Így készült az óriásmadár

Ki is az Erzsébet téri kutyák vagy az Új Albert Stadion sasszobrának megálmodója? Szőke Gábor Miklós szobrász válaszolt az Antropos.hu kérdéseire...

Ha az ember Szőke Gábor Miklóst akarja bemutatni, a legegyszerűbb azzal kezdeni, hogy ugye ti is láttátok már a két hatalmas kutyát az Erzsébet téren? Ekkor mindenki elkezd bólogatni, hogy hát persze, azok tök jók. Ezek a „tök jó” szobrok az utóbbi években ellepték Magyarországot és természetesen külföldön is nagyon népszerűek. Az új Ferencváros Stadion előtti acélból készült sas is a művész munkája.

Az 1984-ben született művész a KISKÉPZŐ elvégzése után 2004-2010-ig tanult a Képzőművészeti Egyetemen, szobrász szakon, a 2009-es évet pedig a Milánói Accademia di belle Arti di Brera-n töltötte. Mára nemzetközileg elismert alkotó, aki az összecsavarozott fa lécekből készült monumentális szobraival vívta ki magának az elismerést. A szobrok mellett folyamatosan készül a Dante-sorozat, mely egy kutya életét meséli el egy könyv lapjain. Ezekhez különböző technikákat használ, mint az átfestés, kollázs, rajzok, ragasztások, de a kutya test bútorok képében is megvalósul.

http://antropos.hu/data/8796/7.jpg

-Mikor, hogyan született meg ez a szobrászati stílus?
-A lécszerű, expresszív, gyakran monumentális alkotásaim egyetemista korom óta jellemzőek rám, egy művészeti táborban a kötelező kőfaragás helyett kerestem pár falécet, azóta többel építkezem.

-Mindig is az ilyen monumentális, erős, sokszor negatív hatást keltő dolgok érdekeltek?
-Nem hiszem, hogy a „negatív dolgok” érdekelnének különösebben. Lehetséges, hogy monumentális ló vagy más állatszobraim nagysága félelmet kelthet valakiben, mivel gyakran mozgásban, az állat erőnlétének teljes tudatában ábrázolom őket. Lenyűgöz az állatok vadsága és ereje, kicsi korom óta tanulmányozom őket, korábban még egy pónim is volt. Saját Dante világomban megjelennek sötét erők is, ezeket iróniával és nyitottsággal érdemes szemlélni, nem ártanak senkinek.

http://antropos.hu/data/8796/6.jpg

-Ezt az öltözködésben, művészetben stb. is kiforrott egységes stílust könnyen találtad meg?
-Művészetem bizonyára kihat életem más területeire is, ha van, akkor innen az egység.

-Mik inspirálnak?
-Nincs olyan momentum, amely ne inspirálna vagy mozdítana valamit elő bennem. Ez lehet egy utazás, egy beszélgetés, egy film, egy utcai plakát, kiállítás, vagy ücsörgés a teraszon. Szeretem Peter Greenaway vagy Jodorowsky filmjeit, a klasszikus és a metál zenét, divatfényképészetet, a barokk festményeket és a minimalizmust.

-Milyen munkafolyamatokból áll egy szobor elkészítése, mennyi ideig tart és mi a legnehezebb része?
-Ez nagyon változó. A sas szobrom hét hónap alatt készült el, 120 ember dolgozott rajta és a legnehezebb része talán a munkafolyamatok összehangolása és statikai kivitelezése volt.
Ezzel egy időben készült el a Nyizsnyij Novgorodi Város Napra tervezett 5 méteres szarvas szobrom, ennek kivitelezése kb. két hónapig tartott.
Minden munkában más kihívásokat találok, legutóbbi két munkám rozsdamentes acélból készült, ezek megmunkálása teljesen más munkafolyamatokat igényel, nagyon izgalmasnak tartom, ahogy a falécekből való építkezést is.

-Első sorban megrendelésekre dolgozol vagy a kész műveket adod el?
-Alkotónak tartom magam, nem kivitelezőnek. Gyakran kapok felkéréseket köztéri szobrok elkészítésére, ezeket én tervezem meg a megrendelő elképzelései alapján, minden munkám az adott környezet és kultúra figyelembevételével születik meg, amelyek folyamatosan alakulnak a helyszín látképével együtt.

http://antropos.hu/data/8796/2.jpg

http://antropos.hu/data/8796/3.jpg

http://antropos.hu/data/8796/5.jpg

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Képző

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére