Lány a tükörben

Cecelia Ahern, a P.S. I love you című nagysikerű film történetének írója, az Ahol a szivárvány véget ér című kötet szerzője, ezúttal két rövid novellával jelentkezik a Lány a tükörben című könyvében. Mindkét romantikus történet a science-fiction kategóriában is megállja a helyét.

A könyv címadó novellájában Lila történetét ismerheti meg az olvasó. A kislány rajong a nagymamájáért, Ellie nagyi pedig mindent megtesz azért, hogy kisunokája jól érezze magát. Meseszerű házával és csodálatos kertjével valóságos földi paradicsomot varázsol Lila köré, ínycsiklandó süteményei pedig egyenesen mennyei élményekben részesítik a szeretett kislányt. A nem látó nagymama körül azonban nem csak süteményillat lebeg, furcsa szokása titokillattal is körbeveszi. Ellie nagyi háza összes tükrét sötét leplek borítják. Lila nem firtatja, hogy miért retteg az idős asszony a tükröktől, és azt is magától értetődőnek tartja, hogy – nagymamája kifejezett kérésére – ő sem vet tükörképére soha egy pillantást.

Az esküvője napján azonban megszegi a gyermekkorában tett ígéretet, óriási bajba sodorva ezzel magát. Akárcsak a tükörről, a családi titokról is lehull a lepel, és Lila a szabadságával fizet ígérete megszegéséért. Vajon képes lesz a nagymama helyrehozni az unokája engedetlensége következtében kialakult szörnyű helyzetet, vagy Lila élete hátralevő részét rabságban fogja tölteni?
A második, Emlékek teremtője című történet főszereplője a se nem orvos, se nem tudós, de még csak nem is pszichológus idős úr és az ő különleges találmánya. A futurisztikus szerkezet döbbenetes dologra képes: átalakítja az emberek emlékezetét. A múltat nem változtatja meg, de a kellemetlen, fájó emlékek helyébe örömteli pillanatokat teremt.

A rossz emlékek egy csapásra eltűnnek, helyettük csupa jó dologra emlékezhet az, aki úgy dönt, hogy igénybe veszi a szerkezet nyújtotta különleges szolgáltatást. A furcsa történet végére kibontakozik az idős ember tragédiája, mely által az olvasó megérti, hogy miért alkalmazza oly nagy buzgalommal a véletlenül feltalált, etikailag megkérdőjelezhető masinát.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Irodalom

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére