Metha: Négy hajós buli lesz nyáron! [interjú]

A Be Massive szervezője és dj-je Metha beszélt az Antropos.hu-nak zeneírásról, a dj-zésről, és az idén nyáron zajló Be Massive Boat Party sorozatról... Hallgass exkluzív mixet ITT!

-Hogyan kerültél a dj pult mögé?
-Általános iskola hetedik évében kezdtem el én csinálni az iskolai bulikat, volt egy két kazettás magnóm és arról szólt a zene. Akkor még nem volt semmi konkrét szándékom, csupán annyit akartam, hogy olyan zene szóljon, amit szeretek. Ez már régebben is így volt. Szüleim mesélték, hogy egyszer mikor taxiztunk, szóltam a taxisofőrnek (kb. 7 éves voltam), hogy nem tetszik a zene. Később elhatároztam, hogy rádiós akarok lenni, és el is mentem 17 évesen egy magyar rádióhoz szakmai gyakorlatra, vagy tudom is én mire. Amit ott láttam, az nagyon lehangoló volt: füstszagú termek, lerobbant emberek, dohos szag volt, úgyhogy akkor erről le is mondtam. Aztán 20-21 éves koromban elmentem a zöldpardonba egy underworld koncert vetítésre, akikről annyit tudni kell, hogy akkortájt nagy kedvenceim voltak. A sráccal, aki a vetítést csinálta három napra rá tök véletlenül összefutottam egy helyen, ahol leszólította a társaságunkat, mert volt köztünk egy csinos lány. Ennek kapcsán jött szóba az, hogy mivel foglalkozik én meg mondtam neki, hogy tetszett a videó, meg hogy szeretem az underworldot és akkor mondta, hogy ú ő is és hogy ezért kezdett el vetíteni, merthogy ők a kedvencei. Lehívott, hogy menjek le a ZP-be és vetítsük együtt, és rá egy hétre már én csináltam a videó felvételeket a koncertekről meg overall a vizuált. Rá két hétre meg a legnagyobb bulin, a Maydayen csináltuk a vetítést utána meg az összes fesztiválon, aztán a ZP-be jött egy lehetőség, hogy ne csak a vizuált csináljam, hanem csináljak zenét is. Infragandhi megmutatta, hogy hogyan működik a keverőpult meg hogyan kell a keveréseket elindítani, tehát a technikai hátteret ott kezdtem el tanulni és ott zenéltem először. Utána pedig ősztől 2001-ben a kultiplexben kaptam egy keddi napot már vizuál nélkül, hogy lépjek föl, és metamorfózis néven ott elindult egy klubsorozat.

-A magyar underground egyik nagy neve lett mára a Metha és a Be Massive, de ez elég ahhoz, hogy egy ilyen kicsi országban kifizetődő legyen?
-Hát, természetesen nem. Itt ma semmi nem elég, hogyha nem vagy való világ sztár, egy felpumpált mesterséges ikon, ami mögött egy csapat áll és nyomja az emberek agyába, hogy csak ő a jó. Sajnos nálunk még mindig ez a vonal dominál, de most a negatív irányba nem akarom elvinni a beszélgetést. Nem, nem elég, de még itthon is nagyon sok meghódítatlan hely van, nagyon sokan nem is tudnak rólunk, úgyhogy az a cél, hogy minél többekhez eljussunk. Az tűnt fel, hogy folyamatosan cserélődik is a közönség, meg épül is, ezért én nagyon pozitív vagyok, mert a bulijainkon látok olyat is, aki 7 éve jár, meg olyat is, aki az előző héten ismert meg minket. Ez egy óriási kincs, mert ma rengetek szórakozó hely van, akár ingyen is, ahol a zenének szinte semmi értéke nincs, a buliknak nincs nagyon mondanivalójuk és még túlkínálat is van, mert szerintem frenetikus bulik vannak hétről hétre. Plusz egy nagyon szűk közeget szólít meg rengeteg buli, így a bulizó közönség is elfárad, és hogy ha nincs egy lelkület az egész mögött, vagy egy olyan arc, akivel ők azonosulni tudnak, akkor az egész eltűnik. Viszont hála az istennek nekünk jó közönségünk van, és ezt szeretném is kiemelni. Egyre jobban épül a közönségük nagyon jó emberekből.

-Térjünk át a külföldi fellépésekre, tudnál mesélni egy kettőről?
-Nos, a két legjobbat azt elmesélném. Manchesterben volt az egyik, az most volt novemberben, ott Unkle után játszottam egy olyan klubsorozaton, ami idén negyedszer nyerte el a legjobb klubsorozat díját, és itt voltam a fő fellépő után headliner. Mentünk Manchesterben, és ott volt a nagy név mellett az én nevem is a plakáton – az egy nagyon menő érzés volt. Ez most a legfrissebb, a legelső nagy élmény az egy nagyon pici kávézóból indul, ott játszottam kedd esténként, és bejött egy német társaság, hogy milyen jó ez a zene, menjek ki Berlinbe játszani, hát mondom persze –szarkasztikusan-, hogy így be vannak nyomva menjek ki Berlinbe higgyem el. Rám írt három hétre rá, hogy akkor itt kitudnék jönni egy hétre, és hogy kétszer kéne játszani. Cserébe a szállást meg az utazást mindent fizetnek, bele is mentem. Akkor úgy mentem ki Berlinbe játszani egy egész jó kis helyre, hogy még a technikai tudás mai szemmel nézve abszolút nem volt elegendő, csak a zenei ízlésem tetszett neki. Ez egy jó hátba veregetés volt, hogy jó az irány. Ezt a kettőt emelném ki, volt mellette sok más szép is.

-Milyen külföldi fellépések vannak tervben még?
-Hát, megyek vissza Manchesterbe illetve van egy magyar ember, aki promoterként dolgozik és próbál Berlinben elpasszolni egy-két klubba, hát most tőle várom a válaszokat, szerintem ez őszi történet, akárcsak a manchesteri is, nyáron most nincs külföld, mert itthonra kell koncentrálni a fesztiválszezonra meg a saját dolgokra.

http://antropos.hu/data/8797/2.jpg

-Térjünk is át a hajós bulira! Mik a fontos infók erről a sorozatról?
-Négy buli lesz egész nyáron (dátumok a cikk alján, linekben találhatóak), azt kell róla tudni, hogy eddig volt két hajós buli, az első az szenzációsan sikerült az Európa hajón, ott telt ház volt a kapacitás az meg is volt csontig. Viszont az óriási hajón ez el is tűnt, tehát annyira kevésnek látszott a 900 ember, mivel ez egy 3 szintes hajó, és ha már felment 150 ember a tetőre, meg még 100 ember máshova, akkor az tér üresen érződött. A második bulit is megpróbáltuk ott, de most idén egy új koncepció van. Picit korábban indul a hajó, amúgy a Zsófia hajót vettük ki, ez 400 főt tud befogadni. Az alsó részén igazi massive zenek lesznek, a teraszon pedig finom dögös zenek BLATTIVAL és dj Sylvivel, mixer pultokkal. Lehet majd várost nézni, lazítani, napozni, táncolni. Általában 6kor fogunk indulni és 10-fél11 körül lesz a kikötés, és utána a Corvin tetőn lesz a folytatás, az after. A tetőn amúgy már nyolctól buli lesz, szóval, aki nem jön a hajóra az tud menni oda, aki meg a hajón kezd, az se marad le semmiről, mert igazából éjdéltől lesz izgalmas.

-A hajónál maradva, miért lett lecserélve a hajó? Az előbb említett problémák miatt, vagy esetleg volt más indok is?
-Hát túl nagy a hajó, nagyon sokba is került, illetve nem bulikra van kitalálva. Széles volt és hosszú, és ha ez nem elég itt meg ráadásul jobb helyen is lesz a dj pult, picit ez a buli olyan lesz, mint ahogy Londonban a hajós bulik is működnek, ahonnan jött ez az ötlet. A hajóorr elejében lesz a dj pult, befelé fog néz a tánctér felé.

-Hogy jött az ötlet?
-Az egész úgy kezdődött, hogy az Elite Force, aki nekünk már egy ilyen ikonikus figura és jó barát csinálja Temzén a hajós buliját, és vele beszélgettünk az egyik fellépésén, hogy kéne egy ilyet itthon is csinálni, a Dunán. Nem mi vagyunk az elsők, volt már ilyen buli, de nagyon sok nem sikerült, sok sebből is véreztek. Mögénk viszont beállt a burn a hangtechnikájával, ami csúcs hangtechnika, siófokon a coke beachet is ők hangosították, meg ennek egy kis részét építettük az Európa hajóba anno, úgyhogy kb 20%-on szólt a hangerő. Ki se tudtuk használni, annyira komoly hangtechnika volt. Egy felsőkategóriás bulit akartunk csinálni, elérhető áron, és ez a kategória megmaradt, de a befogadó hely lecsökkent 400 főre. Cserébe lesz 4 esemény is, hogy ne legyen az, hogy valaki lemarad róla. Aki meg akar őrülni, annak lesz tombolás az alsó szinten, aki pedig lazulni akar az most meg is teheti és még így is pont kényelmes lesz, mert levegőt is fognak kapni és a dj szempontjából is jó.

-Miért pont ezeket a fellépőket hívtad?
-Elite Force-t azért hívtam, mert három álnéven is ír zenéket, igen termékeny, plusz annyira friss hangzása van, hogy mindig újat tud adni. Rengeteg olyan DJ van, aki nagynevű producerrel dolgozik, és nagyon nagy elvárás van feléjük, viszont dj-ként nem működtek. A bulizók nem erre számítottak, mondták és azt kérdezték, hogy miért Elite Force-t hívtuk. Azért mert mindig jó bulit csinál. A Blattit azért, mert annyira egyedi ízlése van, nekem finom zenékből ő a csúcs. És ahhoz a hangulathoz, amit tervezünk a hajóra ő tökéletes, plusz aznap lesz a szülinapja is, úgyhogy van miért várni.

http://antropos.hu/data/8797/3.jpg

-Mi a különbség Elite Force és Simon Shackleton fellépései között? Hiszen ugyanaz az ember, csak más néven. Miért zenél több néven?
-Azért, mert az Elite Force-hoz mindenki ezt a keményebb, energikusabb, agresszívebb break illetve sötétebb és keményebb muzsikát köti, a Simon Shackelton pedig egy új formáció. Kicsit a techno felé illetve a négy negyed stílushoz közelibb, finomabb okosabb, hallgathatóbb, de ugyanakkor táncos, amire kellemesen lehet bulizni, meg is lehet rá őrülni, de az egész inkább egy ilyen dögös, vidám és utazós zene.

-Jól emlékszem, hogy 3 álnéven lép fel…
-Igen, a harmadik az a Zodiac Cartel, ez inkább electro-house, ott nagyon pici techno van, kicsi tört van, inkább ez electro hangzás dominál, minden dalának van egy egyedi ütemvilága, egy dobvilága, amiről fel lehet ismerni. Egyébként azért nem tud egy néven, mert akkor összefolyna a sok eltérő zene, és ezért is illik a be massive-re, mert nálunk meg pont ez a lényeg, hogy minden stílusból merítsünk, ne csak egyféle zene legyen. Azért is kell ennyi fellépő a bulikra, hogy lássák az emberek, hogy mi nem akarunk irányokat mondani, nem akarunk megmondóak lenni. Mi ezeket szeretjük, ezert ezeket jatsszuk. Ilyen egyszerű.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Ezt is ajánljuk

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére