Dublic

Az egyre népszerűbb dj-párossal beszélgettünk zenékről, Krafty Kutsról, és stílusokról... 2012. március 17-én találkozhatsz velük, az Antropos.hu 9. születésnapján, az Instantban! (Az interjú 2010-ben készült)

-Hogyan kerültetek kapcsolatba a zenével? Milyen előadók voltak kezdetben hatással rátok?
Dublic Gábor: – Ez egy összetett kérdés, tudniillik már egészen fiatal korunkban, 9 évesen elkeztünk foglalkozni a klasszikus zenével, hiszen felvettek bennünket a Magyar Rádió Gyerekkórusába, ahol később hangszeres zenét is tanultunk. Furulyával kezdtük, ami minden fafúvós hangszer alapja, majd később én klarinéton játszottam 3 évig amikor -elsősorban a jazz zene iránti érdeklődésem miatt- a tanáraim rábeszéltek, hogy térjek át a szaxofonra. Ezek után 3 évig alt szaxofonon, majd 2 évig tenor szaxofonon játszottam és értem el kisebb-nagyobb sikereket. Megadatott az is, hogy fellépjünk a Zeneakadéma nagytermében, ami fantasztikus érzés volt olyan fiatalon.
Ezek mellett a szabadidőnkben és otthon hiphop-ot és reggae-t hallgattunk és ilyen bulikba is jártunk a barátainkkal. Nagyon nagy hatással volt ránk a Wu Tang Clan, Snoop Dogg, Das FX, Gangstarr, Dj Premier, Capleton, Burro Banton, és Cutty Ranks. Később elkezdtünk érdeklődni a Ninja Tunes és az elektronikák iránt, mint az Rjd2, Luke Vibert, Prefuse 73, Herbaliser, vagy Amon Tobin. Aztán kb. 16 évesek lehettünk, amikor az egyik jóbarátunk mutatott nekünk egy Freestylers számot. Valahol ott kezdődött az elektronikus zene iránti vonzalmunk.

-Mikor és hol DJ-ztetek először?
Dublic Gergő:
-Először 15 évesen egy gimnáziumi gólyabálon DJ-ztünk, ahol kizárólag hiphop zenéket raktunk fel. Akkora sikert arattunk, hogy ezután több gólyabálra is meghívtak minket zenélni, ami ösztönzött a folytatásra bennünket, de mi már akkor tudtuk, hogy ezt komolyabban akarjuk csinálni. Összefogtunk Csodafarkassal és csináltunk egy teljesen önálló bulit “Nyulak Szigete” néven a margitszigeti ChaChaCha hátsó termében  – ami, ha jól tudom jelenleg Brick Klubként üzemel. Itt leginkább a barátaink és azok ismerősei jelentek meg, de feltűnt egy-két külsős arc is aminek nagyon örültünk. Itt kezdődött el minden.

-Hogyan írnád körül, amit játszol?
Dublic Gábor:
-A Dublic zenei világát leginkább a hiphop, funk, dubstep és breakbeat gyökerek táplálják, ámde a zenéink és mixeink mindig az aktualitásra épülnek, legyen szó electro-ról, dubstep-ről, breaks-ről, house-ról technoról, vagy éppen moombahton-ról. Mindig a legaktuálisabbnak, legfrissebbnek lenni. Ez mozgat minket. Igazából nem tartom jó dolognak, ha valaki kizárólag egy stílus szerint pozicionálja magát, hiszen az a DJ aki egy stílust játszik az a mai világban már nem állja meg a helyét. Aki több stílusban is jártas, és globálisan megérti a zenét, annak sokkal nagyobb rálátása van a stílusokra és a stílusok közti átmenetekre, sokkal több zene közül tud válogatni, sokkal könnyedebben tudja kommunkálni az embereknek azt, amit akar, ezáltal sokszínűbb, izgalmasabb produkcióra képes.

-Melyik volt az első olyan track, amit már alig vártál hogy lejátszhass? Hogy jutottál hozzá/hol szerezted?
Dublic Gábor:
-Pontosan nem tudom. Talán Bonobotól a Ketto. Az egy duplalemezes kiadvány “B” oldalán volt ha jól emlékszem. Nagyon nagy kedvencünk volt akkoriban. Alig vártuk hogy megjelenjen és egyből rohantunk a Deep-be megvenni. Szerencsére pár nappal később épp volt egy fellépésünk egy pesti kis kávézóban, ahol le is játszottuk. Jó érzés volt.

-Milyen zenei projektjeitek vannak a közeljövőre nézve?
Dublic Gergő:
-Amellett, hogy elsődlegesen a már említett electro, dubstep, breaks, hiphop hangzásvilágot érezzük magunkénak, mindig is vonzódtunk a periférikus jövőzenék iránt. Ugyan a Tilos Rádión futó Jövőzenében sokszor kapunk lehetőséget Palotai Zsolttól és Csodafarkastól, ahol az efféle zenei vágyainkat kielégíthetjük, mi mégis úgy éreztük hogy szeretnénk egy olyan önálló mixsorozatot létrehozni, amelyben helyet kaphatnak ezek a zenék az ízlésvilágunknak megfelelően. Idén nyáron elkészült a Next Episode vol.1, amelyben új típusú, jövőbe mutató dubstep, house, garage, jungle, breakbeat zenék kaptak helyet. Most novemberben készül el ennek  sorozatnak a második darabja, amely a house, dutch, techno jövőjének világába kalauzol majd.  
Ezen kívül hamarosan lesz egy új promómixünk is, amelyben helyet kapnak a legújabb editeink, rerubjaink is. Nem kell már sokat várni az első teljesen önálló zenéinkre sem, ezeken is dolgozunk, de egyelőre még nincsenek kiadható formában.

-Nemrég az egyik remixeteket játszotta Krafty Kuts, milyen érzés volt? Hol lehet meghallgatni?
Dublic Gábor: -Az egész úgy kezdődött, hogy csináltunk egy ún. rerub-ot Diplo és Tiesto C’mon című számából. A rerub az újraértelmezés azon fajtája, amikor a zenét nem sávonként dolgozod újra, hanem a zene egészét veszed alapul. Jelen esetben arról volt szó, hogy az eredeti electrohouse zenéből mi breakbeat-et csináltunk, a szerkezetét megváltoztattuk, megszíneztünk egy Adam Freeland acapellával és ezután újra kevertük az egészet.
Miután elkészült augusztusban a trekk, elküldtük többek között a példaképünknek, Krafty Kuts-nak. Nagy meglepetésünkre viszonylag hamar (pár napon belül) válaszolt nekünk. Azt írta, hogy nagyon tetszik neki amit csináltunk és hamarosan ki is próbálja élőben. Aztán rá egy hétre újra jelentkezett és értesített minket, hogy bekerült a szettjébe a zene, épp az Ázsiai turnéján van és eddig bárhol lejátszotta legyen az Peking, Shanghai vagy Tokió, mindenhol teljes őrületet váltott ki az emberekből. Fantasztikus érzés volt olvasni a levelét. Azt éreztem, hogy ezért már megérte csinálni az egészet. Rengeteg erőt adott nekünk ez a dolog, és ad a mai napig. Aztán eljött a pillanat, mikor Krafty Budapestre látogatott idén októberben. Leírhatatlan érzés volt élőben hallgatni, ahogy a tőle megszokott lazasággal tűpontosan felkerül az a bizonyos Dublic trekk. Még most is borsózik a hátam amikor eszembe jut. Elképesztő volt.
A www.soundcloud.com/dublic oldalon meghallgatható és letölthető.

-Kedvenc DJ/előadó/kiadó?
Dublic Gábor:
-Természetesen minden stílusból van DJ akit favorizálunk, de ha nekiállnánk felsorolni az lehet hogy túlzottan sok időt és helyet venne igénybe. A viccet félretéve, ami az abszolút kedvenceket illeti, a már többször említett Krafty Kuts mindenképp ide tartozik, továbbá Doctor P és Bart B More is egyre inkább kedvencünk. Ha a hazai előadókat nézzük, feltétlenül meg kell említenünk Palotai Zsoltot, aki számunkra az etalon. Az évek alatt nagyon sokat tanultunk tőle. Régebben civilként a Rewindokon sokszor néztük a Dj-pult mellett ahogy kever és próbáltunk ellesni egy-két fogást. Szerencsére mostmár sokszor játszunk együtt is vele, hiszen a Future Music klubesteknek Palotain és Wondawulfon kívül mi is a rezidensei vagyunk és a Rewindokon is többször kapunk lehetőséget.  
Kedvenc kiadó? Véleményem szerint manapság már nem annyira fontos hogy hol jelenik meg a zenéd. Minden nagy sztár saját kiadót csinál és ott hozza ki az új cuccait. Persze még mindig vannak klasszikus stratégiát követő neves kiadók, de már korántsem olyan fajsújúak, mint régebben. Ha mindenképp meg kell nevezni  egy kiadót, akkor a Plump Djs által alapított Grand Hotel az, ami közel áll hozzánk, vagy a Doctor P és Flux Pavilion által fémjelzett Circus Recordings. Már csak azért is, mert a legutóbbi Future Music-on vendégül láttuk Slum Dogz-ot, aki egy ütős dubstep & drumstep szettet hozott magával. Januárban jön hozzánk Funtcase, aki szintén Circus-os.

-Kedvenc lemezbolt és klub?
Dublic Gergő: -Kedvenc lemezboltunk a Deep. :) Ide jártunk mi is, amikor elkezdtünk lemezeket vásárolni, mára azonban megszűnt számunkra a bakelitvásárlás. Lassan 4 éve, hogy eladtuk a Technics MK 2-eseinket és cd lejátszókra váltottunk. A bakelitben nem látok jövőt és mivel minket mindig is a jövő és az aktualitás érdekelt, cd-re váltottunk. Egyrészt mi már a 21. század gyermekei vagyunk és ennek megfelelően próbálunk haladni a technikai fejlődéssel is, másrészt  a lemezmegjelenések annyival lassabbak a zenepiac valódi tempójánál, hogy számunkra a digitális megjelenési formák élveznek előnyt. Ez nem azt jelenti, hogy teljes mértékben elítélném azokat a DJ-ket akik bakelitről, vagy netán laptopról játszanak, de mindkettő  egészen más világot képvisel.
Dublic Gábor: -Úgy gondolom, hogy 2010 fordulópont a budapesti klubtörténetben. Példátlanul sok klubot újítanak fel és megannyi teljesen új klub nyílik a város különböző szegleteiben. Számomra furcsa, hogy csak néhány klub ad arra, hogy kifogásolhatatlan hangrendszert csináltasson. Ilyenkor mindig eszembe jut Palotai Zsolt, aki azt mondta egyszer egy interjúban, hogy nyugaton először megveszik a hangrendszert és azután építik meg a klubbot. Hát ez a fajta mentalitás itthon hiányzik. Itthon alig akad olyan hely, ahol igazán fontosnak tartják azt, hogy milyen minőségben szólal meg a zene. Az a lényeg, hogy jó hangos legyen. De valahol még az sem fontos, csak szóljon. Ez azért elkeserítő.
 A klubok közötti verseny azt eredményezi, hogy csak néhány hely képes elérni, hogy ismert, vagy kevésbé ismert magyar DJ-kkel megtöltsön egy helyet. Mindenki saját bulisorozatra és mega-giga eventekre gyúr, amik vagy bejönnek, vagy nem. Mindenki külfüldi előadót hív. Már az sem fontos, hogy kit, csak legyen a neve mögé írva hogy UK vagy USA. Ezek mellett képtelenség egy kisebb kaliberű bulit,vagy bulisorozatot működtetni, ha csak nincs a klubnak akkora saját törzsközönsége, hogy fennt említett tényezők ne számítsanak. Ezt nem tartom jó dolognak. Rendkívül aktuális példa a legutóbbi novemberi hétvége, amikor szerény számításaim szerint 16 olyan világsztár volt jelen Budapesten, akik egyenként is megtöltenének egy-egy klubbot. Ennél fogva a kisebb kaliberű rendezvények – ha volt külföldi DJ, ha nem – szinte mind sikertelenek voltak.
Mindezt leszámítva még mindig elsőszámú klubnak tartom Budapesten az A38-at, ugyanis az infrastuktúrája és a hangrendszere is európai színvonalú. Legutóbb megnéztem a Szikra klubbot, ami szintén nagyon jó benyomást keltett. Végre egy olyan hely, ahol azt éreztem, hogy figyelnek a részletekre (a hangtechnikát is beleértve).



-Milyen zenéket hallgattok otthon?
Dublic Gergő:
-Rendkívül sok időnket szánjuk a legfrissebb zenék felkutatására. Gyakorlatilag naponta 2-3 órámat töltöm azzal, hogy új zenéket szerezzek. Tekintettel arra, hogy rendkívül sok stílus érdekel minket a technotól a moombahtonig ez eléggé időigényes folyamat. Egyfolytában jönnek az új zenék, amiket hallgatunk, aztán kiválogatjuk az ízlésünknek megfelelőket. Azonban, ha saját örömömre hallgatok zenét, szívesen lazítok egy-két régi klasszikus reggae előadó oldschool ütemeire, vagy finomabb elektronikákra, nyugis minimálokra és uk funkra. Személyes kedvencünk Joy Orbison, akit bármikor meghallgatok, mindig megnyugszom a zenéjétől. Ő egy teljesen sajátos hangzásvilágot épített ki a soul, jazz és a funk stílusjegyei mentén. Néha jól esik a zenéit hallgatni egy fárasztó nap után.

-Mi a véleményed az általad képviselt irányzat jövőjéről Budapesten ill. világszerte?
Dublic Gábor:
-Ahogy már többször említettem, a Dublic nem képvisel egy adott zenei irányzatot. Mi mindig az aktuálisnak vélt zenei stílusok mentén építjük fel a mixeinket, trekkjeinket, persze ragaszkodva a zenei gyökereinkhez. Nem is az irányzat, vagy a stílus a lényeg, hanem a zene és a hangzásvilág. Sorra alakulnak ki az újabbnál újabb stílus-fúziók, a mainstreamnek vélt stílusok merítenek az undergroundból és fordítva, amely egy sajátos cirkularitást eredményez. Az egyik legaktuálisabb stílus pédául a “drumstep”, amely a drumandbass és a dubstep sajátos hibridje. A “moombahton” alapját a dutch house és a billegős 2house képezi, azonban 100 bmp környékén íródik, ami egyedülállónak mondható. Egy szó mint száz, ezek csak stílusok, de ha felülröl nézzük, akkor nem érdemes külön szegmensekre bontani őket, hiszen ez maga a zene, amelyből mindenki maga választja ki a saját hangzásvilágát az ízlésének megfelelően.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Ezt is ajánljuk

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére