2014. április 24-27.

Shakespeare 450 éve

„Van, aki nagynak születik, van, aki naggyá teszi magát…” /Vízkereszt vagy amit akartok/
Ezen a héten ünnepeljük William Shakespeare 450.-ik születésnapját. A pontos dátum sajnos történelmi homályba vész, viszont megkeresztelésének időpontjából (1564. április 26.) arra következtetnek, hogy valószínűleg 1564. április 23-án láthatta meg a napvilágot Stratford-upon-Avon városában, hiszen akkoriban egy-két napos korban került sor a gyermekek keresztelőjére. Szintén április 23-án, 1606-ben, azaz 52 éves korában, szülővárosában érte a halál.

Akárhogy is, Shakespeare az angol nyelvű drámaírás egyik legnagyobb alakja lett, hatása a világ minden táján jelen volt és van, legfőbb alkotásait pedig kevés ember akad, aki valamilyen formában ne ismerné.

Élete a színház volt, karrierjét színészként és íróként kezdte az 1580-as években. Színészi munkájával megírt színdarabjainak sikere után sem hagyott fel. Színésztársaival együtt 1599-ben a Temze folyó partján megnyitották saját színházukat, a Globe-ot, aminek igazgatója is lett, és aminek egyik megnyitó darabja az általa írt Julius Caeser volt.

Színházi művei között több stílust különíthetünk el. Írt történelmi drámákat, mint III. Richárd, vagy VI. Henrik, számos komédiát, mint a Sok hűhó semmiért, vagy a Vízkereszt, vagy amit akartok, de a kritikusok szerint a legmaradandóbbat olyan tragédiáival alkotta, mint az Othello, a Hamlet-mely címszereplő alakjának megalkotásában egyes források szerint, fia, Hamnet korai halála is befolyásolta- vagy, mint a Rómeó és Júlia.

http://antropos.hu/data/8685/2.jpg

Színpadra írt alkotásai mellett „a nemzet dalnoka”, ahogy Angliában hívják, a versírásban is jeleskedett, szonett gyűjteménye 1609-ben került kiadásra. A versek témája főként a szerelem, a halál, és az idő múlása volt.
Mindezen érdemeinek tudatában nem meglepő, hogy születésének 450. évfordulója alkalmából számos országban rendezvénysorozat kerül megrendezésre ezen a héten (április 21-27), továbbá a színházak az egész év folyamán megemlékeznek a nevezetes dátumról.

Nincs ez máshogy nálunk sem, a Vígszínház egész héten Shakespeare művekből kínál számunkra válogatást, április 23-án, szerdán például a Vízkereszt, vagy amit akartok című komédiát adja elő, 24-én csütörtökön pedig a Lear királyt láthatjuk . Az előadások után beszélgetésre is sor kerül a darabról a rendező, illetve a főszereplők társaságában. Részletes programtervet a színház honlapján találhatunk:

Akik inkább felvételről néznék Shakespeare műveit a londoni Shakespeare’s Globe Színház, vagy a Stratford Fesztivál társulatának előadásában, azok számára az Uránia Filmszínház nyújt széles repertoárt nem csak ezen a héten, de az egész nyár folyamán: április 23-án a Vihar című darab, május 27-én pedig a Sok hűhó semmiért kerül vetítésre.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Színház

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére