Budapest Pozitív a Mai Manóban

A Budapest Fotográfiai Ösztöndíj tíz éves évfordulójának alkalmából, Budapest Pozitív címmel rendezett kiállítást a Magyar Fotográfusok Háza - azaz a Mai Manó Ház.

„A Pro Cultura Urbis Közalapítvány 2000-ben alapította meg a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat, Korniss Péter fotográfus és Schiffer János országgyűlési képviselő kezdeményezésére – melyet azóta minden évben egy kiváló fotográfus tudhat magáénak. A díj egy évig támogatást ad arra, hogy a nyertes alkotó elkészítse sorozatát a magyar fővárosról a koncepcióként beadott tematikáját követve.” Olvashatjuk a Mai Manó Ház honlapján. Pályázni természetesen idén is lehetett, az eredményhirdetésre augusztus 29-én kerül sor.

Akik nem pályáztak, azoknak pedig irány a Mai Manóba, az eddigi ösztöndíjasok kiállítására!
A tárlaton tíz, már ösztöndíjat nyert fotóművész sorozatait- vagy azoknak részleteit- állították ki a szervezők. A cél, hogy a fotókon keresztül lássuk, milyen sokszínű a főváros, mennyire sokoldalúak vagyunk társadalmi, szociális és kulturális szempontból is. A fényképezőgépek lencséjén keresztül megismerhetjük a város híres, területeit, de az eldugottakat is, így a Moszkva teret, a Király utcát, Csepelt vagy akár a Havanna lakótelepet.


Átélhetjük egy pártgyűlés, egy lóverseny hangulatát, arcokat láthatunk a Hajógyári szigetről. Kovalovszky Dániel Emlékgyár című sorozatának képein például találkozhatunk játszótérrel, idős emberekkel, bútorokkal, amiket a dédnagymama házában láthatunk; a sorozat mondhatni száz százalék retró.
A termeken végighaladva nem csak a falra kiakasztott képekben gyönyörködhetünk: egyes fotókat monitoron nézhetünk meg, a legutolsó teremben pedig különböző dokumentumfilmek segítenek mégjobban megérteni ezt az örökké zsongó és történetgazdag várost.

Azt hiszem, nincs olyan ember, aki elégedetlenül lépne ki a Mai Manó ajtaján. Ennyire egyedien, sokszínűen és lebilincselően, talán még egy tárlat sem mutatta meg Budapestet. Érdemes megnézni, akár többször is. Október 2-ig még mindenkinek van rá lehetősége, hétköznap délután 2-től 7-ig, hétvégén pedig délelőtt 11-től 7-ig.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Képző

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére