“A helyek igazi sztárjai a vendégek” – dj Clairvo

A Mustbeat csapat oszlopos tagja mesélt nekünk a kezdetekről, mikor a Süss fel nap megnyílt, a felesleges lemezboltokról, hanghordozókról, Straussról és a Fecske terasz nyári programjáról.

-Hogyan kerültél a dj-pultba?
-1996. nyarán Fanta barátom – aki most nagyjából HotelSinus név alatt tevékenykedik -, kapott egy felkérést, hogy fújjanak ki egy szórakozóhelyet. Ez volt az új Guillotine… és miközben fújták a dekort, odajött a tulaj és mondta, hogy szerdákra keresne egy olyan embert, aki rock zenét játszana. Mivel mindig is nagy zenerajongó voltam, igen jelentős kazetta-gyűjteménnyel rendelkeztem és volt még hozzá vagy 30 CD-m, így elkezdtem ott minden szerdán zenélni. Ezután a Picasso Point-ban, ahová rendszeresen jártunk mulatni a baráti társasággal, megkért a helyi dj, mondván mindig olyan jó számokat kérek, jöjjek már nekik játszani, mert nyílik egy új hely, a Süss Fel Nap, és ők ketten, DJ Blondino-val nem fogják bírni kiszolgálni a 2 helyet egyszerre. Az idő tájt persze még nem volt szükséges semmilyen különösebb technikai előképzettség: 2 db asztali CD játszóról indítgattuk a számokat és a keverőn sem voltak hangszín-szabályzó potméterek.

-Milyen stílus jellemző set-jeidre?
-Most azt kéne, hogy mondjam, hogy a sajátom, nem?!

-Azt is mondod?
-Mindenképp!!! :) Igazából én, a saját fejemben két alapvető csoportba sorolom a zenéket, amiket játszom, attól függően, hogy kávézóba vagy tánctérre szánom őket. Véleményem szerint ugyanis vannak olyan számok, amiket csak kávézóban és vannak olyanok, amiket csak tánctéren lehet felrakni. Persze, bőven vannak olyanok is, amik mindkét helyen működnek, bár én mégis a fent említett két kategóriából szoktam kiindulni. De ha konkrét zenei műfajokat kell említenem, akkor azt mondom, hogy kávézókba jazz, nu-jazz, downtempo, lounge, funk és instrumentális hip-hop számokat készítek össze, táncterekre pedig breakbeat, bigbeat, funkbreak, uptempo, breaks és hip-hop muzsikákat szeretek vinni. Ha pedig nagyon össze akarom foglalni, akkor a manapság használatos címkék közül, azt mondanám, hogy freestyle DJ-ként aposztrofálom magam.

-Melyik dj illetve zenekar előtt/után volt a legnagyobb élmény játszani?
-Húúú, nem is tudnám megmondani. Minden egyes fellépésnek megvan a maga varázsa, a maga szépsége, vagy buktatója… Hmmm, minden egyes MustBeat Allstars felállás nekem maradandó élmény, amikor scratch-el és basszusgitárral van megtámogatva, amit tolunk; de így külön kiemelni?! Talán azt a bulit, amikor Debrecenben játszottunk a Korai Ütősökkel, és egy spontán ötlettől vezérelve, amikor már láttam, hogy kezdenek a fiúk kifulladni, csak úgy előkaptam egy lemezt, amiről úgy gondoltam, hogy illik alájuk, ráillesztettem, és olyan jól sikerült, annyira egybeolvadt a két dolog, hogy én magam sem akartam elhinni. De ezt is csak a spontanitás miatt emelném ki. Nem saját háztájról pedig azt mondanám, hogy Fonetik-el és Suefo-val mindig stabilan jó játszani.

-Melyik a kedvenc klubhelyszíned (akár megszűnt klub)?
-Nézd, amikor az ember magát adja, akkor minden egyes helyszínnel van egy személyes kapcsolata, ami nem köthető máshoz, csak az adott helyhez, ezért külön megemlíteni, itt sem tudom eldönteni, hogy melyiket kellene. Talán, 1999 nyarán és 2000 nyarának első hónapjában rezidensként töltött péntekjeim a Zöld Pardonban azok, amik még mind a mai napig élénken megmaradtak a fejemben, hiszen ekkor indult be Budapesten a szabadtéri DJ-zés, mint olyan. Vagy az OPA klubot kéne még megemlítenem, Párizsban, ahol a DJ pultban külön van egy monitor, amiről az L alakú tánctér be nem látható részén történő eseményeket lehet szemlélni. Esetleg az… ááá, mondom, felesleges is elkezdeni a felsorolást; ráadásul én olyan ember vagyok, hogy mindenben a jót próbálom megtalálni, ezért számomra minden klubban van valami, ami a másikban nincs meg.

-Legnagyobb partiélményed vendégként és dj-ként?
-Amikor tavaly játszottam Kolozsváron egy két napos fesztiválon és az Al Haca Soundsystem-nek kellett beizzítani a csarnokot; na az kellemes kihívás volt… Vendégként, pedig… Hááát, én olyan ember vagyok, aki nem a múltat kutatva néz a jövőbe, ezért azt mondanám, hogy vendégként, a legnagyobb partiélményem mindig az utolsó buli, amiben épp voltam. Imádok táncolni, ezért olyan bulikba megyek, ahol tudom, hogy meg is fognak táncoltatni, így mindig a legfrissebb élmény van rám a legnagyobb hatással, teljesen mindegy, hogy ez A. Skillz, FeatureCast, Cadik, Infragandhi, vagy DJ Ren.

-Kedvenc zene?
-A zenét az emberi faj egyik legnagyobb vívmányának tartom, ezért zenével veszem körül magam a mindennapjaimban. Mivel minden zene más és más hatással van rám, így egyszer majdnem mindent meghallgatok. Azt meg tudom mondani, hogy mi az, amit mostanában nem csak egyszer hallgatok meg. Ez a Natural Self, The Art Of Vibration nagylemeze. De valószínűleg mire ez az interjú megjelenik, már máshol járok… :) De várj, mondjuk olyan abszolút kedvenc féle, az mondjuk lehet a Faith No More. Mai napig meghallgatom évente-kétévente egy-egy lemezüket, de ezt mondjuk Roni Size és DJ Die, Breakbeat Era nagylemezével nem teszem meg, pedig annakidején rendesen karcosra hajtottuk azt is.

-Kedvenc lemezbolt?
-Annakidején sokat jártam a Deep-be, amikor még a Tompa utcában volt, azt megelőzően meg a Wave-be, de most, hogy már 2008-at írunk, nem értem, hogy mit keresnek még az emberek a lemezboltokban! Évente egyszer-egyszer benézek, hogy valami régi hiányt bepótoljak, de egyébként nincsen se kedvem, se türelmem megvárni míg levámolják, bekategorizálják, beárazzák, felcímkézgetik maguknak a lemezeiket és akkor ezek után még remegjek is a kis példányszámú, független kiadók megjelenéseiért. Ezért nem járok lemezboltba, hanem az interneten keresztül vásárlok és mindenkit csak erre tudok buzdítani! Nem olyan bonyolult dolog ez, über pénz sem kell hozzá, erre a célra tökéletesen megfelel az OTP elektronikus számladíjcsomagja, amit bárki állampolgári jogon nyithat magának kb. 30 perc alatt, és ugyan azon az áron, sokkal gyorsabban, sokkal nagyobb kínálattal, mint amiről bármelyik kis budapesti bolt álmodozni merne, kinyílik az ember előtt a világ. Bootleg-ek, ritkaságok, újranyomások, bármi, csak résen kell lenni. Ez a része viszont igen is munka! Szigorúan minden nap le kell ülni, körbe kell nézni… De legalább nem vagy kitéve más ember ízlésének!

-Más ember ízlésének?
-Igen. Ez logisztikai törvényszerűség. Úgy értem, egy adott alapterülettel rendelkező bolt kínálata soha nem veheti fel a versenyt az internet kínálatával. Ezért szükségszerűen, minden egyes boltban, az ezért felelős ember ízlése a szűrő ennek a logisztikai problémának a megoldására. Én nem mondom, hogy nincsenek meglepetés-megjelenések, de általában 1-2 hónapra előre tudom, hogy mit fogok megvenni, és ahol előbb lesz hozzáférhető, onnan szerzem be.

-Kedvenc kiadó?
-Jelen pillanatban ez a Goodgroove Records, bár a mai napig megveszem a Wonderwheel Recordings és a Fort Knox Records összes kiadványát is.

-Kedvenc producer?
-Kedvenc producer, aki számomra éveken keresztül tartja a szintet, és még mindig innovatív és izgalmas? Az a baj, hogy nem tudom eldönteni, hogy Nickodemus-e vagy Zeb (aka Pleb, aka Marzebien).

-Végül pedig kedvenc zenekar?
-Húúú, ezt sem tudom eldönteni, hogy a Mr. Bungle vagy a Manu Chao.

-Melyiket részesíted előnyben: cd, bakelit, mp3…?
-Mint DJ, pénzt, általában csak bakelitért adok. A CD-ket, azokat túlnyomórészt promoként kapom, az mp3 pedig nagyjából az idén gyűrűzött be az életembe, amióta a promozás igen erősen virtualizálódott. De csak így pusztán, egyiket sem részesítem előnyben. Én nagyon jól boldogulok a fenti két hanghordozó bármelyikével, számomra mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. Az mp3, az pedig vagy CD-re lesz kiírva, vagy pedig egy laptop közbeiktatásával egy bakelit korong segítségével kerül lejátszásra. Szóval, mindegy, csak szóljon!

-Nemrég megszületett meg gyermeked, mesélj róla. Milyen zenét szeret?
-7 hónapos; Márton. Naaaagyon szép kisgyermek! :) Meséltem már neki a Pitagorasz tételről, Ford munka-elméletéről, de hallott már Mici Mackóról is. :) Mutattam már neki FreqNasty-t, Roots Manuva-t, Halász Juditot, Morcheeba-t, Kalákát, bármit, ami a kezem ügyébe akad, de a kedvence, amit scratch-elni is szeret, az Strauss.

-Scratch-el?
-Igen, nagyon cuki, minden este hallgatunk valamilyen lemezt, és megmutatom neki, hogy kell elkezdeni scrath-elni. A MySpace oldalamon a videók között, akit érdekel, megnézheti…

-A Fecske május elsején nyitott. Hogy sikerült ez a nyitóbuli?
-Elmosta az eső! Pár 7″-es lemezem borítója azóta rendesen veri a sinus hullámot, annyira elázott minden.

-Péntekenként Zero-val zenélsz a Fecskében. Milyen zenéket játszotok ezneken az estéken?
-Unalmas szkeretesjobb*-Zeroval mióta ismeritek egymást?
-Napok óta!

-?
-Igazából, olyan ideje-órája! :) Elnézést, azért idétlenkedtem, mert nem tudom a választ. Ennek ismerete a közös múlt homályába vész. Mindketten tözsgyökeres budapesti srácok vagyunk, de, hogy hol találkoztunk?! Nem tudom… Legelső emlékem vele kapcsolatban, amikor nálunk magyaráz egy házibulin, a konyhában.

-Terveztek vendégeket meghívni, vagy külföldi sztárokat?
-Háát, azért a Swimming Pool Roll még nem tart ott, mint a Budapesti Finomságok, vagy, ahol a Crunchy Breaks volt. Először asszimilálódunk, aztán stabilizálódunk, majd, ha eljön az ideje, és olyan a szitu, hogy minden oldalrol lesz foganatja, akkor meghozzuk a megfelelő lépéseket.

-Van amit kiemelnél ezen a helyen?
-A vendégeket. Azokat, akik lejönnek és ott múlatják az időt, azokat mindenképp kiemelném! Ők a helyek igazi sztárjai, a vendégek; akik azzá tesznek egy helyet, ami.


Tracklist
01. Local 12 – Suavecita [CAND-003]
02. Local 12 – Oye Me [RLCD003]
03. The Pimps Of Joytime – Bonita (album version) [WONDER-18]
04. Red Astaire – Mambo Dinero [HOMEGROWN005]
05. Palov & Mishikin – Bailando [Rebtuz]
06. Beatconductor – Guarambembere [DICEY008]
07. Red Astaire – Move Yo Ass [HOMEGROWN005]
08. Palov & Mishikin – Rata Del [Rebtuz]
09. Red Astaire – Mambo El B-Boy [HOMEGROWN005]
10. Palov & Mishikin – Muchachos [Rebtuz]
11. Los Hermanos Latinos – Bomba Remix [LHL004]
12. Jugoe – Ohio City [BJ-008]
13. Los Hermanos Latinos – Cumbia Skank [LHL004]
14. Resense – Mambocito Mio [RESENSE004]
15. Red Astaire – Tito [GAMM027]
16. Beatfanatic – Mas Que Malandro [MMCD002]
17. Tal M. Klein – Chili Con Carne (12″ mix) [ALG-011]
18. Deela – Azura Azura (Latin Funk mix) [SLR12 009]
19. Brownout – El Narco (Hydro’s South Texas Broken Neck Edit) [ATR 2005]
20. Tontelas – En Do [GAMM043]
21. Nickodemus – Conmingo [WONDER-17]
22. John Beltran – Candela [MMCD002]
23. Matthias Heilbronn with Candela All-Stars – Brobombique (Matt’s Ii Deep All-Stars Mix) [CAND-002]
24. Quantic & Nickodemus – Puerto Rico Pa Gozar [TRUCD111]
25. Quinatic feat. Tempo – Sabor (12″ mix) [TRU 099]
26. Oreja vs. Plenafro – Preja-Julieta [CAND-004]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Ezt is ajánljuk

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére