A Facebook és barátai

Ki is végezhetnek a Facebook miatt?

Minden ami közösség
A különböző közösségi oldalak életünk szerves részévé váltak. De amíg mi béna képeken, vagy kiírásokon bosszankodunk, addig másokat kivégeznek a Facebook és társai miatt.

Évről évre, sőt, igazából percről percre többen vagyunk ezen a világon mi, emberek, tehát kézenfekvő lenne, ha egyre közelebb is kerülnénk egymáshoz. Azonban nem ez történik, a fokozatosan üresebbé és magányosabbá váló életünket pedig csillogó-villogó közösségi oldalakon mutatott bohóckodással próbáljuk kitölteni.

Egy felmérés szerint egy átlag amerikai 37 percet tölt egy nap különböző szociális platformokon. A mobilunkat pedig már szinte csak ezeknek az oldalaknak a látogatására használjuk. De mik is ezek az oldalak? Van jó néhány, nézzük őket:

A Facebook

Mark Zuckerberg élete műve, az első számú közösségi oldal, a Candy Crush-játékmeghívók fellegvára, soroljam még? Több mint egy milliárd aktív felhasználója van, ennek nagy része pedig minden nap legalább egyszer felnéz, hogy hátha feltették már barátai a hétvége bulifotókat, vagy rakott fel új képet az a csöcsös csaj, akit még az óvodából ismer. A Facebook 2004 februárjában indult, 5 évvel később már minden egyéb közösségi oldalt maga mögé utasított felhasználószám terén. Az egyik legfontosabb reklámfelület is egyben, amelyik cég nem rendelkezik Facebook-oldallal, az nem is létezik. Tényleg nem érdemes rá több szót vesztegetni, most is éppen valami haveroddal csetelsz rajta, ahelyett, hogy a cikket olvasnád.

Twitter

2006 júliusában nyitották meg a tömegek előtt a csacsogó világ kapuit. Az oldal különlegessége, hogy csupán 140 karakter áll rendelkezésünkre, hogy megosszuk, mi az ami a szívünket nyomja. Ennek az a hozadéka, hogy a legtöbben tényleg olyan jelentéktelen dolgok bejelentésére használják az oldalt, mint a szarás, alvás, evés, ivás, meg hasonlók.
Viszont muszáj megemlíteni egy recens, az előbbieknél sokkal nemesebb eseményt is. Egy 555uhz nevű felhasználó képkockánként kezdte el posztolni a teljes Top Gun filmet a Twitter oldalára. Akit érdekel Tom Cruise eposza, az mindenképpen kattintson, amíg még tart a szupermozi.

Instagram

2010-óta fényképezzük le ételünket mielőtt megennénk. És 2010 óta van Instagram. Véletlen egybeesés? Nem hinném. Viccet félretéve, az Instagram szerencsére azóta már kinőtte magát, és nem csak kajafotókat találunk rajta, hanem érdekes, vagy vicces projekteket is.

Ask.fm

Szokás mondani, hogy aki kíváncsi, az hamar megöregszik, de az a tézis megdőlni látszik, hiszen vannak, akik már több ezer kérdést tettek fel az Ask.fm-en, és még mindig köztünk vannak. Legalábbis testben, agyukat valószínűleg már réges-rég felfalták az oldalba bevackolódó paraziták, akik önbizalomhiányos és/vagy elkényeztetett tinik képében válaszolgatnak semmitmondóbbnál-semmitmondóbb kérdésekre. Az oldal legelterjedtebb kommunikációs formulája az ún. “pontozás” amely során a kérdező arról érdeklődik, hogy hány pontot érdemel egy tízes skálán a kinézete. A megkérdezett aztán magasságot, testsúlyt, csípőt, szemszínt és mellméretet figyelembe véve válaszol.

Az agyrém Lettországból indult 2010-ben – Tumblr

Az önértékelési zavarokkal küzdő tinilányok és a megfelelési kényszerben égő újságírók lakhelye. Előbbiek a felvagdosott karjaikról töltenek fel előszeretettel képeket, utóbbiak pedig a mindenkori politikai helyzetről jajveszékelnek linkelt újságcikkek, vagy gifek formájában.
A Tumblr egy mikroblogokat gyűjtő weboldal, amit David Karp ás Marco Arment alapítottak 2007-ben. Az oldal a közösségi interakciót gyakorlatilag egymás frissítéseinek (amelyek lehetnek, linkek, képek, szövegek, videók is) reblogolásából oldja meg. Ha valami tetszik nekünk, azt reblogolhatjuk saját blogunkra is. Egy adott frissítés akár több százezer miniblogot is bejárhat.

Kinja

A Gawker Media Birodalom csevegő platformja. Annyiban hasonlít a Tumblr-hez, hogy itt is készíthetünk saját blogot, ezen túl viszont a Gawkerhez tartozó weboldalakon is ez a rendszer adja a beszélgetések alapját. Magyarul, ha a Gawker.com-on, a Deadspin.com-on, vagy éppen a Cink.hu-n hozzászólsz egy cikkhez, akkor is a Kinja rendszerét használod.

Youtube

Igen, a Youtube is közösségi oldal. Kommunikálunk rajta, a videók alatti hozzászólások és más felhasználóknak küldött személyes üzenetek formájában. A Vlogger társadalom is egyre csak növekszik, mind külföldön, mind pedig hazánkban. A Vloggerek (videó bloggerek) mindennapos dolgaikat osztják meg, csak éppen nem egy állapotfrissítés, vagy kép, hanem videó formájában.

Sokat szoktak pattogni azon fejlett, nyugati állampolgárok, hogy mennyi hülyeség jön szembe velük és, hogy mennyi marhaságot képes összehordani néhány ismerősük a közösségi oldalakon.

Tipikus first world problems-ről van szó, bele sem gondolnak abba, hogy a világ más tájain egyáltalán nem magától értetődő ez a fajta kamu felháborodás, amit pár szerencsétlenül megfogalmazott állapotfrissítés vagy hozzászólás vált ki belőlük. Van olyan hely is, ahol még lehetőségük sincs felháborodni az embereknek.

Nemrég végezték ki Fatoum Al-Jassem-et, egy fiatal, szíriai lányt. Hogy mi volt a bűne? Csupán annyi, hogy regisztrálni akart Facebook-ra. A lányt bíróság elé állították, ez persze csak formalitás volt: a tárgyalást szinte azonnal követte a kivégzés is. A Szíriában élő frakciók egyébként az internetezés legtöbb formáját hasonlóképpen ítélik meg.

Kínában sem sokkal jobb a helyzet. Annyival talán mégis, hogy ott nem végeznek ki embereket, mert az embereknek esélyük sincs szabályt sérteni.
A 2009-ben történt zavargások óta például nincs Facebook, se Twitter, se Youtube.

Kínában több mint 1 milliárd ember él, így óriási méretű, potenciális felhasználótáboroktól esnek el a fent említett közösségi oldalak. S mint azt tudjuk, a közösségi oldalak a felhasználókból táplálkoznak. Tippelni sem mernék, hogy mi történne, ha egyik napról a másikra az eddig eltiltott emberek rászabadulnának ezekre az oldalakra.

Addig is maradnak a jelenlegi, uncsi barátok.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Spiritusz

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére