2014. július 22. - Magdolna
       Regisztráció  |   Elfelejtett jelszó
SPIRITUSZ

Critical Mass 2012
12.04.22,

Werk Nyíltnap
11.05.26, Werk

Flashmob a ZP-ért
11.04.20, XI....

Antropos.hu 2009...
10.03.03, Gödör Klub

Zombi Flashmob
09.09.12, Erzsébet...

XIV.., Leszbikus,...
09.09.05, Andrássy út

Korábbi partyfotók...
Legtöbbet nézett...

E-képeslap küldés...
 

 
CIKKTOP
CÍMLAPON
SPIRITUSZ

Nem ütközünk már falba

Berlin Calling, nincs már fal, ami határokat emelhetne... Olvass a falról, és nézz fotókat Berlinről!

2009-12-01

Kedvenc cikk   Kinyomtatom   Cikk küldése

hirdetés

Az utóbbi időben egyre több és több ismerősöm mondja azt, hogy "Megyek Berlinbe!" - eleinte fancsali képet vágtam, hogy ugyan mit akarhatnak ott, hiszen a németek eléggé furák - igen, a jól alkalmazható sztereotípiák már villannak is -, Berlin vajon miben jobb, mint mondjuk Bécs, vagy Párizs, London vagy Prága? Nem jobb, más. Oka lehet ennek a hírhedt Berlini Fal is, amelynek húsz éve már csak a szelleme (szellemisége) van jelen a városban, és amely oly sok áldozatot követelt, nem csak a németektől, de egész Európa lakosságától.

De mi is volt ez a Berlini Fal nevezetű dolog? Történelem tanulmányainkból a legtöbben tisztában vagyunk a II. Világháború következményeivel, hiszen mi is szívtunk vagy negyven plusz húsz évig. Ennek a háborúnak a lezárásának az egyik következménye a Hidegháború és a Berlini Fal is.

Ez a Berlint körülvevő határépítmény 1961-1989 között akadályozta meg a z NDK és az NSZK lakóit a szabad helyváltoztatásban. Mivel a falat hirtelen, már-már váratlanul építették, és szigorú játékszabályok betartásával lehetett csak az épített határt átlépni, ezért rengeteg német család hullott szét, és sokan kénytelenek voltak addigi munkahelyeiktől megválni.

http://antropos.hu/data/3936/6.jpg
Kattints a képre és nézd meg Németh Miklós berlini fotóit!

A felosztott Berlin kommunista részét klasszikus határ zárta le a nyugati hatalmak által birtokolt Berlintől. A Hidegháború burjánzása és kiélesedése és Sztálin halála utáni tüntetések erőszakos elfojtását követően több mint 200 ezren hagyták el Kelet-Németországot. 1949 és 1960 között az NDK 17 millió lakosa közül összesen 2,6 millió települt át az NSZK-ba, míg az ország összlakossága több mint 1 millió fővel csökkent. A határ lezárása előtti napokban már napi 1500–1900 menekültet regisztráltak a nyugat-berlini menekülttáborokban. 1961 nyarán az NDK népességvesztése már havi 30 ezer fő fölé ugrott. Az NDK kormányán növekedett a nyomás, hogy az állam demográfiai összeomlását a berlini belnémet határ lezárásával akadályozza meg.

Németh Miklós online-fotókiállításának története: "A berlini fal leomlásának 20 éves apropóján AEGEE-Berlin, vagyis Európa legnagyobb diákszervezetének berlini irodája egy nemzetközi találkozót rendezett, amin 8 országból 20 egyetemista vett részt. Az ott töltött pár nap során végigjártuk a fal több szakaszát, például az East Side Gallery-t, amely a mai napig a világ legnagyobb szabadtéri kiállítása. Ezen kívül a megosztottsággal és a Nyugat-Berlini élettel kapcsolatos beszélgetéseken vettünk részt, illetve a német rendszerváltás hangulatát ábrázoló filmeket néztünk. Persze nem csak komoly dolgokról szólt az egész. A sorozatban látható pár kép az úgynevezett European Nightról, ami minden AEGEE-s rendezvény elengedhetetlen része. Ez röviden arról szól, hogy minden résztvevő elhozza saját nemzeti italát, melyet az este alatt elfogyasztunk. Én a magyarok részéről egy üveg Unicomot hoztam, ami a többségnek meglehetősen ízlett...!"Augusztus 12-éről 13-ra virradó éjjel az NDK különböző fegyveres egységei, együttesen 15 ezer főnyi csapaterővel lezárták a nyugati szektoroknak a szovjet szektorral, illetve az NDK területével érintkező határait. Az utcákon a szektorhatárok közvetlen közelében, azokkal párhuzamosan, de még NDK területen először szögesdróttekercseket húztak ki, amelyekkel a gyalogos- és járműforgalom nagy része számára elvágták az átjárás lehetőségét. A drótakadályok előtt pár méterrel árkot ástak keresztbe az utcákon, hogy a kordon autókkal való áttörését megakadályozzák. A hidegháború idején egyes becslések szerint 75 ezer polgárt vontak felelősségre kivándorlás kísérletének vádjával. Az NDK államvezetése az emigrálni szándékozók elriasztására a falnál tűzparancsot adott ki a határőrök számára. A fal első áldozata Ida Siekmann kelet-berlini nő volt, aki 1961. augusztus 22-én egy ablakból kiugorva veszítette életét. Két nappal később a 24 éves Günter Litfint lőtték agyon közlekedési rendőrök. 1989-ig 268 megkísérelt menekülés közül 125 végződött halálesettel.

A hatvanas évek elhozta a konszolidációt - beletörődés -, a hetvenes évek a stabilitás évtizede volt, majd a nyolcvanas években egyre többször kerültek elő a reformtörekvések. 1989 nyarától a tömegtüntetések rendszeressé váltak, mivel reformokat akartak az emberek, amelynek az egyik kultikus pontja a Berlini Fal lebontásának a követelése volt. 1989. november 4-én Gorbacsov látogatást tett az NDK-ban. Viselkedése egyértelművé tette a keletnémet vezetés számára, hogy nem zárkózhat el a változtatások elől. Erich Honecker lemondása után az NDK vezetése előre menekült. Csehszlovákia nyomására az NDK-államvezetés kidolgozta a nyugatra utazást szabályozó új javaslatokat.

November 9-én az utazási törvény ügyében ülést tartott a NSZEP felső vezetése. Az ott hozott döntést este egy élőben közvetített sajtótájékoztatón Günter Schabowski ismertette. A sajtótájékoztató lezárása után Ricardo Ehrmann, egy olasz újságíró azt kérdezte, hogy milyen könnyítések várhatók az NDK állampolgárok utazása ügyében? Schabowski zavartan keresgélt a papírjai között, mivel emlékezett rá, hogy kapott egy utasítást. Kollégája segített neki megkeresni, majd utána felolvasta. A teremben mindenki döbbenten hallgatta, és próbálta értelmezni a hallottakat. Erre a Hamburgi Bild riportere Peter Brinkmann az intézkedések életbe lépésének idejéről érdeklődött, Schabowski ekkorra már eltette a szemüvegét, így pár másodpercig tanácstalanul forgatta papírjait, majd a következő választ adta: "Ismereteim szerint ez érvénybe lép… igen azonnal."

A televíziókat figyelő kelet-németek sírva rohantak a Berlini Falhoz, a határhoz, ahol egy órán belül, még soha nem látott tömegverbuválódott össze. Este tizenegykor órakor a Bornholmer Strasse átkelőnél megszüntették az útlevelek ellenőrzését, felnyittatták a sorompókat és átengedték a tömeget Nyugat-Berlinbe. Pár nap elteltével a mindkét oldalról érkező németek vésőkkel, csákányokkal és puszta kézzel kezdtek hozzá a fal lerombolásához.

Bár mi a Vasfüggönyön innen éltünk a kommunizmus nyomorúságos mindennapjait, elcsökevényesedett kulturális miliőjében, mégis elképzelhetetlen számunkra az, hogy holnap felépítsenek egy falat Budapesten, ami kettéosztaná a várost, az országot, és többé nem mehetnék a Balatonhoz, mert az a rothadó kapitalizmusoz tartozó terület. Gondolj bele egy pillanatra: nem láthatod a falon túl élő rokonaidat, nem mehetsz a falon túlra moziba, se buliba és be vagy zárva, a fal mögé...

Berlin felosztása:
http://antropos.hu/data/3936/2.jpg
A fal építése:
http://antropos.hu/data/3936/3.jpg

A fal lebontása:
http://antropos.hu/data/3936/4.jpg

Az első határátkelések:
http://antropos.hu/data/3936/5.jpg
Szöveg: TrappHenCi
Fotó: Németh Miklós

 

Ha van ezzel kapcsolatban véleményed, írj az ANTROPOS.hu facebook oldalára.

 
 
ZENE
Vigyázz, mit kérsz karácsonyra! Alex Turner és Jamie Cook gitárt kaptak, és alig több mint 10 évvel később, Matt Helders...
PARTY
Idén is megrendezésre kerül Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménysorozata a 23. Zempléni Fesztivál...
FILM
Népszerű téma mostanában a franciáknál YSL élete, jelen alkotáson kívül ugyanis Bertrand Bonello is megfilmesítette a...
SZÍNHÁZ
Pintér Béla – Darvas Benedek Parasztopera című történetét láttuk szombaton a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
KÉPZŐMŰVÉSZET
Válassz egy partifotót, válassz egy stílust, rendeld meg emailben, tedd ki a faladra! Most kedvezmény minden kép árából!
IRODALOM
Tábori Zoltán író és újságíró tizenegy vidéki településen tartott ,,helyszíni szemlét” megpróbálván...
AMI DIVAT
Kiállításon a fiatal grafikusok által megálmodott használati tárgyak - és a jövőben remélhetőleg ezek kész változatai - ...
 
BESZÁMOLÓ
VOLT Fesztiválon jártunk
120 ezer látogató, zenei kavalkád, páratlan szervezés, másnap reggelig tartó bulizás ezek a főbb jellemzői az idei...
 
 
ALTERNATIVE BUDAPEST NAPI GIF

Lájk, ha tetszik ez az Alternative Budapest kép!

BARÁTKOZZ


 
H K SZ CS P SZ V
  123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
 «««2014. JÚLIUS»»» 
FRISS
   
játék
Beküldési határidő: 14.07.21

Beküldési határidő: 14.07.24

Beküldési határidő: 14.07.26

Korábbi játékok nyertesei...

  2014-07-22 - Kedd   2014-07-23 - Szerda   2014-07-24 - Csütörtök   2014-07-25 - Péntek   2014-07-26 - Szombat
(c) 2003-2014 ANTROPOS.hu kulturális online magazin, az EpicMedia tagja.