Vér, hullák és darabolás

Klasszikus horrorfilmek 1920-tól
Horrorfilmnek nevezzük azt a műfajt, melynek fő mozgatórugója a félelemkeltés. Ez régen sem volt másképp, ám a technika nagyban segíti e műfaj kiteljesedését a valós cél eléréséhez. Íme, 10 klasszikus horrorfilm, amit biztosan láttál, ha pedig nem, itt az ideje megnézned:

1. Dr. Caligari (1920):
Talán két szóval jellemezném ezt a remekművet: teljességgel expresszionista! A történet Dr. Caligari-ról szól és alvajáró szolgájáról. Egy karneválon a doktor szenzációként mutogatja „saját tulajdonú” alvajáróját, miszerint bármit kérdeznek tőle, ő pontos választ ad rá. Francis (az elbeszélő) barátnőjével együtt kutatni kezd a páros után. Az alvajáró elrabolja Francis barátnőjét, ám Caligari parancsának ellentmondva nem öli meg a nőt. Kiderül, hogy a doktor az őrültekháza igazgatója és megszállottja a középkori históriáknak, különösen egy Dr. Caligari-ról szóló történetnek, miszerint egy alvajárót használ gyilkosságok elvégzéséhez. A szolga meghal. Halála után Caligari összeroppan és bezárják őt saját elmegyógyintézetébe. A film végén derül ki, hogy a Caligariként bemutatott személy valójában az elbeszélő tényleges kezelőorvosa és az eddigi történet csak illúzió.
Főszerepben: Werner Krauss (Dr. Caligari), Conrad Veidt (alvajáró), Friedrich Fehér (elbeszélő)
Kötelező megnézni, mert a nézőt hamar elragadja ez az álomvilágbéli irracionalizmus.

2. Drakula (1931):

A legklasszikusabb, már horrornak nevezett amerikai film. A történet mindenki számára ismert. Az eszközök viszont kevésbé. A szem megvilágítása, az eredeti (díszlet nélküli) helyszínek ma már szinte nevetségesnek mondhatók, de ezt az örökzöld filmet éppen ez teszi sajátossá. A technika fejlődése nem söpörheti el a történetet! Nem hiába említjük a legklasszikusabb horrorfilmek között Drakula gróf sztoriját.
Főszerepben: Lugosi Béla (Drakula), akinek ez a film hozta meg a világhírnevet.
Kötelező megnézni annak, aki még nem látta ezt az alapművet, mert mint tudjuk, mindig az örök klasszikusokhoz viszonyít az ember!


3. Psycho (1960):

Hitchcock egyik legismertebb filmje. A titkárnő meglóg főnöke pénzével, éjszakára betér egy motelba, ahol a tulajdonossal vacsorázik. A vacsora után elmegy zuhanyozni. Ott egy női alakot lát, aki több késszúrással megöli őt. A titkárnő főnöke magánnyomozót bérel fel, az eltűnt nő és a pénz előkerítése céljából. A nyomozó eljut a hotelig, ám ott őt is elteszik láb alól. A titkárnő barátja és testvére szintén elindulnak a nő keresésére. Ők is eljutnak a motelig. Rájönnek, hogy a gyilkos a szelíd és visszafogott motel tulajdonos, aki valójában disszociatív személyiség zavarban szenved és halott anyja ruháiban gyilkol.
Főszerepben: Anthony Perkins (motel tulajdonos), Janet Leigh (titkárnő)
Kötelező megnézni, mert legjobb példája annak, hogy egy kis költségvetésű, viszonylag kevés helyszínnel dolgozó film is lehet világsiker.


4. Cápa (1975):

Egy népszerű üdülőhelyen egy forró nyári napon emberi testrészeket sodor partra a víz. A helyi rendőr cápatámadást sejt. Jelenti a történteket a szigetváros vezetőségének, és kérvényezi a strand lezárását. A vezetőség azonban nem egyezik bele a lezárásba, mert a kis szigetnek rengeteg bevételt jelent a nyári turista forgalom. Mikor több ízben megismétlődik a támadás, a rendőrfőnök kezébe veszi az irányítást és kihajózik két társával a tengerre, hogy megküzdjön az emberevő cápával.
Főszerepben: Roy Scheider (rendőr)
Kötelező megnézni, mert a számos trükk eszköz (műcápák, mű hátuszony stb.) ellenére teljességgel életszerű a film.


5. Gonosz halott (1981):

Öt főiskolás kibérel egy erdő széli kis faházat. A ház pincéjében egy magnófelvételt találnak, amin sátánidéző szöveg hallható. Az este az egyiküket az erdő megtámadja és megerőszakolja egy fa. Ezáltal beleköltözik a gonosz és nekiront a többieknek. Bezárják a pincébe. Azonban, akit megsebesített, azt is megszállja a démon. Borzasztó, kegyetlen mészárlás kezdődik és csak egy élheti túl.
Főszerepben: Bruce Campbell, Richard DeManincor, Betsy Baker, Theresa Tilly, Ellen Sandweiss (az öt diák)
Nagyon gáz, mert gyomorforgató és teljes mértékben elmeháborodott film. Viszont horrort akartunk, nem?

6. Rémálom az Elm utcában (1984):

Nancy egy amerikai tini, akinek felhőtlen az élete. Egyszer azonban rémálmok sorozata veszi kezdetét az életében. Ismerőseinek félve elmondja a borzalmas látomásokat és kiderül, hogy barátait is ugyanez a rémálom lánc gyötri. Az egyik barátot álmában meggyilkolják. Nancy úgy érzi, hogy ha ébren van, csak akkor győzheti le a démonját. Ám a kimerültségtől elalszik. Ekkor megvívja a csatát Freddy Kruegerrel.
Főszerepben: Heather Langenkamp (Nancy), Robert Englund (Freddy)
Kötelező megnézni annak, aki rajong a már-már misztikus horrorért.


7. Sikoly (1996):

Sidney egy tini lány, akinek édesanyját nemrégiben gyilkolták meg. Édesapja csak a munkájának él, lányával mit sem törődve. A kisvárosban sorozatgyilkos garázdálkodik. Áldozatait telefonon hívja fel, és jól ismert horrorfilmekből tesz fel kérdéseket nekik. Mindenki gyanús és senki sincs biztonságban.
Főszerepben: Neve Campbell (Sidney)
Nagyon gáz, mert a horrorfilmek körébe nem sorolnám. Inkább tini horrornak mondanám, kiváltképp az első részét.


8. Kör (2002):

Új legenda üti fel a fejét a kisvárosban. Van egy videó kazetta, amin furcsa képek mennek és ha megnézed, utána csörög a telefon és valaki belemondja, hogy hét nap múlva meghalsz. Rachel újságírónő teljesen szkeptikusan áll a dologhoz, amíg be nem bizonyosodik, hogy van némi valóságalapja a történetnek, ugyan is négy gyerek ugyanabban az időben meghal. Rachel is megnézi a kazettát, csupán okfejtés céljából. A nőnek hét napja marad, hogy megfejtse a rejtélyt.
Főszerepben: Naomi Watts (Rachel)
Kötelező megnézni, mert nem egy sablon horrorfilm.


9. Paranormal Activity (2007):

Micah és Katie beköltözik új otthonába. Katie kimondottan érdeklődik a természetfeletti dolgok iránt, párja azonban teljesen szkeptikus. A nő szerint van valami a házban, ami kísérti őt. Micah vesz egy kamerát bizonyítékgyűjtés gyanánt. A felvételeket visszanézve megdöbbennek. Egy démon kísért náluk, aki az őrületbe kergeti a fiatal párt.
Főszerepben: Katie Featherston (Katie), Micah Sloat (Micah)
Kötelező megnézni, tilos átélni!




10. Péntek 13 (2009):

Néhány fiatal túrázni indul a közeli tóhoz. Ám a csapat tagjait lemészárolja egy titokzatos gyilkos. Egy újabb társaság érkezik a kedvelt nyaraló helyre. Találkoznak egy motoros fiúval, aki testvére nyomait követve jutott el eddig. (A testvér az áldozatok között volt.) A gyilkos minden pillanatban kész lecsapni.
Főszerepben: Jared Padalecki (motoros fiú)

A 10 film megnézése után azt a következtetést vonhatjuk le, hogy már régen, egészen a 20-as években értették a nagymesterek, hogy hogyan kell hatni az emberre egyrészről pszichológiai másrészről fizikai vonatkozásban.
Bár egy műfajba tartoznak az alábbi alkotások, de nem hasonlíthatók össze, mert mindegyik elragadja a maga kis hátborzongató, véres, groteszk, irracionális és gyomorforgató világába az embert és ily módon valahogy hat ránk. A film pedig egy kifejezőeszköz, és a célja pont ez: valamilyen hatást érzést kiváltani az emberből.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére