Véget ért a kitartó várakozás

Jurij: Kitartás! I love you
A napokban jelet meg a Jurij zenekar legújabb lemeze Kitartás! I love you címmel. Az új anyagra csaknem négy évet kellett várni, azonban a szenvedélyes rajongók már majdnem minden számot ismerhettek a koncertekről.

A meglepetés ennek ellenére is igen nagy. Hiszen az újdonság erejével nem csak egy-egy nóta hathat, hanem a kifejezően megkomponált témák, és az okosan kiválasztott közreműködő előadók. Első hallásra kicsit Kispálos, kicsit Quimbys, kicsit 30y-os, de leginkább Jurij. Ahhoz, hogy a 30y jusson eszébe az embernek bőven elég meghallgatnia a Kék a pólómat, hiszen abban Beck Zoli érces pécsi hangja annak is feltűnik, akinek egyébként lövése sincs az alternatív zenei vonulatról.
De ne szaladjunk ennyire előre, a zenekar lassan tíz évvel ezelőtt alakult meg gimnáziumi ismeretségekből, és barátságokból, és még a 2001-es évben felléptek a Hegyalja Fesztiválon. Az igazi mérföldkő ez volt számukra, és mi sem bizonyítja azt, hogy jól megfeleltek, mint az, hogy ma rendszeresen játszanak az ország minden pontján és fesztiválján.

„Szocrock”
A zenekar sajátos műfaj megjelölése, ami még azokra az időkre utal vissza, amikor kölcsönkért hangszerekkel léptek fel a gimnáziumi bulikon, illetve az első album címe is ez volt. Noha ez a kazetta soha nem jelent meg kereskedelmi forgalomban, elég sok példány fogyott.
Maga a kifejezés a zenekarral együtt született, minden politikai hovatartozást mellőzve. Még mindig ismerik a rajongók a legendás négyest is: sör-szocrock-szotyi-Jurij, amely azonban egyre inkább eltűnik a koncerteken skandáltak közül.

Kitartás! I love you
A legújabb lemez, amelyen a Vad Fruttikos Győrffy Gyula producerkedik, billentyűsködik, és vokálozik is. Maga a lemez tizenegy számmal 41 percesre sikerült, és érezhető benne a fejlődés iránya. A borító tervek közül Csekk István alkotása lett a befutó, amely már kézbe fogáskor megadja az alaphangot. Gyerekkorunk legszebb játékaival, és emlékeivel indulunk neki a meghallgatásnak. Maga a hangzás- és szövegvilág az előző lemez vonalát követi, azonban mégis teljesen más. Néhol lassú, néhol gyors, néhol ringató, hullámzó. Műfajilag teljesen behatárolhatatlan, hiszen, aki most hallgatja, ráhúzza az alternatív jelzőt, de a közönség és hallgatóság őskövülete meg van győződve arról, hogy ez még mindig szocrock, noha maga a zenekar sem tudja már, hogy hová lehetne őket sorolni.
A cél nem az volt, hogy az alterbe valami újat csináljanak, hanem hogy csináljanak. Minden zenekarnak megvan a sajátos stílusa, mégsem mondjuk egyikre sem, hogy ez valami teljesen új. A Jurij nem a műfajban alkotott újat, hanem saját magában. A profi hangzás, Gyula hozzáértésével, a tagok zenei tudásával, a csapat elszántságával, és persze a kiváló stúdióval karöltve azonnal szerethetővé tette a lemezt.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Zene

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére