2014. október 21. - Orsolya
       Regisztráció  |   Elfelejtett jelszó
SPIRITUSZ

Kutatók éjszakája - VIDEÓ!

Szeptember 23-án, azaz most pénteken a tudásszomj-oltás és a kíváncsiság vezéreljen, hisz erre egy egész napos okod és lehetőséged is adódik a hatodik országos Kutatók Éjszakája ingyenes fesztivál program jóvoltából, Tempus Közalapítvány szervezésében. A Tempus mellet számos szervezet, mint például a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány és az idén kereken 100 éves Ericsson Magyarország is közreműködik az éjszaka izgalmas, bennfentes, vicces vagy éppen meghökkentő bemutatóinak kivitelezésében. Lesz legórobot verseny, vulkánépítés vagy éppen egy sokkoló spontán helyszínelés a SOTE segítségével. Az Ericsson központjában tartott sajtótájékoztatón számos tervről lehullt a lepel.

2011-09-21

Kedvenc cikk   Kinyomtatom   Cikk küldése

hirdetés

Szeptember 23-ának éjszakája idén is a tudományoké. 2011-ben 55 helyszín csatlakozik a programokhoz, az érdeklődő közönség kora estétől egészen hajnalig válogathat a bemutatók, kísérletek, előadások és kiállítások között. A budapesti helyszínek mellett vidéki egyetemeken és kutatóintézetekben országszerte látványos programkínálattal készültek a szervezők. Debrecenben bemutatkozik a magfizikus, mint modern alkimista, Sopronban kiszámolhatjuk az ökológiai lábnyomunkat, Egerben pedig kiderül, megszerethetők-e a denevérek. Martonvásáron megmutatják, melyik kukorica tartalmazza a boldogság vitamint, Szegeden pedig egy éjszakára bárki komoly meteorológussá válhat. A szeptemberi égboltot több városban is csillagászati távcsövekkel és szakértő segítséggel kémlelhetjük: Budapesten a Gödör Klubban és a BME-n, valamint Kecskeméten, Egerben, Győrben, Szombathelyen, Pécsett, Székesfehérváron és Miskolcon is égi sétára várják a látogatókat, de megnyitja kapuit a Bajai Csillagvizsgáló is.

Tempus Közalapítvány

Kurucz Katalin, a Tempus Közalapítvány részéről kiemelte, hogy a Tudományok Éjszakájanak jelentőségéhez kétség sem férhet, több mint 50 ezer látogatót várnak az eseményre, így elmondható, hogy ez a legnagyobb tudománykommunikációs rendezvény ma hazánkban.
A fővárosi helyszíneken egész éjjel zajlanak az események: A Corvinus-on bepillanthatunk a genetikailag módosított növények világába, az ELTE-n megelevenednek a jégkorszak állatai, s a résztvevők kézbe foghatják a maradványokat, eredeti fogakon próbálhatják ki az egyes preparálási módszereket! A Semmelweis Egyetemen a „CSI, Dr. Csont és a többiek" című gyakorlati jellegű bemutatókban a bűnügyi orvos feladatát, a halottvizsgálat lépéseit ismerhetik meg a látogatók, majd egy szimulált helyszíni szemlén maguk is orvos szakértővé válhatnak. A Pázmányon idén is mindenkit várnak a mindig népszerű robotfoci és robotikai kutatások, az Óbudai Egyetem Mérnöki Karán pedig James Bond eszközeivel ismerkedhetnek a látogatók.

A központi budapesti programnak a Gödör Klub ad otthont, mely erre az éjszakára a tudományos ismeretterjesztés fellegvárává válik. Vessünk egy pillantást a mikrokozmosz mélyére egy izgalmas előadás erejéig, majd ismerkedjünk a kutatói karrierrel első kézből! A SOKKban (Semmelweis Orvostudományi Kutatóközpont) derítsük ki, hogyan kell használni a rákos sejtek felismerésére kifejlesztett onko-kést, vagy, hogy mit mutat meg az elektronikus orr! Fedezzük fel, milyen is az élményközpontú matematika, majd vegyünk részt a Dob workshopon, ahol közös dobolással írhatunk új ritmusképleteket! Zenei kísérő programként a Pál Utcai Fiúk koncertezik, és lesz Pluto lemezbemutató buli is.

 

Beillesztés:

Kiemelt videó
videó

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány megbízott főigazgatója, Dr. Felde Imre elmondta, hogy az általuk üzemeltetett kutatóintézetek szellemi műhelyek, melyek rövid távú, a gazdaságban jól eladható eredményeket produkálnak. Szervezetük Miskolcon és Budapesten szervezett programkat, melyek közül nagyobb részt a központjukban, a IX. kerület Fehérvári út 130. szám alatt vehetnek részt az érdeklődők különös programokban, mint a gasztronómia és a kutatás kapcsolatáról szóló előadás, sőt megtanulhatnak lézerrel lufira lőni. Ezen kívül a bográcsokat fakanállal, a zenét okostelefonnal keverik, a műanyagot és a sört habosan tálalják - azaz a HiTech Pubban éjfélig tart a mulatság. A Planetárium a 3D-s előadásai mellett magyar űrkutatók találmányaival, számítógépek által vezérelt távcsövekkel, a holdraszállás élményével és űrrakétás, naprendszeres bütykölnivalókkal várja a gyerekeket. A Klebelsberg Kultúrkúriában Zsíros László Róbert (Szertár Blog) látványos kísérleteket mutat be törzsközönségének és az új látogatóknak. A Budai Várban pedig virtuális sétákat tehetünk az Olymposra, Mátyás király udvarába, a régi Budapestre, Sherlock Holmes Londonjába vagy akár a Marsra.

Ericsson Magyarország

A Sajtótájékoztató házigazdája, az Ericsson új vezérigazgatója, Ali Shah szólalt fel a kutatás-fejlesztés érdekében és a Tudományok éjszakája apropóján, méghozzá a legfontosabb kérdés témáját feszegetve. „Ma egy nőnek Indiában megváltoznak a lehetőségei, az élete, ha szert tud tenni egy mobiltelefonra" - mondta Ali Shah. 20 évvel ezelőtt 5 millió mobil telefonnal kapcsolták össze az embereket a világ minden tájáról, mely mára, 2011-re 5 milliárdra nőtt. Ali Shah elmondta, hogy előrejelzéseik alapján ez az adat 10 év múlva 50 milliárd különböző eszköz kapcsolatát fogja tükrözni - azaz már nem csak emberek, hanem dolgok kapcsolatáról is beszélhetünk. Így fog kialakulni a „behálózott társadalom".
Az Ericsson Magyarország kiállítást tesz közzé a videotechnika fejlődéséről, a Droid Klub jóvoltából androidos alkalmazással TV-n gombfocizhatunk, sőt a BME, az ELTE és az Ericsson egy-egy csapata Lego robot építő versenyt is szervez. A verseny célja, hogy egy terepasztalon a megépített robotok sikeresen ki tudjanak szín szerint választani golyókat, azokat vagonokba tudják pakolni és meghatározott célhoz juttatni. Sőt, a múlt és a jövő találkozásának is szemtanúi lehetünk az smssel irányított morzegép képében.

Az Ericsson Science Parkban a Budapesti Műszaki Egyetem VIK Méréstechnikai és Információs Rendszerek tanszékével együttműködésben a videotechnika fejlődéséről tartanak látványos előadást, ízelítőt adva a szemüveg nélküli 3D-s tévézés élményéből is. Este fél héttől a tudós-kerekasztalon fiatal női kutatókkal beszélgetnek karrierről, elhivatottságról, a tudományos kíváncsiság természetéről. Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győzteseinek kiállításán megmutatják, hogyan működik a mobil EKG, milyen programmal javítható a térlátás, és hogyan lesz a méregből gyógyszer.

A Tempus Közalapítvány és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány 2011-es partnerei:
a Bajai Bemutató Csillagvizsgáló, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Ericcson Magyarország Kft., az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Főiskola, a Halászati és Öntözési Kutatóintézet, a Hétfa Kutatóintézet Kft., a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézete, a Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola, a Nyugat-magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem.


Az Tudósok éjszakája rendezvény összes programja

Szöveg: Orsi
Videó: Opcsi

Kapcsolódó cikkek:
Egyéjszakás kaland a tudománnyal

 

Ha van ezzel kapcsolatban véleményed, írj az ANTROPOS.hu facebook oldalára.

 
 
ZENE
Akár ez is lehetett volna annak az október 11-i eseménynek neve, mely során a hajó stábjának sikerült a djent...
PARTY
Nyárba visszakacsintós klip és koncert október 16-án a Gozsdu Manó Klubban! NÉZD!
FILM
A Bosszúállók és a Lucy sztárja, Scarlett Johansson egy Edith Wharton-regény televíziós adaptációjában vállalt...
SZÍNHÁZ
A francia kánkán bölcsőjének számító párizsi Moulin Rouge idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. A legrégebbi...
KÉPZŐMŰVÉSZET
Válassz egy partifotót, válassz egy stílust, rendeld meg emailben, tedd ki a faladra! Most kedvezmény minden kép árából!
IRODALOM
A világhírű amerikai író, Truman Capote eddig ismeretlen kamaszkori műveire bukkantak New Yorkban - közölte a Die Zeit...
AMI DIVAT
A Visegrádi 4 ország legjobb tervezőinek munkáit felvonultató Central European Fashion Days-hez kapcsolódott ez a...
 
OKTÓBER 30. / 20h
Antropos.hu Jazz Night: Kalmár Zoltán „New Standard”
Saját szerzeményeken túl előszeretettel nyúlnak vissza a jazztörténet standard darabjaihoz, melyek előadásukban...
 
 
ALTERNATIVE BUDAPEST NAPI GIF

Lájk, ha tetszik ez az Alternative Budapest kép!

BARÁTKOZZ


 
H K SZ CS P SZ V
    12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       
 «««2014. OKTÓBER»»» 
FRISS
   
játék
Beküldési határidő: 14.10.18

Beküldési határidő: 14.10.20

Beküldési határidő: 14.10.28

Korábbi játékok nyertesei...

  2014-10-20 - Hétfő   2014-10-21 - Kedd   2014-10-22 - Szerda   2014-10-23 - Csütörtök
(c) 2003-2014 ANTROPOS.hu kulturális online magazin, az EpicMedia tagja.