Hol igyak? A pesti bulinegyedben! /3.

A bulinegyed szívében: A Gozsdu udvart végigjártuk
Írtunk már a Kazinczy és a Dob utcai helyekről két változatban is, a trilógiára való bővítésképpen pedig most a híres-neves Gozsdu udvar kocsmáit, éttermeit vesézzük ki, melyek a Deák Ferenc tértől közelíthetőek meg a legkönnyebben. Valószínűleg ezek a szórakozóhelyek is nagy szerepet játszanak abban, hogy ha valaki deákozás jeligével próbálja elcibálni barátait egy esti hepajra, egyre kevesebbszer gondol a tér zöldterületén való henyélésre és egyre többször a Gozsdu környéki kultúrlétesítmények látogatására. Milyen jól teszi!

1 | 2 | 3


János Vitéz Kávézó & Bistro
(Király utca 13. Gozsdu 5.)

Valószínűleg az egész Gozsduban itt vannak a legbarátibb árak, főleg ha italokról van szó.  250-től kaphatjuk a pohár sört, ha pedig megéheznénk, hamburgerekkel, rántottákkal csillapíthatjuk éhségünket. Ezek egyébként 700 és 1000 Ft között vannak.

A tulaj nagy arc, folyamatosan spanol a vendégekkel, ami persze valakinek vagy bejön, vagy nem. Mi bírtuk! :) Két szinttel rendelkezik a Vitéz és van egy kiülős terasz is.

http://antropos.hu/data/7995/2.jpg

Padthai Wok2Go (Király utca 11.) 

A thai ételeket készítő hely az V. kerület után a Gozsdu udvarba is eljutott, szerencsére a kiváló, ázsiai alapanyagokat ide is elhozták magukkal. A hely nagy-nagy előnye, hogy mi magunk állítjuk össze a menünket, sokféle alap (fehér és barna rizs, tészta, zöldség), feltét (csirke-, sertés – és kacsahús, vagy éppen gomba) és öntet (indonéziai, japán, vagy mondjuk kínai) teljesen kötetlen egyvelegeként. A kiszolgálás kedves és gyors, az ételek pedig a szemünk láttára készülnek.
Attól függően változhat az ár, hogy miből mit kérünk, de 1200 forintból már bőven jóllakhatunk, és az ízekre sem lesz panasz. Egyedül az üdítőkkel kell vigyázni, azok a szokásos vendéglátóipari példa szerint, nagyon megdobják az árat. Meg persze a csípősre is figyeljünk oda.

http://antropos.hu/data/7995/3.jpg

Spíler (Király utca 13.) 

Aki szintén szeretne egy jót enni, de a thai ételek nem tartoznak a kedvencei közé, annak a Spíler nevű hely lehet a befutó, ahol kiváló minőségű és ízű hamburgereket, szendvicseket kóstolhat. A BBQ csirkés szendvics a legolcsóbb, 1240 forint, egy marhaburgerért 1380-at kell fizetni. A húspogácsás finomságok mellett hagyományosabb, főtt ételek és saláták is megtalálhatók a kínálatban.
Változó árban, 800 forinttól 2000-ig terjednek általában. Alkohol terén sem kell szerénykednie a helynek, óriási választékban kaphatók csapolt és palackos sörök, de az igazán nagy mókát a kézműves változatok és az almaborok jelentik.
Egyetlen negatívum a hellyel kapcsolatban, hogy éjszaka nehéz szabad helyet találni. Ha csak elvitelre szeretnénk egy hamburgert venni, akkor ez sem jelent nagy gondot.
www.spilerbp.hu

http://antropos.hu/data/7995/4.jpg

Beero Co (Holló utca 6.) 

Köszöntünk mindenkit a jövőben! Ahol már nincs szükség idejétmúlt pultosokra, hanem automata sörcsapokból juthatunk hozzá az éltető nedűhöz. Az ötlet remek, a megvalósításon még lehetne csiszolni, ugyanis ha nem vagyunk professzionális pultosok, vagy legalább egy kis szerencsénk nincsen, akkor enyhén túlhabosított italokat gyárthatunk magunknak.
Egyébként a csap mellé automata pohármosó is tartozik, plusz egy kijelzőn folyamatosan számolja a rendszer a kikért mennyiséget, így nincs zsákbamacska, ha csak annyit nem iszunk, hogy elvesztjük érzékelő- és/vagy ítélőképességünket.
A söröket egyébként egy ember, vagy egyenként mindenki is fizetheti magának, és van egy pincérhívó gomb, mellyel azon nyomban asztalunkhoz rendelhetünk egy pultost, ha valami gondunk-bajunk van, vagy fizetni szeretnénk.
Arany Ászok, Dreher, Pilsner,és HB közül tudunk válogatni, de koktélozni is lehet.
A kocsma tavaly decemberben nyílt és a kezdeti nehézségek után, ma már könnyedén feltölti magát vendégekkel az este folyamán.

http://antropos.hu/data/7995/5.jpg

Szomszéd (Dob utca 16.)

Aki ellátogat a Gozsdu udvarba szórakozás céljából, az egy hatalmas, színes, folyamatosan hangosan duruzsoló és egyfolytában pörgő forgatagot fog kapni. Ebből a konstans érzésből szakít ki egy picit a Szomszéd Bar & Cafe, de egyáltalán nem rossz módon. A helyhez egy hangulatos, kedves, belső tér és egy terasz is tartozik, így mindenki jól érezheti magát. A futball-kedvelők számára is jó hely, hiszen rendszeresen élvezhettük – már amennyire egy 8:1-et élvezni lehet – a közvetítéseket a Szomszédban, miközben kiváló, cseh kézműves söröket, vagy akár forralt bort kortyolgattunk.
Ez persze csak az este, napközben, egy munkaszünet alatt, vagy egy buli előtti feltöltődésképpen, jókat kávézgathatunk is a helyen. Leülni le tudunk majd, szinte bármikor.

http://antropos.hu/data/7995/6.jpg

Epic wine&more (Király utca 13.) 

Már a hely nevéből sem nehéz kitalálni, hogy milyen italokat érdemes fogyasztani. Jobbnál-jobb borok, fröccsök (250-720 Ft/dl) találhatók a kínálatban, de aki valami erősebbre vágyik, az a Rézangyal pálinkáival tisztíthatja meg nyelőcsövét. Enni is lehet, a különböző ízesítésű pizzák (1000 Ft. körül) a ház specialitásai.
Főként fiatalok alkotják a törzsközönséget (persze csak a Gozsdu őshonos faja, a turista mellett).
Talán ez az a hely, ahol tényleg érdemes inkább a belső teret választani, valahogy jobban átjön az Epic hangulata, letisztult kialakítása.
Ha már Epic, van egy ötletes fényképsorozat a két szintet összekötő lépcsőn, ahol egy “Hungarian girls are epic” felirat mellett csodálhatjuk meg a már a bárban járt hölgyeményeket. (meg valószínűleg még a bárban nem jártakat is :)).

http://antropos.hu/data/7995/7.jpg

Bistro Cochon (Dob utca 16.)

Ha még nem lett volna elég az ételekből, főként a hamburgerekből, akkor megnyugtathatunk mindenkit, hogy akad még kiváló hely a Gozsduban, ami kiszolgálja az ilyesfajta igényeket. A Bistro Cochon kiváló marha- és sertésburgereket, salátákat, mártásokat, vagy éppen magyaros ízekkel megbolondított ételeket kínál vendégeinek. Már délelőtt 11-től nyitva van a a bisztró, így a nap folyamán voltaképpen bármikor elugorhatunk ha megéheznénk, illetve remek bemelegítő hely is, ha este érkezünk, egy nagyobb tivornya előtt.

http://antropos.hu/data/7995/8.jpg

Klikk Bistrobar (Király utca 13.) 

Próbáltam valami “klikkesedős” poént beleszőni a szövegbe, de a Klikk Bistrobar szerencsére megteremti a saját hangulatát, nincs szüksége olcsó poénokra. Aki szeretne minden este, élő, DJ-k által nyomatott zenék szabályos ütemére szabályosan emelni a poharakat, az megtalálta a helyét.
A Klikk kialakítása és hangulata a 60-as évekbeli Egyesült Államokét idézi, ételkínálatuk pedig az amerikai-olasz konyha könnyen fogyasztható, gyors, de ízletes fogásaiból áll. Steak, pizza, levesek, aki pedig az italokért jönne, az délután kávézzon, este pedig kóstolja meg a koktélok egyikét.

http://antropos.hu/data/7995/9.jpg

Vespa Caffé & Szendvicsbár (Király utca 13.)
Jónéhány olyan hely van a Gozsdu udvarban és környékén, mely az utóbbi években beköszöntött budapesti „kultúrbumm” meglovagolásának céljából jött létre, anélkül, hogy túl nagy történelme lett volna azelőtt, vagy akár rendelkezett volna már vendéglátóhellyel másutt.

Nos, a Vespa Caffé egyáltalán nem ebbe a csoportba tartozik, mély, olasz gyökerekkel rendelkezik, és ezt a robogós, kávés, szendvicses életérzést hivatott átültetni a magyar bulinegyedben felállított bárjában is.
A hely 0-24-ben üzemel, így gyakorlatilag bármilyen alkalom jegyében nyugodtan látogatható. Kínálata, ehhez mérten nagyon bő, a különböző kávéktól és teáktól kezdve, az elő- és főételek armadáján át, egészen a pék- és cukrászsüteményekig, bármint megtalálunk.
Az árak nagyon barátiak, fagylalt már 200 Ft/gombóctól kapható, de egy Tiramisu is csak 580 Ft. Söröket 295-től 1000-ig találunk, a borok 250 Ft/dl-től kezdődnek.
Talán az olasz szendvicseket érdemes kiemelni, mint a ház specialitásai, ezeket egyébként grillezve is kérhetjük. A kávézóhoz egy nagyon hangulatos, invitáló belső tér és egy hasonlóan jó terasz is tartozik, ahogy azt a legtöbb Gozsduban található helytől megszokhattuk.

facebook.com/vespacaffe.hu

http://antropos.hu/data/7995/10.jpg

Kolor Bár (Király utca 13.)
Oké, oké, akkor most már ittunk sokat, meg ettünk sokat, na de hol izzadhatjuk ki magunkból az alkoholt, meg dobhatjuk le a felszedett kilókat? Tippünk: Kolor Bár. Korrekt, táncolható, szerteágazó zenékkel és táncterekkel vár fiatalokat és időseket, gazdagokat és kevésbé gazdagokat, fiúkat és lányokat, félénkebb és bátrabb személyiségeket egyaránt. Mindenki nagyon jól érezheti magát, amiben nagy szerepe van a bár kialakításának és szellemiségének is. Ugyan is a szokásos szolgáltatásokon kívül, szabályos időközönként előadássorozatokkal és vetítésekkel is várja a vendégeit a hely, ami egyébként már régóta komoly szereplője a budapesti kulturális életnek – csak éppen a saját bár sokáig csupán mint koncepció, mintsem egy kézzelfogható dolog létezett.
Az árak egyáltalán nem rosszak, a könnyebb ételekhez már 700 Ft-tól hozzájutunk, csapolt sörök pohárban 350-től, koktélok 950-től kezdődnek.
A Kolor, elsősorban a szerethetőségének hála, hamar a bulizni vágyó tömegek nagy kedvence lett, ma már mindig tele van, így ha az iszogatást is ide tervezzük, akkor mindenképpen foglaljunk asztalt (amit egyébként csak húsz főtől tehetünk meg). Napközben pedig prímákat ehetünk, így mindenképpen kijelenthetjük, hogy a Kolor mára az egyik legkomplettebb, legbarátságosabb hellyé vált Budapest éjszakai életében.

facebook.com/kolorprojekt

http://antropos.hu/data/7995/14.jpg

Gozsdu Manó Klub (Király utca 13.) 

A Kolor azonban nem az egyetlen olyan szórakozóhely a Gozsdu udvarban, ahol lehet táncolni. Az udvar legfrekventáltabb helyén található a már neve alapján is központi helyre hivatott Gozsdu Manó Klub. Itt is van élő zene, sőt, még komolyabb koncertek is, utóbbiak kapcsán azt is fontos megjegyezni, hogy egész nagy koncertterem és kiváló hangtechnika várja a vendégeket (és persze a zenekarokat).
A mámoros hangulatról pedig az egyedi koktélok széles választéka gondoskodik.
Korrektek az árak is, korsó sörök 490-től kezdődnek, a már említett koktélok 1250-től.

http://antropos.hu/data/7995/12.jpg

2Spaghi (Király utca 13.) 

Vannak olasz éttermek és vannak olasz éttermek. Előbbiben ál-olaszok készítenek ál-olasz ételeket, utóbbiban pedig igazi a személyzet meg a felszolgált menü is. A 2Spaghi szerencsére az utóbbiba tartozik. Az ételek fő alkotóeleme természetesen a tészta, áruk nagyon baráti, a helyre pedig bármikor beállíthatunk – viszont vigyünk szótárat, a biztonság kedvéért.

http://antropos.hu/data/7995/16.jpg

1Hol igyak? 1. rész / Kazinczy egyik fele és Dob utca

2 – Hol igyak? 2. rész / Kazinczy utca másik fele

3 – Hol igyak? 3. rész / A Gozsdu udvart végigjártuk

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Gasztró

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére