2011. szeptember 23.

A fénypolarizációtól a boszorkánykenőcsig

Kutatók Éjszakája az Antropos.hu támogatásával
A tudományos kutatók a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek - ezt igyekszik bemutatni immár hatodik alkalommal szeptember 23-án a Kutatók Éjszakája, melynek programjain idén is felvillannak a különböző tudományágak érdekességei.

A rendezvény továbbra is ingyenes programokkal, érdekes, kipróbálható látnivalókkal és máskor nem látogatható helyszínekkel várja a nagyközönséget. A látogatók szeptember negyedik péntekén közvetlenül találkozhatnak a kutatókkal, kipróbálhatják eszközeiket, megnézhetik találmányaikat, megismerhetik munkájukat különféle tudományos és egyben szórakoztató programok keretében. A fesztivál célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, és bemutassa a kutató érdekes, izgalmas életét – ezáltal minél több fiatalt győzzön meg arról, hogy érdemes a kutatói életpályát választani.
A Kutatók Éjszakája (Researchers’ Night) az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa szerte megrendezett méltán népszerű fesztivál. Az eseményt 2005 óta évente minden év szeptemberének negyedik péntekjén rendezik, ez idén 2011. szeptember 23-ára esik. Az eseménysorozatot partnereivel karöltve immár hatodik alkalommal rendezi meg a Tempus Közalapítvány, és idén másodízben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is társszervezője az eseménynek.

A Kutatók Éjszakája idén is kínál újdonságokat.  Az ELTE-n például megismerhetjük az állatok égbolt-polarizáción alapuló tájékozódását, az Elméleti Biológiai Játszóház pedig a kórokozók világában tapasztalható versenyek alapelveire mutat rá játékosan. Kecskeméten mikroszkopikus lények válnak láthatóvá, Győrben pedig a növények misztikus világával ismerkedhetünk, boszorkánykenőcs készítése közben. A budapesti Planetárium is megnyitja kapuit, és legnépszerűbb előadásaival várja a látogatókat.

Az új elemek mellett nem hiányozhatnak a legkedveltebb programok sem, így az élő test virtuális felszeletelése a Semmelweis Egyetemen, a robotfoci a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a világító állatok a Pécsi Tudományegyetemen vagy a vezető nélküli légijárművekkel való ismerkedés a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik programján.
A 2010-ben hagyományteremtő céllal indított „Kutatók a Neten” blog és weboldal találkozó is folytatódik: a Kutatók Éjszakája központi rendezvényén a tudományos blogok szerkesztői ismét kilépnek a virtuális világból, hogy személyesen mutassák be munkájukat az érdeklődőknek.
„A minőségi ismeretterjesztésre és szórakozásra idén is garancia a Kutatók Éjszakája.” – mondja Kurucz Katalin, a Kutatók Éjszakája projektvezetője. „Az izgalmas programok a tudományos módszereket és eredményeket az előképzettséggel nem rendelkezők számára is érthető és élvezhető formában, interaktív módon mutatják be.”- teszi hozzá. „Idén is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a kutatások gyakorlati hasznosítása és maga a kutató kerüljön előtérbe, és hogy felkeltsük az érdeklődést a természettudományok iránt.”

Idén a Kutatók Éjszakája programjaira több mint ötvenezer látogatót várnak a szervezők az országban az Antropos.hu támogatásával.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Spiritusz

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére