2014. június 27-július 7.

Budapest Pride Fesztivál

Magyarországon 1992-ben merült fel először a melegfesztivál gondolata, noha ez érdeklődés hiányában nem valósult meg, Pink Piknikek szervezésébe kezdtek. A fesztivál 2009-ben kapta meg a Budapest Pride nevet. Az idei fesztivál június 27-től július 7-éig fog tartani, számtalan érdekes kultúrprogramon vehetnek részt a kilátogatók.

„A Budapest Pride egy feminista és anti-rasszista szemlélettel működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) szervezet.”
A Budapest Pride szervezet célja annak elérése, hogy a világban a sokszínűségre örömmel tekintsenek az emberek, hogy ne érjen senkit hátrányos megkülönböztetés nemi identitása miatt, és ennek egyik eszközeként tekintenek a többnapos nyári Budapest Pride Fesztivált, ezen belül a Budapest Pride Felvonulást és az ősszel megrendezésre kerülő Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál megrendezését.

Magyarországon 1992-ben merült fel először a melegfesztivál gondolata, noha ez érdeklődés hiányában nem valósult meg, Pink Piknikek szervezésébe kezdtek. A következő évben a Pink Week alkalmával már egy meleg tematikájú filmfesztivál megrendezésére is sor került. A következő fesztiválra csak ’97-ben került sor, de ekkor a szokásos piknik helyett már egy kisebb felvonulást tartott a hazai meleg közösség. A fesztiválok innentől évente megismétlődtek és természetesen nem csak a felvonulás volt lényeges elemük, a vitafórumok, kiállítások, író – olvasó találkozók és más kulturális programok tették színessé a fesztivált.

http://antropos.hu/data/8880/2.jpg

A 2008-as fesztiválkor riasztó volt az agresszió felerősödése, a meleg szórakozóhelyekre Molotov-koktélokat dobtak be, a felvonulókat, tojással, petárdával és kövekkel dobálták, de a szokásosnál sokkal több nem LMBTQ személy és szerezett vett részt a fesztiválon, biztosítva ezzel szolidaritásukat és hogy ők maguk is fontosnak tartják, hogy kiálljanak a melegjogok mellett.

A fesztivál 2009-ben kapta meg a Budapest Pride nevet. Ebben az évben a korábbi sajnálatos események miatt a rendőrség és a kormány a támogatásáról biztosította a szervezetet, minden biztonsági óvintézkedést bevetve védték az immár 2500-3000 fős menetet.

Az idei fesztivál június 27-től július 7-éig fog tartani, számtalan érdekes kultúrprogramon vehetnek részt a kilátogatók.

Jó néhány belvárosi szórakozóhely támogatója a fesztiválnak, ahol kiállítások, koncertek, előadások, beszélgetések és még rengeteg program várja az érdeklődőket a következő napokban.

A rengeteg szuper program közül itt szemezgethettek!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Spiritusz

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére