2014. augusztus 31. - Erika, Bella
       Regisztráció  |   Elfelejtett jelszó
SPIRITUSZ

Nem ütközünk már falba

Berlin Calling, nincs már fal, ami határokat emelhetne... Olvass a falról, és nézz fotókat Berlinről!

2009-12-01

Kedvenc cikk   Kinyomtatom   Cikk küldése

hirdetés

Az utóbbi időben egyre több és több ismerősöm mondja azt, hogy "Megyek Berlinbe!" - eleinte fancsali képet vágtam, hogy ugyan mit akarhatnak ott, hiszen a németek eléggé furák - igen, a jól alkalmazható sztereotípiák már villannak is -, Berlin vajon miben jobb, mint mondjuk Bécs, vagy Párizs, London vagy Prága? Nem jobb, más. Oka lehet ennek a hírhedt Berlini Fal is, amelynek húsz éve már csak a szelleme (szellemisége) van jelen a városban, és amely oly sok áldozatot követelt, nem csak a németektől, de egész Európa lakosságától.

De mi is volt ez a Berlini Fal nevezetű dolog? Történelem tanulmányainkból a legtöbben tisztában vagyunk a II. Világháború következményeivel, hiszen mi is szívtunk vagy negyven plusz húsz évig. Ennek a háborúnak a lezárásának az egyik következménye a Hidegháború és a Berlini Fal is.

Ez a Berlint körülvevő határépítmény 1961-1989 között akadályozta meg a z NDK és az NSZK lakóit a szabad helyváltoztatásban. Mivel a falat hirtelen, már-már váratlanul építették, és szigorú játékszabályok betartásával lehetett csak az épített határt átlépni, ezért rengeteg német család hullott szét, és sokan kénytelenek voltak addigi munkahelyeiktől megválni.

http://antropos.hu/data/3936/6.jpg
Kattints a képre és nézd meg Németh Miklós berlini fotóit!

A felosztott Berlin kommunista részét klasszikus határ zárta le a nyugati hatalmak által birtokolt Berlintől. A Hidegháború burjánzása és kiélesedése és Sztálin halála utáni tüntetések erőszakos elfojtását követően több mint 200 ezren hagyták el Kelet-Németországot. 1949 és 1960 között az NDK 17 millió lakosa közül összesen 2,6 millió települt át az NSZK-ba, míg az ország összlakossága több mint 1 millió fővel csökkent. A határ lezárása előtti napokban már napi 1500–1900 menekültet regisztráltak a nyugat-berlini menekülttáborokban. 1961 nyarán az NDK népességvesztése már havi 30 ezer fő fölé ugrott. Az NDK kormányán növekedett a nyomás, hogy az állam demográfiai összeomlását a berlini belnémet határ lezárásával akadályozza meg.

Németh Miklós online-fotókiállításának története: "A berlini fal leomlásának 20 éves apropóján AEGEE-Berlin, vagyis Európa legnagyobb diákszervezetének berlini irodája egy nemzetközi találkozót rendezett, amin 8 országból 20 egyetemista vett részt. Az ott töltött pár nap során végigjártuk a fal több szakaszát, például az East Side Gallery-t, amely a mai napig a világ legnagyobb szabadtéri kiállítása. Ezen kívül a megosztottsággal és a Nyugat-Berlini élettel kapcsolatos beszélgetéseken vettünk részt, illetve a német rendszerváltás hangulatát ábrázoló filmeket néztünk. Persze nem csak komoly dolgokról szólt az egész. A sorozatban látható pár kép az úgynevezett European Nightról, ami minden AEGEE-s rendezvény elengedhetetlen része. Ez röviden arról szól, hogy minden résztvevő elhozza saját nemzeti italát, melyet az este alatt elfogyasztunk. Én a magyarok részéről egy üveg Unicomot hoztam, ami a többségnek meglehetősen ízlett...!"Augusztus 12-éről 13-ra virradó éjjel az NDK különböző fegyveres egységei, együttesen 15 ezer főnyi csapaterővel lezárták a nyugati szektoroknak a szovjet szektorral, illetve az NDK területével érintkező határait. Az utcákon a szektorhatárok közvetlen közelében, azokkal párhuzamosan, de még NDK területen először szögesdróttekercseket húztak ki, amelyekkel a gyalogos- és járműforgalom nagy része számára elvágták az átjárás lehetőségét. A drótakadályok előtt pár méterrel árkot ástak keresztbe az utcákon, hogy a kordon autókkal való áttörését megakadályozzák. A hidegháború idején egyes becslések szerint 75 ezer polgárt vontak felelősségre kivándorlás kísérletének vádjával. Az NDK államvezetése az emigrálni szándékozók elriasztására a falnál tűzparancsot adott ki a határőrök számára. A fal első áldozata Ida Siekmann kelet-berlini nő volt, aki 1961. augusztus 22-én egy ablakból kiugorva veszítette életét. Két nappal később a 24 éves Günter Litfint lőtték agyon közlekedési rendőrök. 1989-ig 268 megkísérelt menekülés közül 125 végződött halálesettel.

A hatvanas évek elhozta a konszolidációt - beletörődés -, a hetvenes évek a stabilitás évtizede volt, majd a nyolcvanas években egyre többször kerültek elő a reformtörekvések. 1989 nyarától a tömegtüntetések rendszeressé váltak, mivel reformokat akartak az emberek, amelynek az egyik kultikus pontja a Berlini Fal lebontásának a követelése volt. 1989. november 4-én Gorbacsov látogatást tett az NDK-ban. Viselkedése egyértelművé tette a keletnémet vezetés számára, hogy nem zárkózhat el a változtatások elől. Erich Honecker lemondása után az NDK vezetése előre menekült. Csehszlovákia nyomására az NDK-államvezetés kidolgozta a nyugatra utazást szabályozó új javaslatokat.

November 9-én az utazási törvény ügyében ülést tartott a NSZEP felső vezetése. Az ott hozott döntést este egy élőben közvetített sajtótájékoztatón Günter Schabowski ismertette. A sajtótájékoztató lezárása után Ricardo Ehrmann, egy olasz újságíró azt kérdezte, hogy milyen könnyítések várhatók az NDK állampolgárok utazása ügyében? Schabowski zavartan keresgélt a papírjai között, mivel emlékezett rá, hogy kapott egy utasítást. Kollégája segített neki megkeresni, majd utána felolvasta. A teremben mindenki döbbenten hallgatta, és próbálta értelmezni a hallottakat. Erre a Hamburgi Bild riportere Peter Brinkmann az intézkedések életbe lépésének idejéről érdeklődött, Schabowski ekkorra már eltette a szemüvegét, így pár másodpercig tanácstalanul forgatta papírjait, majd a következő választ adta: "Ismereteim szerint ez érvénybe lép… igen azonnal."

A televíziókat figyelő kelet-németek sírva rohantak a Berlini Falhoz, a határhoz, ahol egy órán belül, még soha nem látott tömegverbuválódott össze. Este tizenegykor órakor a Bornholmer Strasse átkelőnél megszüntették az útlevelek ellenőrzését, felnyittatták a sorompókat és átengedték a tömeget Nyugat-Berlinbe. Pár nap elteltével a mindkét oldalról érkező németek vésőkkel, csákányokkal és puszta kézzel kezdtek hozzá a fal lerombolásához.

Bár mi a Vasfüggönyön innen éltünk a kommunizmus nyomorúságos mindennapjait, elcsökevényesedett kulturális miliőjében, mégis elképzelhetetlen számunkra az, hogy holnap felépítsenek egy falat Budapesten, ami kettéosztaná a várost, az országot, és többé nem mehetnék a Balatonhoz, mert az a rothadó kapitalizmusoz tartozó terület. Gondolj bele egy pillanatra: nem láthatod a falon túl élő rokonaidat, nem mehetsz a falon túlra moziba, se buliba és be vagy zárva, a fal mögé...

Berlin felosztása:
http://antropos.hu/data/3936/2.jpg
A fal építése:
http://antropos.hu/data/3936/3.jpg

A fal lebontása:
http://antropos.hu/data/3936/4.jpg

Az első határátkelések:
http://antropos.hu/data/3936/5.jpg
Szöveg: TrappHenCi
Fotó: Németh Miklós

 

Ha van ezzel kapcsolatban véleményed, írj az ANTROPOS.hu facebook oldalára.

 
 
ZENE
Az Alfa Fesztivál utolsó Nagyszínpados fellépője a Depresszió zenekar, kérdéseinkre válaszoltak...
PARTY
Augusztus 22-én a budapesti VOLT Music Bar-ba (az Akváriumba) egy “B my Lake After Partira” várják az...
FILM
Folytatja a munkát a The Hateful Eight című westernjén Quantin Tarantino.
SZÍNHÁZ
Budapest egy hónapon át a zsidó kultúra fővárosa lesz: szeptember 8-tól két héten át színházi, filmes, kabaré-,...
KÉPZŐMŰVÉSZET
Válassz egy partifotót, válassz egy stílust, rendeld meg emailben, tedd ki a faladra! Most kedvezmény minden kép árából!
IRODALOM
Daniel Keyes a méltán híres Virágot Algernonnak megjelenése után 30 évvel publikált újabb kötetet, ami idén végre...
AMI DIVAT
Sokféle riksát láthattatok már, de olyat amilyet a POLICE épített biztosan nem...
 
FODRÁSZAT A FÖLDSZINTEN
Cut&Cup: Oázis az Alleeban
Ismerős a mondás, hogy akkor változtatunk frizurát, ha új életet akarunk kezdeni, tiszta lappal indulni. Pedig elég csak az Allee-ig elmenni, és beülni a Cut&Cup fodrászainak gondos kezei alá.
 
 
ALTERNATIVE BUDAPEST NAPI GIF

Lájk, ha tetszik ez az Alternative Budapest kép!

BARÁTKOZZ


 
H K SZ CS P SZ V
        123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 «««2014. AUGUSZTUS»»» 
FRISS
   
játék
Beküldési határidő: 14.08.24

Beküldési határidő: 14.08.26

Beküldési határidő: 14.08.28

Beküldési határidő: 14.09.12

Beküldési határidő: 14.09.30

Korábbi játékok nyertesei...

  2014-08-31 - Vasárnap   2014-09-01 - Hétfő   2014-09-02 - Kedd   2014-09-03 - Szerda   2014-09-04 - Csütörtök   2014-09-05 - Péntek
(c) 2003-2014 ANTROPOS.hu kulturális online magazin, az EpicMedia tagja.