ANTROPOS.hu bemutatja

Jön a Gyémántfater! – Busa interjú

Közel két évtizedes pályafutás után önálló anyaggal jön ki a magyar rap egyik nagy alakja, Busa Pista. A Gyémántfater október 7-én a Corvintetőn megmutatja mit tud szólóban. A bulin nem ő lesz az egyetlen fellépő: Bobakrome és Bobafett követi a színpadon. A magyar underground hiphop három hőse egy időben, egy helyen, Zomblaze-zel kiegészülve.

Busa Pista aka Busaman az elmúlt években a hazai zenei élet számos szegmensén képviseltette már magát. Láthattuk már Odüsszeuszként a TÁP színház társulatának darabjában, hallhatjuk a Tilos Rádió adásában és a mai napig aktív tag több zenekarban is, ám saját lemezzel mind ez idáig nem állt elő. Most viszont elérkezettnek látta ennek az idejét is.
„Nagyon régóta vágytam egy saját lemezre, először ’92-ben Jansky-val (Turjánszki Gyuri) vettünk fel 3-4 számot, ami azóta is nála van DAT-szalagon.’93-ban jött egy lehetőség, az Ász című tehetségkutató, nem mi nyertük meg, ahogy a ’96-os Fila Rap Jam-et sem. (hatodikok lettünk a Mary Lou-val felvettünk egy számot a Yellow Stúdióban.) ’99-ben katona lettem, akkor a Mindenki című AC szám klipjét forgattuk le. 2002-ben apa lettem, és a Gimmeshot inkább Senában látta a jövőt, mint az én marcona rappemben. Akkoriban beatboxoltam fel a Big Brother főcímdalát, amitől sem híresebb, sem gazdagabb nem lettem. 2004-ben jött a Zuboly, 2005-ben az Irie Maffia, és most 2010-ben végre eljött az én időm.” – nyilatkozta a művész.

Gyémántfater címmel a napokban jelenik meg első szólólemeze, melyen olyan nagyszerű előadók is közreműködtek, mint Ozon vagy Faktor. Kérdésünkre azonban, hogy milyen lett az album Busa MC sejtelmesen csak annyit válaszolt: „Nem akarom mindenáron kitálalni az életemet, a szólóm inkább fikciókat, és regényes sztorikat tartalmaz tele szójátékokkal.”
S, hogy mit takar e hangzatos cím? „Az aranyapám szinonimája, amúgy egy régi Gimmeshotos szleng. Azért adtam ezt a címet, mert szinte mindenkit így szólítok, és ők is engem. És az apaság is stimmel.” – árulta el a rapper.

A rapper senkit sem szeretne megfosztani zenéjétől, a szegényebbeket sem, ezért az album ingyenesen letölthető lesz a netről, úgy véli ezzel a lehetőséggel elsősorban ők élnek majd.
“Manapság az emberek nem szeretnek lemezre költeni. Emlékszem, amikor gyerekkoromban bejöttem Pestre a Syndicate-be Györemixhez, hogy megvegyem az eredeti Busta Rhymes-The Comming CD-t, ezzel megtisztelve a példaképemet. Persze az ingyenes letöltés egyrészt a csóróknak, másrészt a lustáknak van. De lesz legyártva 500 példány annak, akinek van rá 2000 Ft-ja, hogy a polcán lássa.” – indokolta döntését. Persze nem kell félreérteni, Busa Pista egyáltalán nincs ellene a zeneletöltésnek.
“A zene mindenkié, és régóta nem a lemezeladásból élnek a zenészek. Van, akinek az mp3 is megteszi, de van, akinek csak bakeliten zene a zene. Több rezgés, dúsabb hangzás.”

Akik pedig élőben is meghallgatnák a dalokat, látogassanak el 7-én a Corvintetőre, a Gyémántfater lemezbemutató koncertjére, ahol színpadra lép a magyar hip-hop krémje. A fellépők közt Busa Pi mellett ott lesz Bobafett és Bobakrome is, így a fergeteges hangulat garantált.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Zene

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére