Ahogy az arckönyvben meg van írva

2004. február 4-e óta a világ már nem ugyanaz, mint előtte. Mark Zuckerberg kezdetben zártkörűnek szánt közösségi oldala kifordította sarkaiból az internetet. A Facebook mára megkerülhetetlen tényezővé vált a számítógép-felhasználók számára, Zuckerberg pedig minden idők legfiatalabb milliárdosává lépett elő. A sikersztoriból készült film hamarosan a mozikban.

Ha tetszik, ha nem, az internet alapjaiban átformálta az életünket. Guglizunk és torrentezünk, email-ezünk és youtube-ozunk, webshopban vásárolunk, chatelünk, netes társkeresőt használunk, blogolunk, fórumozunk, webkamerázunk, hálózatban játszunk, MSN-ezünk, és online nézzük a Dalai láma előadását. Az elmúlt évek során webes létünk meghatározó helyszínei a közösségi oldalak lettek, melyek egyre újabb és újabb ötletekkel állnak elő a felhasználók igényeinek kiszolgálására, és akár az amerikai elnökválasztás eredményét is képesek befolyásolni.

MyVIP, Iwiw, MySpace, Hi5, HotDog, BarátiKör, Twitter, és a többi száz és ezer… Bújjuk a különféle közösségi oldalakat, mert minden netes őrület ellenére az ember mégiscsak társas lény, és szeretünk másokkal lógni. Ha másképp nem, akkor virtuálisan. Minden közösségi oldal közül vitán felül a Facebook a legnagyobb, legjobb, legmeghatározóbb, legfontosabb, leg… leg… leg… Kis túlzással élve: aki, és ami ma nincs fent a „fészbúkon”, az nem is létezik. A regisztrált felhasználók száma átlépte a negyedmilliárdot, és minden nap további százezer új júzer regel be. A Facebook a világ hatodik leglátogatottabb oldala, és több mint 350 ezer minialkalmazás és játék található rajta, köztük az egyik leghíresebb, a FarmVille. Az oldal üzleti értéke mintegy 15 milliárd dollár.

Hatalmas birodalom tehát a Facebook, amivel számolni kell, és ha úgy vesszük, akkor egy valódi amerikai álom megvalósulása is egyben. Egy tehetséges srác a semmiből összedob egy eleinte csak haveroknak szánt site-ot, amely hamarosan túllép alkotóján, önálló életre kell és világjelenséggé növi ki magát, a gyereket pedig dollármilliárdossá teszi. Mi ez, ha nem egy valóra vált álom a lehetőségek és a szabadság csillagos-sávos lobogós hazájában? Nyilván a hollywoodi filmes guruk is hasonlóan gondolhatták ezt, hiszen a közönség mindig is habzsolta az ehhez hasonló sikertörténeteket, így hát nem meglepő, hogy mozifilm készült a Facebook-ról és alkotójáról.

Nos, számomra a legmeglepőbb dolog a film kapcsán az, hogy David Fincher rendezte. Enyhén szólva Fincher nagyon nem az a direktor, akinek a neve elsőnek eszembe jutna egy ehhez hasonló mozi esetében. Az eleinte videóklipeket (Madonna, Aerosmith, stb.) rendező Fincher mozis debütálásával (Alien 3) még nem sok vizet zavart, bár különleges atmoszférateremtő és vizuális stílusa már akkor is megmutatkozott, későbbi filmjei – Hetedik, Játsz/ma és a mesteri Harcosok klubja – azonban mind egy szálig kultikus magasságokba emelkedtek. Ezután Fincher mintha egy kicsit megfáradt volna, mert további mozijai már nem igazán lettek sikeresek (Pánikszoba, Zodiákus, Benjamin Button különös élete), noha magukon viselték a jellegzetes fincheri stílusjegyeket. Nem tudom, hogy egy Facebook-alapítós életrajzi film mennyire igényli ezeket az eszközöket, de nyilván nem véletlenül bízták Fincher-re a film dirigálását.

A film főszereplője leginkább a Zombieland-ből lehet ismert a magyar nézők számára. Jesse Eisenberg fiatal, feltörekvő színész, akiből könnyedén lehet egy következő Adrian Brody (a VOX szerint). Egyetemi szobatársát és barátját Andrew Garfield alakítja, akinek ez az első nagyobb mozis szerepe, viszont az már biztos, hogy ő lesz a következő Pókember valamikor 2012 tájékán. Hölgyeim, kezdhetnek sikítozni, ugyanis az énekes szépfiú, Justin Timberlake tűnik fel Sean Parker szerepében. Parker volt a hírhedt Napster egyik társalapítója, 2004-ben pedig a korai Facebook első elnöke lett.
A női főszereplő Rooney Mara, aki Zuckerberg barátnőjét, Erica-t játsza. A szóbeszéd szerint Erica volt Marc motivációja arra, hogy megalkossa a Facebook elődjét (a Facemash-t), amely lehetővé tette a tagok számára egymás értékelését. Mara-nak szintén ez az első nagyobb mozis projektje, viszont címszerepet fog alakítani Fincher következő filmjében, a Tetovált lány amerikai remake-jében.

Ami a kritikai visszajelzéseket illeti, eddig nem rosszak, sőt, kifejezetten jók. Az imdb-n 7,9 csillagon áll, a Rottentomatoes-on pedig megkapta a ritka 100%-ot, ill. a nézői vélemények szerint is 82%-os, ami igen jó eredmény. Sokan dicsérik Fincher rendezését és a színészi játékot. Ahogy az egyik kommentelő írja: „annyira jó, hogy még az olyan egyszerű jelenetek is hátborzongatóak, amikor csak számítógépek előtt ülő embereket látni.”
A kétórás, 50 millió dollárból készült filmet hazánkban november közepe táján tervezik bemutatni.
Addig előlegezzünk meg neki egy nagy LÁJK-ot!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére