Októberben befejeződik a bátaszéki templom helyreállítása

Októberben befejeződik a bátaszéki Nagyboldogasszony templom helyreállítása, a műemléképületnek már kicserélték régi, veszélyessé vált toronysisakját.

A 84 méter magas templom 18 tonnás toronysisakját 2013 májusban távolították el, helyére egy 30 méteres, a korábbival méretben és külalakjában is megegyező sisak készült. A hét elemből álló szerkezetet a földön is összeállították, majd részekben emelték fel a toronyra – mondta el Dohóczki Péter, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója.

Jelenleg a modulok összeillesztését végzik alpintechnikával a szakemberek, valamint a torony alsóbb részein lévő homokkődíszeket, párkányokat, szobrokat restaurálják, ami várhatóan október végéig befejeződik. A templomot Udvardy György megyéspüspök október 26-án szentmisén áldja meg – tette hozzá.

A csaknem kétéves rekonstrukció összesen mintegy 150 millió forintba került, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 30 millió forinttal járult hozzá a munkához, 15 millió forint adományokból származik, a fennmaradó összeget az egyházmegye fizeti ki.

Az 1899 és 1903 között neogótikus stílusban épült, háromhajós templom az ország negyedik legmagasabb temploma. Az épület toronysisakjának faszerkezete az idők során annyira károsodott, hogy nem lehetett megmenteni, a szerkezeti problémák már az 1990-es években jelentkeztek, 2012-re a sisak láthatóan megdőlt. A templomot 2012 decemberében lezárták, a munkák során nemcsak a sisakot cserélték ki, hanem a tornyot belülről vasszerkezettel is megerősítették.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Spiritusz

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére