Ízléses extravagancia

Interjú
Véletlenül akadtam rá Karácsonyi Anna munkáira az interneten. Végignéztem a táskáit, és szinte egytől-egyig elfogadtam volna őket, mert mind egyedi, de hordható. A sokoldalú kezdő tervező nem csak fantáziadús táskákat készít, nem áll tőle távol a ruhatervezés, a fotózás, vagy a festés sem. Az egyik általa tervezett válltáskát megnyerheted az Antropos.hu Játék rovatában!

-Hogyan kezdtél el táskákat tervezni?
-Elvégeztem egy díszlet-, jelmeztervező sulit, és ott megismerkedtem nagyon sok tervezővel, így egyre jobban belelendültem ebbe az egészbe. Nem szeretnék senkit utánozni. A jelmezek is egy adott hangulatot vagy karaktert formáznak meg, és a táskáknál is ez a helyzet. Szeretek mindenfélével kísérletezni, különböző formákat kitalálni. Ennek a nagymestere, aki egyben a példaképem is, a nemrégiben elhunyt Alexander McQueen volt. Régóta varrogatok, de konkrétan táskákat 2-3 éve kezdtem el varrni.

– A jelmeztervezői ambícióidat feladtad időközben?
-Nyitott vagyok bármire. Mindent szeretek, amiben kiélhetem a kreativitásomat. Nem adtam fel, mai napig rajzolgatok otthon, meg tervezgetek. Sajnos itthon a színházak nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy nagyon költekezhessenek, de remélem hamarosan ráeszmélnek, hogy a színház nem csak irodalmi, hanem iparművészeti kulturális értékünk, és több támogatást kapnak.

-Mennyire követed a divatot?
-Bizonyos szempontból követem. Például a Catwalkot – ahol a táskáimat árulják – most télen ezek a szürkésebb, fekete színek jellemzik, úgyhogy nekik ezekben a színkombinációkban vittem táskákat. Habár nekem amúgy is a fekete az örök szerelmem.

-Használsz élénkebb színeket is? Például neont vagy ilyesmi?
-Nekem ez a nyolcvanas évek stílusú neon egy kicsit erős, de a színeket amúgy szeretem. Csípem az extravagáns dolgokat, de a neon színekkel nem vagyok megbékélve, bár ki tudja mi lesz még…

-Hogyan tudnád jellemezni a tervezői stílusod?
-Egyszerűen olyan, amilyen én vagyok. Jellemző rá az olyan extravagancia, ami az ízlésesség határain belül marad. Különleges és hordható. Gyakran inspirál pusztán egy hangulat. Van, hogy éjjel négykor jut eszembe valami, és felkelek lerajzolni. Igyekszem mindig olyat készíteni, amit én magam is elfogadnék és hordanék.

-Milyen anyagokkal dolgozol?
-Minél érdekesebbekkel. Arra törekszem, hogy hordható legyen, kényelmes, jó tapintású és a lehető legtöbb érzékszervre hasson. Jó legyen ránézni, megfogni… legjobban műbőrt szeretnék használni, de általában ahhoz hasonló, kicsit fényesebb anyagokból varrok. Ráadásul szeretem ezeket variálni, például egy fényeset egy matt anyaggal. Kísérletező típus vagyok. Igyekszem olyanokat alkotni, ami eddig még nem nagyon volt.


Kattints a képre és nézz mégtöbb táskáról fotót!

-Milyen kiegészítő elemekkel szoktad feldobod a táskákat?
-Szeretek gombokat használni, cipzárakat, masnikat. Illetve igyekszem az anyagokat úgy megvarrni, hogy különböző faktúrákat alakítok ki a saját anyagából. Ez a színét is kicsit megvariálja, és a formát is kicsit elvarázsolja. Szerintem az anyag önmagában végtelen tárház.

-Mutattad, hogy készítettél egy lila többfunkciós táskát…
-Igen, mostanában erre is ráálltam, mert biciklis táskákat is szeretnék tervezgetni. Kialakítani, hogy minél több funkciója legyen, mert sokszor van olyan, hogy a táskámat nem tudom akárhova felvenni, de ha össze tudnám hajtogatni, akkor már jó lenne. Én nem vagyok nagy biciklis, de azok alapján, amiket barátoktól hallottam az a fontos, hogy megfelelően rögzítve legyen rajtuk, amikor tekernek és, amikor le kell pattanni, akkor is megállja a helyét akár egy szórakozóhelyen is.

-Mennyire nyitottak az emberek manapság az ilyenfajta egyediségre?
-Egyre jobban. Bárki bemegy egy bevásárlóközpontba ott ugyanazt a tucat cuccot tudja megvenni, mint bárki más. Szerintem már vágynak arra az emberek, hogy valami más legyen. Olyan, ami tényleg ő, ezért én igyekszem lehetőség szerint mindig személyre szabni a táskákat. Figyelembe veszem, hogy milyen színek és formák illenek hozzá. A fiatalok teljesen őrültek szerencsére, mindent bevállalnak, amiben fantáziát látnak. Az idősebbek inkább a visszafogottabb darabokat kedvelik, de szerintem mindenki nyitott a szépségre.

-Van kedvenced a táskáid közül?
-Mindegyiket szeretem. Amikor megveszi valaki az egyiket, akkor az nehéz nekem egy kicsit, mert olyan mintha a saját gyerekemtől kéne elszakadnom. Persze nagyon örülök, hogyha tetszik, hiszen azért dolgozom.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Divat-Design

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére