Bogaram, vegyél magadnak virágot!

Katarzyna Miller filozófus, pszichológus, pszichoterapeuta és költő, valamint Monika Pawluczuk újságíró, rendező, személyiségfejlesztő tréner közös munkájából született a Nőnek lenni és nem bedilizni című könyv, melyben egy terápiás csoportfoglalkozás keretein belül, tizenkét nő életébe nyerhetünk bepillantást.

Az udvarias és szűkszavú, harmincöt éves, ügyvédként dolgozó Ági kapcsolatfüggő. Az ötvenes éveiben járó, de harmincnak kinéző Magdával gyermekkorában szülei egyáltalán nem foglalkoztak. Kriszti ötvenöt éves, segítőkész, ám saját magát elhanyagolja, mindent és mindenkit előtérbe helyez önmagával szemben. A huszonkilenc éves, tökéletes megjelenésű Gabi teljesítménykényszertől szenved, a szép és ápolt, negyvenkét éves Margó túl nagy jelentőséget tulajdonít a külsőségeknek, barátnője, a negyvenes, mindig feketében járó Kinga pedig boldogtalan házasságban él. Melánia, aki a maga huszonkét évével a csoport legfiatalabb tagja, hol tudatosan használja bájait, hol pedig egyáltalán nem hisz a saját varázsában. Irigyli barátnőjét, aki számos rossz tulajdonsága ellenére elégedett saját magával, sőt – felháborító módon, és szemmel láthatólag – még jól is érzi magát a bőrében. A harmincöt éves, túlságosan precíz, sértődékeny Zsófi fő problémája, hogy elhidegült a férjétől. Az őszinte és nyitott, huszonnyolc éves, mindig nevető Évi szoros kapcsolatban áll a szüleivel, de néha az agyára megy túlzott gondoskodásuk. Joli harmincöt éves, ritkán beszél, de akkor érdemes ráfigyelni. Ő azért vesz részt a terápián, mert nem tud mit kezdeni párja természetességével és őszinteségével. A negyvenes éveiben járó Zita, saját elmondása szerint, képtelen érzéseiről beszélni, és úgy érzi, hogy míg mások támaszkodhatnak rá, addig ő saját magára egyáltalán nem számíthat. A hatvanéves, nagydarab, színesen öltözködő, gyakran nevető Katának mindenre van egy vicce. Szívesen és teljes őszinteséggel beszél saját tapasztalatairól. Ő a terápia vezetője.

Tizenegy segítségre szoruló nő, egy pszichoterapeuta, számos és sokféle probléma. A tizenkét nőben egyvalami közös: meg akarják ismerni és érteni a női lélek, azon belül is a saját benső világuk rejtelmeit. „Bogaram, vegyél magadnak virágot!” – tanácsolja Kata, a csoportterápia vezetője, elismerése jeléül, valahányszor a terápia egy-egy résztvevője apró sikereket ér el önnön lelkének megismerésében.

A könyv egy terapeuta sajátos munkastílusán keresztül mutatja be a női nem megannyi és oly sokféle problémáját, és – mintegy megnyugtatásképpen – rávilágít arra, hogy problémáinkkal nem vagyunk egyedül. A lengyel bestseller nőkről szól, de nem csak nőknek. A hatnapos csoportterápia során felvetődik a kérdés: jogosan várjuk-e el, mi nők, a férfiaktól, hogy megértsék lelkünk rejtelmeit, ha még mi magunk sem ismerjük azokat igazán?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Irodalom

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére