Halálos iramban 8: Ez már nem olyan… szerencsére

2017. 04. 17. 16:30 - Wehli-Nardai Dorina/filmtekercs
Amennyire fenntartásokkal ül be a néző a legújabb Halálos iramban filmre, annyira meglepődve és elégedetten távozhat a teremből...

Amennyire fenntartásokkal ül be a néző a legújabb Halálos iramban filmre, annyira meglepődve és elégedetten távozhat a teremből. A Halálos iramban 8 ugyanis végre túltudott lépni önmagán, így egy igazán jó akciófilmmel lehettünk gazdagabbak.

Sose gondoltam volna, hogy valaha leírom ezt, de a legújabb részre valóban megéri jegyet váltani. Az alkotók – s ez főként a forgatókönyvíróknak és a már sokszor bizonyított F. Gary Gray rendezőnek köszönhető – végre komolyan vették a közönséget és magát a műfajt is. Az eddigi részekkel ellentétben valódi sztorit kapunk konfliktusokkal, kidolgozott motivációkkal és karakterekkel, no meg persze akciójelenetekkel, mert azért mégis csak ez tette napjaink egyik legsikeresebb szériáját azzá, ami.

 

Dominic Torretto (Vin Diesel) épp Lettivel (Michelle Rodriguez) tölti kubai nászútját, amikor egy ismeretlen nő, Cipher (Charlize Theron) veszi fel vele a kapcsolatot, és belekényszeríti egy olyan munkába, ami egyben a csapatával való szembefordulást is jelenti. Így testet és lelket egyaránt gyötrő háborúba kezdenek egymással, a régi banda ráadásul kiegészül korábbi ellenségükkel, Deckarddal (Jason Statham) is. Persze az előzetessel ellentétben a filmet nézve egy pillanatig sem merülhet fel bennünk, hogy valódi pálfordulásról volna szó, mindössze Cipher zsarolási eszközeit fedi – a forgatókönyv szempontjából – jótékony homály egy darabig.

Az alkotók nyilatkozata szerint „A Halálos iramban-csapat egyetlen tagja sem tagadja, hogy Paul Walker volt a franchise szíve és lelke. A színésznek a hetedik rész forgatási szünetében bekövetkezett tragikus autóbalesete után felmerült a kérdés, van-e még értelme folytatni a sorozatot. A család gyászolt, de egyre inkább erősödött a gondolat, hogy egy új történet bizonyítani tudná, hogy a veszteségek ellenére hűek maradtak gyökereikhez.” Bár ez szépen hangzik, valójában az új résszel épp azt bizonyították be, hogy a Halálos iramban széria végre túlnőtt önmagán,egy szélesebb körben is szerethető, összetettebb, de továbbra is szórakoztató alkotás született. Továbbra is? Be kell, valljam, ha van olyan film(sorozat), ami a végletekig képes volt irritálni, az ez. A korábbi részeknél a buta forgatókönyvek, még butább párbeszédek, mondvacsinált konfliktusok és a „csalááád” állandóan a tudatos népbutítás érzetével töltött el, valamint azt erősítette meg bennem, hogy a közönség nagy része is csak erre vágyik. (Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Halálos iramban 7 a világ hatodik legjövedelmezőbb filmje lett több mint 1,516 milliárd dollárral.)

Így hát a nyolcadik rész inkább tekinthető megújulásnak, mint a gyökerekhez való visszatérésnek. Leginkább abban nyilvánul ez meg, hogy a szereplők elkezdtek megérni, felnőtté válni. A korábbi tesztoteronháború és fa… khmmm, autóméregetés átadta a helyét a valós élet problémáinak. A férfi főhősök már nem pusztán macsók, hanem felelősségteljes férfiakká és családapákká váltak…

 

A cikk folytatása ITT!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére