Sosem tudhatod, mit találsz a szemétben

„Raphael Fernández vagyok. Guberálok.” Ezzel a bemutatkozással indul Andy Mulligan Trash című regénye, melyet az író egy valós élménye ihletett, és amely három, nincstelen fiú kalandos történetét meséli el.

Raphael, Gardo és Patkány kalandja Behala szeméttelepén veszi kezdetét, ahol a három fiú kisgyermek kora óta él, és guberál. Egy napon a tizennégy éves Raphael, aki három éves korától „válogatja” a szemetet, és a vele egykorú Gardo, különös „zsákmányra”, egy bőrtáskára bukkan. A táskában egy térképet, egy kulcsot és egy pénztárcát találnak, melyben ezeregyszáz peso, pár régi papírlap és fénykép, valamint egy igazolvány lapul.

A gyerekek boldogan osztják el a pénzt, és még csak nem is sejtik, hogy ez a „fogás” örökre megváltoztatja az életüket. Ám, amikor a rendőrség még aznap megjelenik a szeméttelepen, és a táska után érdeklődik, a két kamasz rádöbben, hogy nem mindennapi dologba keveredtek. A hatóság elől elhallgatják, hogy megtalálták a keresett tárgyat, és elhatározzák, hogy maguk próbálnak a történet végére járni: vajon miért annyira fontos a talált táska a rendőrségnek? Titkukba beavatják Patkányt, a szintén a telepen lakó, árva fiút is.

A három fiatalra cseppet sem veszélytelen, kalandokkal teli időszak vár. Eddigi életük nagy részét a szeméttelepen töltötték, most azonban kitárul előttük a világ, mivel biztonsági okokból el kell hagyniuk otthonukat. A városi rendőrségtől kezdve, a központi pályaudvaron és egy börtönön át, egészen az alelnök rezidenciájáig jutnak, miközben megpróbálják megfejteni a táska tartalmának titkát. A három fiúnak támogatója is akad Juilliard atya és Olivia, a szeméttelepen működő missziós iskola megbízott vezetőjének személyében, akik – tudtukon és akaratukon kívül – segítik a gyerekeket egyre közelebb kerülni a megoldáshoz, és ez által a hőn áhított szebb élet eléréséhez.
A könyv egyes szám első személyben íródott, azonban a történetet a három kamasz fiú felváltva meséli el. Egy-egy rövid esemény ismertetésének erejéig pedig Juilliard atya és Olivia is bekapcsolódik a történetmesélésbe.

A regény olyan – nemcsak a harmadik világra jellemző – problémákra irányítja rá az olvasók figyelmét, mint a mélyszegénység és a korrupció.
A könyvben szereplő szemétváros, Behala, fiktív helyszín, ám a szerzőt a történet megírásában egy hasonló élménye ihlette. Andy Mulligan a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában tanított, melynek szeméttelepén szintén van egy iskola, a telepen élő gyermekek pedig – akárcsak a regényben – egész nap a szemetet túrják, életük végéig.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Irodalom

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére