Napi vagányság

Az emberi evolúció az anyaméhben

Az atavizmus egy olyan biológiai jelenség, amelynek során az egyed olyan indokolatlan külső tulajdonsággal vagy sajátossággal rendelkezik, amelyik ugyanannak a fajnak egy rég eltűnt generációjára emlékeztet...

Az atavizmus egy olyan biológiai jelenség, amelynek során az egyed olyan indokolatlan külső tulajdonsággal vagy sajátossággal rendelkezik, amelyik ugyanannak a fajnak egy rég eltűnt generációjára emlékeztet.

Picit érthetőbben: a harmadik szemhéj csökevénye is ilyen, az ősidőkből fennmaradt felesleges szerv. A felső ajak és az orr közötti függőleges barázda (philtrum) is ilyen funkciótlan jegy, ami a halaktól maradt ránk – a magzati fejlődés során ugyanis lépésenként végigmegyünk az EMBERISÉG EVOLÚCIÓS TÖRTÉNELMÉN!

Az arcnál maradva: a rövid halszakaszt követően eljön a kétéltűek ideje, amikor a pár hetes embrió szemei a fej két oldaláról középre kúsznak át, az állkapocs és az ajkak pedig egy kopoltyúszerűen a nyakon pulzáló szervből másznak fel és fejlődnek ki, az orrlyukak pedig a fejbúbról kerülnek a szemek alá.

http://antropos.hu/data/8249/2.jpg

A farokcsont a gyíkféléktől vagy a majmoktól ered: embrionális állapotban az emberi farok kb. a test egyhatodát teszi ki, mielőtt elcsökevényesedik és csak a csont marad meg.

Meglepő módon a csuklás is az atavizmus egyik folyománya: a rekeszizmok görcsös összehúzódása okozza, amely egy rosszul kivitelezett nyelésre adott önkéntelen reakció. Ez a motorikus reflex az ebihalaktól öröklődött: ez tartotta nyitva a tüdőt belégzésnél és zárta be víznyelésnél, hogy a víz a kopoltyúk felé áramoljon ki.

Még több vagányság ITT!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Spiritusz

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére