Így készült a SAVERNE: Space & Time Klip [interjú]

A hazai elektronikus zenei paletta egyedi jelensége a frissen alakult SAVERNE – a művészeti egyetemen összeismerkedő trió tagjai maguk készítik videoklipjeiket, maximálisan igényes, kreatív és egyéni vizuális világot teremtve zenéjük köré. Mi sem támasztja ezt jobban alá, mint az OMINOUS névre keresztelt, tavaly kiadott bemutatkozó anyaguk népszerűsége (a klip heteken át tartotta vezető pozícióját VIVA Chart-on).  Aktuális daluk a valóság és az képzelet határai közötti átjárás lehetőségeire fókuszál, a környezet különleges hangulatára, az ügyesen alkalmazott technikai trükkökre és effektekre építve nyitja egybe emlékezetünk párhuzamos dimenzióit. Kocsis Bencével, a Saverne zenekar énekes-dalszerzőjével és a klip producerével készült interjú...

-Mikor és hogyan alakult meg a zenekar?
zt hiszem 2011 végén valamikor a kezembe fogtam egy ukulelét és kitaláltam rajta egy verze és refrén témát, akkor még semmilyen zenekarról nem volt szó, de eszembe jutott milyen érdekes kontrasztot adna ez a hangszer valami masszívabb alappal. Ez volt a kezdeti szikra, amin először Bakos István gitáros, basszusgitáros barátommal ötleteltünk, majd becsatlakozott Csépai Gábor (Mc Fantom) és Kővágó Dani is (Monstaz.) mint producer, akikkel ekkor még projekt szinten konkrétabb tervek nélkül csináltuk meg az Ominous című dalt és videót. Később a nagy lelkesedésben felmerült, hogy csináljunk egy élő fellépést is, így először a MOME egy egyetemi buliján 2012 őszén tartottunk egy rövid fél órás bemutatkozást. Így csatlakozott hozzánk Székács Dani (Weide) aki a dj set részéért felel. A 2013-as év sikeresen indult, hiszen az Ominous videója több Viva-s charton is első helyre kapaszkodott. Ennek ellenére a zeneírási folyamatban és az elő felállásban vonatkozásában is arra jutottunk, hogy hosszabb távon alapvetően hárman dolgoznánk, illetve a csapat szerves részévé vált Koszti Zsuzso (Vj Flux), aki a fellépések audiovizuális részéért felel. A jelenlegi felállásban tehát Mc Fantom Mc, szövegíróként, Weide dj-ként, jómagam pedig dalszerző, énekes, szövegíróként vagyok jelen, emellett jelenleg a dalainkat egy külső producerrel, Mongoose-al rakjuk össze. Valahogy így jutottunk el a mostnai felálláshoz, tudom, kicsit kacifántos.
 
-Hogyan választottatok magatoknak nevet?
-Még a Metrosection nevű zenekarommal jártunk Saverne városában 2009-ben, egy EU-s zenei projekt keretein belül. Egy kísérleti, zeneszerzés szempontjából inspiráló egy hetet töltöttem itt és itt kezdett el igazán  foglalkoztatni, hogy jobban a saját kezembe vegyem a dalszerzést és végigvihessem a fejemben felmerülő kezdeti koncepciókat. Számomra ez a személyes kötődés a névhez, de emellett a többieknek is tetszett, így adta magát a dolog.

-Hogy raktok össze egy számot – ki az ötletgazda?
-A dalok alapötletét eddig én hoztam, többnyire gitáron, valamilyen hangulattal a fejemben, amit próbálok az adott producernek mindig a lehető legjobban átadni. De volt már, hogy többen is belenyúltak a dalszerzésbe, mint például az Ominous esetében is. Jelenleg Mongoose-al készítjük a legtöbb Saverne dalt, aki bár nem zenekari tag, de ugyanúgy szerzője is a daloknak. Nagyon izgalmasnak tartom a közös munkát, mert eddig még egy igazán hasonló dalt se sikerült összehoznunk, tempót és stílust illetően nagyon vegyes eddig a felhozatal. Bár mindketten elég más zenei világból jöttünk, azt hiszem a a gondolkodásunk a zenéről hasonló, szeretünk kísérletezni, emellett úgy érzem sokat is tanulok a közös munkából. A zenekar többi tagja emellett amolyan zsűri formájában segít megszűrni az új ötleteket, illetve hasznos tanácsokat, észrevételeket adni. Sokszor hajlamos vagyok a csapongásra, így ez nem is árt sokszor. Daninak (Weide) és Gábornak (Mc Fantom) rengeteg tapasztalata van az elektronikus zenei vonalról, el is látnak elég ötlettel, ami sszerencsére nagyon jó inspirációs forrás.

http://antropos.hu/data/8637/2.jpg
 
-Ki írja a szövegeket? Az angol nyelvhasználatot mi indokolja?
-Gábor és én írjuk felváltva a magunk részeit. Sokszor, ahogy az életben is, ő a „beszédesebb” én szeretek sokszor csak egy-egy fő motívumot, refrént megírni. Az angol nyelv számunkra nem volt kérdés, bár én nagyon szeretem a magyar szövegírást is, ebben a zenekarban ezt az irányt szeretnénk megvalósítani. Ellenben nem kizárt, hogy lesz a jövőben egy-két bónusz magyar nyelvű dal. 

-Első klipetek nagy sikert aratott – kit dicsér a koncepció?
-A koncepciót Koszti Zsuzsóval együtt találtuk ki, akivel már évek óta dolgozunk együtt, különböző videós projekteken. Amikor megalakult a Saverne, felvetettem Zsuzsónak, hogy lényegében tagként csatlakozna-e hozzánk vizuális oldalról, így a fellépéseken lévő vetítéstől a klipekig mindenhol fellelhető a közös munka.
 
-Ki rendezi a klipeket?
-A klipeket együtt rendezzük, bár klasszikus értelemben a forgatáson Zsuzsó vezényel én pedig producerelem a videókat, a koncepciót pedig közösen találjuk ki. Emellett a mini stábunk másik fontos tagja Ebner Dávid, aki operatőrként már a kezdetek óta velünk dolgozik és rengeteget munkát tesz a klipjeinkbe.
 
http://antropos.hu/data/8637/3.jpg

-Elég nagy munkát fektettek a videóitokba. Miért vagytok ennyire tudatosak a vizuális megjelenésben? Megéri manapság ennyi energiát fordítani erre?
-A csapat minden tagja a zenélés mellett valami filmes, illetve művészi vonalon mozog, Zsuzsó Vj-ként és saját koncept videói rendezőjeként is ismerős lehet, emellett a Mome-en tanul Media Design szakon, Dani szintén a Media Design szakra jár és instalációkkal és más média művészeti projektekkel foglalkozik. Gábor különböző külföldi produkciókban dolgozott és saját dokumentum filmjeivel nemzetközi díjakat is nyert, én magam pedig szintén a Mome művészet menedzsment szakon tanulok és emellett főleg zenei videók producereként, társrendezőjeként dolgoztam eddig. Igazából ha nem is zenélnénk, valószínáleg akkor is más vizuális művészetekkel foglalkoznánk, így eléggé adja magát, hogy ez számunkra mennyire fontos és, hogy minek is csinálná más.
 
-Hogyan építitek fel a klipjeitek történetét?
-Általában az adott dal szövege, hangulata a kiindulópont.
 
-Hogyan készültök egy forgatásra – hogyan választotok helyszínt, szereplőt, stb?
-Érdekes, hogy eddig szinte mindig a helyszín adott inspirációt a koncepció kitalálásához és nem fordítva. Szeretjük a külső helyszíneket és a természetben forgatni, emellett izgalmasabb párosításnak is tartjuk a naturális és a mesterséges dolgok párosítását (itt az animációra gondolok). De ugyanez a felfogás visszaköszön a zenében is. Szereplők terén, bár az első klipben látható volt mindenki aki közreműködött abban a dalban, alapvetően nem szeretnénk magunkat túlságosan az emberek képébe nyomni. A Space & Time-ba csak pár kép erejéig tűnünk fel, míg a következő klipben csak az egyikőnk fog és szinte felismerhetetlen lesz, a koncepcióból adódóan.
 
-Ki végzi az utómunkákat?
-Az Ominous esetében a vágást és animációt mind Zsuzsó jegyezte, rengeteg munkáját és idejét beleáldozva, amiért nagyon hálásak is vagyunk, a Space & Time esetében ugyanígy, csak még több időráfordítással, hiszen itt jóval nagyobb hangsúlyt fektettünk a különböző animációs stílusok megjelenítésére, illetve ebben az esetben az utómunkában az operatőrünk Dávid segített.
 
-Hány ember vett részt a munkában?
-Alapvetően 3 fős csapat lettünk az idő folyamán, lefedve a rendezői, produceri és operatőri munkákat, némi átfedéssel, de természetesen mindig vannak külső munkatársaink, az adott koncepciótól függően. A Space & Time esetében annyira szűkösek voltak a lehetőségeink a távoli és elszigetelt helyszín miatt, hogy lényegében a zenekaron és a kis stábunkon kívül nem is volt más. Mi magunk pakoltunk, derítettünk ha kellett, aztán gyorsan beálltunk a felvételre. Egyedül Matusik Szilárd tartott velünk az egyik forgatási napon, aki a motion control-al felvett jelenetekhez biztosította a technikát és az asszisztenciát.

-Az, hogy kvázi önállóan dolgoztok, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár?
-Hátránynak mondható talán, hogy sokszor több munkát is egy ember végez, így nagyobb a hibázási lehetőség is, de az adott kereteken belül próbálunk ezen fejleszteni. Az önálló munka előnye azonban, hogy mindenki teljesen saját ügyeként kezeli az adott videót és anyagilag is többet tudunk a technikai oldalra fordítani. Mindig jobbat és újabbat szeretnénk csinálni.
 
-A közeljövőben is készültök valami hasonló dobásra?
-A következő klip most kivételesen nem fél évig készül, bár itt nem is az eddigi animációs vonalon folytatjuk, mint mondtam szeretünk mindig újat húzni. Egy az eddigi két videótók teljesen más hangulatú dallal és videóval készülünk, ami május végére már látható is lesz ha minden a terv szerint halad. A forgatáson április közepére már túl is leszünk.
 
-Mikorra várható lemez?
-Jó kérdés, egyelőre single megjelenésekben gondolkozunk, de idővel készül majd egy összefüggő anyag is, az biztos.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Zene

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére