Visszatérnek a pizzafaló nindzsa teknőcök

Szteroidfüggő páncélosok
Kevin Eastman és Peter Laird amikor 1984-ben egy poén kedvéért megrajzolták, majd kiötlötték a mutáns tekik világát, álmukban sem gondolták volna, hogy hőseik sikert sikerre halmoznak majd. Azt meg végképp nem tudhatták, hogy 2014-ben Micheal „darálásfetisiszta” Bay meglovagolná ezt a franchise-t is a jó öreg Transformers után. Idén célkeresztben Manhatten, pusztuljon hát!

A pizzafaló teknősök, Leonardo, Raffaello, Michelangelo és Donatello kalandjai már több mint húsz éve kezdődtek el, amikor is Kevin Eastman 1984-ben poénból felskiccelte barátjának, Peter Laidnek az első bűnüldöző fegyverforgatót. Ezután a két fiatal művész fantáziája szárnyra kapott, megkreálták a négy, különböző tulajdonságokkal felruházott hőseiket, létrehozták a nindzsa tekik saját világát, konzisztens valóságát és a várost rettegésben tartó antagonistát, Zúzót és csatlósait. Még abban a jeles évben az amerikai Mirage Studios támogatásában kiadták első képregényüket, a Teenage Mutant Ninja Turtles-t.

A vállalkozás elindítása némi kölcsönbe, sok munkába és pénzbehajtásba került, de a Manhatten csatornáiban falatozó maszkosaink kalandjait rövidest hatalmas siker koronázta meg. Az elsőszámú inspirációt Jack Kirby, a híres művész jelentette a fiataloknak, – bár kinek nem? Kirby számos Marvel karaktert készített el Stan Lee-nek, többek közt a Fantasztikus Négyesben, az X-menben, a Thorban, a Hulkban és Amerika Kapitányban is közreműködött.

http://antropos.hu/data/8890/2.jpg

A teknősök kidolgozói számtalan ihletet merítettek a korábbi Marvel univerzumból; hőseik jelentős része az 1980-as évek népszerű képregényeiből, a Fenegyerekből, az X-menből és egyéb kötetekből születhettek meg. A két alkotó hosszas brainstroming következtében, kompromisszumok felállításával írhatták meg a lehető legjobb mesét, amire a 80-as évek képregény fanatikusainak szüksége volt. Véleményük szerint az írás és a grafikai teljesítmény megegyező mértékben járult hozzá a sikerhez. A tekik széleskörű elismertségüket nagyrészt Mark Freedman licenc-ügynöknek köszönhetik, aki 1988-ban a kaliforniai Playmates Toys játékgyártó vállalattal kötött megállapodást a játékfigurák előállításáról. No, de tekintsük át protagonistáinkat – legalább is a képregény tekintetében. Egyes változatokban a karakterek szellemisége, történeti háttere eltér az eredeti koncepciótól, de a televíziós sorozatok, tv-filmek garmadája végett ezen ne is csodálkozzunk.

A csapat vezetője Leonardo, aki bátor, higgadtságáról híres harcos, a busido szigorú normarendszerének követője. Nevét Leonardo da Vinciről kapta és fegyverei két tradicionális japán kard, vagyis két katana. Donatello a csapat esze és tudósa, aki harc helyett inkább az elméjét használja a konfliktusok megoldására. Fegyvere egy bot és nevét a korai reneszánsz olasz képzőművészről, Donatelloról kapta.

A csapat nagy zsiványa, Raffaello sokszor előbb üt, aztán kérdez, akár egy jó katona. Heves természete és állandó lázadása miatt sokszor megkérdőjelezi a csapat vezetőjét. Egy pár saival küzd a gonosz ellen, mely egy tradicionális ázsiai országokban használatos fegyver. Raffaello Sanzio reneszánsz olasz festő és építész ihlette nevét. Végül Michelangelo, a csapat mókamestere zárja a tekik sorát. Fegyvere egy pár nuncsaku és nevét a híres Michelangelo Buonarrotiról kapta. A pizzafalók nevelőapja a patkánybőre bújt Szecskamester, kinek eredettörténete idővel folyton megváltozott, ahogy April O’Neilnek, a teknősök legkedvesebb barátjának is. A képregény legnagyobb anatagonistája Oroku Saki Zuzó, aki a Vörös sárkányok és a Fürge-láb harcosok – egy nindzsákból álló bűnbanda – vezére, egy hidegvérű, kegyetlen, hazug ember (?). A felsorolásnak persze még koránt nincs vége, de ígérjük zárjuk a sort, ha Micheal Bay és Jonathan Liebesman filmje nem vall kudarcot augusztusban.

A Tini Nindzsa Teknőcök hamar szerepet kaptak a képernyőn is; az ezen a néven született televíziós adaptációt 87’ és 96’ között sugározták. Nálunk a sorozat az mtv csatornán, majd az RTL klubbon is műsorra került. A képregénynél sokkal humorosabb hangvétellel operáló széria történetét kissé átszerkesztették, de a sorozat így is nagy sikert könyvelhetett el. Nem csoda, hiszen a papírra vetett hősök ekkor elevenedtek/mozdultak meg először. Ezután egy kétrészes anime-t gyártottak, ami a rajzfilmsorozaton alapult, majd 97-től egy élőszereplős változatot is készítettek a páncélos hősök megpróbáltatásaiból. A Ninja Turtles: The Next Mutation abban volt igazán különleges – amellett, hogy embereket gumiruhába öltöztettek teknősöknek – hogy itt tűnt fel először az egyetlen nőstény nindzsa teknős, Vénusz. Maszkos bűnüldözőink kalandjai egy időre véget értek és csak az ezredforduló után néhány évvel tértek vissza a vászonra, amikor is az alapművet tekintve egy sokkal hűbb adaptációval rukkoltak elő; ez volt a Tini Nindzsa Teknőcök új kalandjai. Végül a Nickelodeon 2012-ben indított egy animációs szériát, ami ugyan sok változást tartalmazott, de világszerte jó fogadtatásnak örvendett.

Nem rohanhatunk el a képregényből adaptált nagyjátékfilmek mellett sem, ugyanis egy komplett trilógia készült a mutánsok kalandjaiból. Az első film egy 1990-es amerikai-hongkongi akcióvígjáték-szerűség volt, mely a Golden Harvest filmstúdió égisze alatt, Steve Barron rendezésében készült el. Mivel abban az időben a szuperhősös film nagyjából egyet jelentett a Batmannal, sok versenytársa és húzóereje nem volt a teknősfilmnek. A B-színvonal, a gumijelmezbe öltözött emberek, az egysoros beszólások – harc közben, kivárással – és a komolytalan harcjelenetek tették a filmet igazán humorossá. Kellemes kis trashfilm lehetett akkoriban, ma már nehéz lenne elképzelni azt, hogy valaki munkából hazajövet erre vágyakozik esti program gyanánt. A főgonosz, Zúzó is legalább annyira volt gonosz, mint a rettegett Megamind; ma már akármelyik antagonista kenyérre kenve bepuszilná szőröstül-bőröstül. A filmek inkább hajaztak valami gyerekes humorbonbonokkal megspékelt Cartoon Network mesére, mintsem rendes akció-vígjátékra. Idén viszont minden megváltozik, hiszen érkezik Micheal Bay producerkedésében és Jonathan Liebesman rendezésében a legújabb CGI orgia, a Tini Nindzsa Teknőcök rebootja. Megváltozik, tényleg?

A Transformers-szel foglalatoskodó Micheal Bay a nindzsa tekik rebootjának rendezését a Battle: Los Angelest és a Titánok haragját elkészítő Jonathan Liebesmanra bízta, és a női főszerepet, April O’Neil karakterének megformálását az állítólag teknősrajongó Megan Fox kapta – lehet, hogy kárpótlásul, amiért két lábbal kipenderítették a kisasszonyt a robotok világából. Reménykedjünk, hogy a végtelenül erős intellektuelt sugárzó, toronymagas lábú színésznő tudja, hogy nem ékszertekik szerepelnek majd a filmben, mert azokat imádni ugyan lehet, de kard nem lesz a kezükben, az tuti.

A film költségvetése 125 millió dollárra dagad, melyet nem kevés CGI trükkre fordítottak. A teknősök eredettörténete úgy tűnik teljesen átíródott, ugyanis Kevin Eastman és Peter Laird képregényében egy baleset folytán jönnek létre a mutáns pizzahabzsolók, míg Liebesman rebootjában egy vegyszer segítségével állítják elő őket. A trailer már biztosít minket arról, hogy bárgyú nézések, nagy robbantások, bazi nagy hacacáré, fülsüketítő lövedékáradat és literszám folyó vér lesz az új nindzsa teknőcökben.

A Paramount Stúdió értesüléseink szerint kontrollcsoporttal tesztelte le, mennyire vevők a mai fiatalok egy harminc évvel ezelőtti kultikus képregényre. Nem jártak sikerrel és a pletykák szerint bizonyos hiányosságai miatt majdnem újraforgatták az egész filmet. Tényleg furán hatnak a szteroiddal telepumpált, sárgásszínű, teknős-quasimódók, miközben fegyverekkel hadonásznak azok ellen, akik páncéltörővel akarják szétdurrogtatni az izomrostoktól duzzadó seggecskéiket. No, de a látványra bizonyára nem lesz panasz és reménykedünk egy történetben is – hiszen a rendezői székben Bay helyett mégis csak más ül.

http://antropos.hu/data/8890/3.jpg

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére