodpercenként!
 10. Télapó szakáll nélkül? A Télapó védjegye a piros ruháin kívül hosszú fehér szakálla is, a 17. századi hollandok viszont borotvált arccal képzelték el.
 11. Az egyik legismertebb karácsonyi dal a Jingle Bells, pedig állítólag a medfordi szerző James Lord Pierpont Hálaadás ünnepére írta 1850-ben, az egy-lovas szánhúzó versenyeknek emléket állítva. („One-horse open-sleigh…”)
 12. Az izlandi gyerekek számára könnyen horror történet válhat a Télapó meséjéből. A jóságos nagyszakállú mellett 12 másik karakter testesíti meg a „karácsony szellemét”, közte Grýla, a félelmetes öregasszony, aki elrabolja a rosszul viselkedő gyerekeket.
 13. Olaszországból származik a szokás, miszerint a rossz gyerekek egy kupac szenet kaptak ajándék helyett.
 14. Ausztriában Christkind, azaz a karácsony gyermeke, Svédországban manó (Jultomten), Amerikában a Télapó (Santa Claus), Angliában Karácsony Apó (Father Christmas), Magyarországon a kis Jézus hozza az ajándékokat.lego karácsony télapó játék
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Spiritusz

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére