Kolumbia, drogok, gyilkosság

Juan Gabriel Vásquez: Becsapódás
A dél-amerikai irodalom (Márquezt és mágikus realizmusának követőit leszámítva) csak nyomokban jut el hozzánk. Pedig lenne mit keresgélnünk a kontinensen. Juan Gabriel Vásquez a hozzáértők szerint az egyik legnagyobb latin amerikai író, aki végre szakít az eddigi hagyományokkal történelmet, szociológiát és társadalomkritikát bújtat izgalmas, krimi szagú köntösbe.

Magyarul idén jelent meg a harmadik regénye A hírnév címmel az Ab Ovo Kiadónál, de szerintem érdemesebb a tavalyi Becsapódással kezdeni, mert nemcsak, hogy könnyebben befogadható, de izgalmasabb is, így könnyebb rákapni az ízére.

Kolumbiában járunk, azon belül is elsősorban a fővárosban, Bogotában. Főhősünk éppen azon elmélkedik, hogy lelőttek egy vízilovat, ami megszökött Pablo Escobar egykori állatkertjéből. A drogbáró híres-hírhedt állatkertjéből. De erről más is eszébe jut. Egy fura öreg pilóta, egy rejtélyes kazetta, és saját félelmei az elmúlt tíz évből, az eldördült lövés az utcán, ami megváltoztatta az életét. Visszatér saját múltjába, szülei és nagyszülei kábítószerbotrányokkal és viszályokkal átitatott korába, hogy felfejtse a titokzatos szálakat.

A krimikre jellemző feszültséggel és felépítéssel megszerkesztett regény sodró és lendületes. Szőnyi Ferenc fordításában egy fantasztikus írói stílussal ismerkedhetünk meg. A regényben a valódi párbeszéd kevés, inkább elmélkedő és belső monológokkal tűzdelt, a történet mégsem válik unalmassá. Friss, mai szöveg, ami Kolumbia történelmének egy részébe kalauzol minket, szinte észrevétlenül és roppant izgalmasan.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Irodalom

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére