Gyík zenekar: Mázli, hogy ez nekünk is tetszik!

2016. 06. 21. 22:30 - Jónás Ágnes
Az akusztikus hip-hopban utazó trió a werkfilm és a sör kapcsolatáról, a Takáts Eszterrel való közös munkáról, és a fociról. INTERJÚ!

A Gyík-fiúk megint kitaláltak valamit: új kislemezzel rukkoltak elő. Elmondásuk szerint eddig csak kísérleteztek, az igazán érdemleges munka ezzel az EP-vel kezdődik. Az akusztikus hip-hopban utazó – saját bevallásuk szerint bármihez képest másmilyen zenét jásztó – trióval a különleges képi világgal bíró a huszonhetes számukról, werkfilm és sör kapcsolatáról, a Takáts Eszterrel való közös munkáról és futballról is beszélgettünk.

 

Gyík zenekar // Fotó: Kiripolszky Csongor / Gelencsér Nándi

Gyík zenekar // Fotó: Kiripolszky Csongor / Gelencsér Nándi

 

-Kétéves munkásságotokat felölelő első nagylemezetek online premierjére és a lemezbemutató koncertre két éve került sor. Új kislemezetek június 20-án debütált. Miben különböznek az EP-n található számok a korábbi szerzeményeitektől?

Nagy Viktor: -Kitaláltuk végre, hogy mit is szeretnénk csinálni – eddig kísérleteztünk, ami veszett jó buli, de az igazán érdemleges munka szerintem ezzel a kislemezzel kezdődik.

Lukovich András: -Két-három évvel ezelőtt másfajta számokat írtunk, mert akkoriban más dolgok történtek velünk, más hatások értek bennünket, és más volt az inspiráció is. Már nem tudnánk olyan dalokat írni, mint három éve, és akkor sem tudtunk volna olyanokat írni, mint most.

 

-Hány szám került fel a kislemezre?

L.A.: -Kettő vagy három, nem tudom így fejből, de most valamiért az ugrik be, hogy három. Viktor a Lónak a kaszát werkfilmben azt nyilatkozza, hogy dalszövegeitek alapjául a privát levelezéseitek szolgálnak.

N.V.: -Így igaz! Azonban nem a hármunk levelezéséről van szó, hanem a köztem és az asszonykám között váltottakról. Azok a szerelmeslevelek, amiket Andrisnak, meg Borsának írtam, majd egy másik szám szövegébe kerülnek bele, bár félek, ha megmutatják egymásnak, féltékenységből feloszlik a zenekar.

 

-Egy helyütt azt olvastam, hogy a Gyík zenekar szövegpornóval támad. Mit jelent a ti felfogásotokban a szövegpornó?

N.V.: -Ezt nem mi találtuk ki, hanem a cikk írója, de gondolom keményen baszós.

Balogh Borsa: -Igen, más találta ki, még nem gondolkoztam rajta, hogy mit jelenthet, de ma még sort kerítek rá.

 

-Megnéztem a huszonhetes videoklipet, és azt kell mondjam, a képi világ igencsak különlegesre sikeredett – a testetekre vetített város-és természetképpel találkozik a néző. Melyikőtök fejéből pattant ki ez az innovatív megoldás?

L.A.: -A klip Gelencsér Nándi érdeme, ő hozta az ötletet, aztán összetettük, amink volt. Szerintem ezzel a klippel megelőztük pár évvel a saját korunkat. Szövegvideónak indult, aztán kiderült, hogy szöveg nélkül is működik a dolog, sőt! Elfogultság nélkül mondom, hogy a világ egyik legjobb klipje, és nem azért, mert a miénk, bár egy kicsit azért is.

 

 

-Mi inspirált benneteket a huszonhetes megírásakor?

N.V.: -Felkeltem hajnalban, – valószínűleg telihold volt – és félálomban írtam meg a szöveget.

B. B.: -Már nagyon régen nem írtunk számot, és egyre csak nőtt a nyomás, ami kinyomta belőlünk valahogy az újakat. Illetve néhány doboz olcsó sör.

 

-Milyen plusz jelentés bújik meg a szám „számos” címe mögött?

N.V.: -Ha összeadjuk a kettőt meg a hetet, az kilenc, melyet ha elosztunk a zenekarunk tagjainak számával (segítek: három), akkor megkapjuk hány szám van az albumon.

B.B.: -Mikor egy számot elkezdünk összerakni, például amikor a beatbox groove-omat „felköpöm” a looperbe, azt el szoktam menteni, hogy a következő próbára ne felejtsem el. A looperben kilencvenkilenc tárhely van, ezt épp a huszonhetedikre mentettem el. Számcímnek is megfelelőnek találtuk.

L.A.: -Ez mind igaz, csak annyit fűznék még hozzá, hogy a szám születése előtt a barátnőm kórházba került, éppen huszonhét éves volt, és a kórházban hagyta el a száját az ominózus mondat, miszerint ”nem akarok huszonhét évesen meghalni, mint a legtöbb nagyszerű ember”. Szerencsére semmi komoly baj nem történt, de a mondat megmaradt. Emlékeim szerint ezt a sztorit pont azon a próbán meséltem a többieknek, amikor Borsa felköpte a groove-ot. Mondhatni minden jel arra mutatott, hogy ennek a számnak ezt a címet kell adnunk.

 

-Két évvel ezelőtt a Fellegi Creation-nel dolgoztatok a klipeken, a hangzóanyag készítése során Dióssy D. Ákos működött közre. Ezúttal is velük dolgoztatok, vagy bővült a titeket segítő technikusi gárda?

N.V.: -A kislemezt ezúttal Szűcs Szabolccsal rögzítettük a TrashHill Studiosban, a videoklipet a már említett Gelencsér Nándi készítette, viszont a kislemezhez készült werkfilm ismét Fellegi Dénes munkáját dicséri.

 

-Delphoi című számotokban Takáts Eszter működött közre. Hogyan jött ő a képbe, milyen pluszt ad a dalhoz és mit jelent számotokra a dal?

N.V.: -Azt a bizonyos pluszt Eszter hangja adja a dalhoz. Arról szól, hogy az emberek olyan dolgok csapdájába esnek, amitől a szabadulást várják.

L.A.: -Nagyon örülünk, hogy Eszter elfogadta a felkérésünket, nagyon jó volt a közös munka, hamar egy hullámhosszra kerültünk. Vele lett teljes a szám. Gondoltuk, hogy jó lesz a dal, de még annál is jobb lett, mint amilyenre előzetesen számítottunk.

B.B.: -A három szám közül nekem ez a kedvencem. Sokszor libabőr futkos rajtam, miközben játszom. Ez mindig jót jelent.

 

-Némileg a kortárs festők alkotásaira emlékeztetnek a szövegeitek, tudjátok, amelyek előtt csak áll az ember, de nem igazán tudja, hogyan is kellene értelmezni. Ezt nem negatívumként mondom, sőt, inkább arra próbálok rávilágítani, hogy ennek az előnye talán éppen az, hogy a befogadóban egy saját értelmezési folyamat indulhasson el. Ez is a célotok?

L.A.: -Viktort kell kérdezni, ő írja a szövegeket.

N.V.: -Ilyesmiről van szó, igen. Nem szeretem a szájbarágós szövegeket, ugyanakkor a művészi hatás sem cél.

 

-Érdekel annak az egyen-melegítőfelsőnek a története, amelyben már nem először látlak titeket fotókon és a klipjeitekben. Ezek a darabok kifejezetten Gyík reprezentánsok?

N.V.: -Bárki kaphat ilyet, ha megfizeti Borsának.

B.B.: -Ez az én Ottoverstein névre keresztelt saját ruhamárkám. Mindig a saját felsőimet hordom, mert ezeket szeretem. A srácokra csak ráerőltetem, ők alapvetően inkább a vasalt ing és az elegancia pártján állnak. (nevet)

 

 

 

-Javában tombol az EB-láz. Mit vártok a magyar csapattól?

L.A.: -Azt várom, hogy elkenjük mindenkinek a száját! Nekem a válogatotton kívül csak az Újpest a favorit, a többi hidegen hagy.

N.V.: -Én nem szeretem, de azért ezt most figyelem, úgyhogy minimum az első helyet várom el a magyaroktól, ha már ráveszem magam a meccsnézésre.

B.B.: -Láttad a tegnapi magyar-osztrákot? Szokták mondani, hogy az ezüst is szépen csillog, de tegnap óta engem ez már nem érdekel.

 

-A nyitógálán David Guetta zenélt. Ti sosem éreztetek késztetést arra, hogy kimozduljatok kicsit az akusztikus hip-hop és slam poetry világából és belekóstoljatok az elektronikusba?

N.V.: -Amit mi játsszunk az nem slam poetry, nem is szeretem. Tiszteletben tartom őket, nincs velük bajom, de nekem túl sok. Én pont ezt a művészinek tűnő hatást szeretném elkerülni. Az elektronikus világról meg annyit, hogy dolgoztunk együtt már drum and bass Dj-vel, barátunkkal, Widosubbal, és én külön is csináltam vele három számot, amelyek rákerülnek a hamarosan megjelenő nagylemezére.

B.B.: -Másmilyen zenét azért nem csinálunk, mert másmilyet nem tudunk. Ilyet tudunk, ilyet csinálunk, az meg csak mázli, hogy ez még nekünk is tetszik.

 

-A Lónak a kaszát werkfilmben Andris egy pohár sört szorongatott a kezében. A többiek kezében bizonyára csak azért nem látni alkoholt, mert a padlóra tették az üvegeket a forgatás idejére. Ez betudható annak, hogy már melegítetek az alkoholfelhős fesztiválszezonra. Hol hallhat benneteket a közönség a nyáron?

B.B.: -Én proteint fogyasztottam a forgatás közben. Nemrég elkezdtem erősítőgyakorlatokat végezni.

L.A.: -Az nem sör volt, azt a poharat csak a forgatás kedvéért tartom a kezemben szigorúan rendezői utasításra. A zenélés mellett a színjátszás is érdekel, például azt bármikor el tudom játszani, hogy sört vagy bort iszom, de olyan jelenetet nem szívesen vállalok, amiben rövidital szerepel. Egyébként sok helyen lépünk fel nyáron, legközelebb a Fishing on Orfűn játszunk június 25-én, ráadásul nem is egyet: délután kettőkor a víziszínpadon büntetünk, utána pedig a Borfaluban.

 

 

-Immár négy éve dolgoztok együtt. Szerintetek mitől működik jól a köztetek lévő közös munka?

B.B.: -Pénz. Illetve néha egész jókat dumálunk. De inkább a pénz.

N.V.: -Mindenhol azt szoktam mondani erre a kérdésre, hogy a titok a test, a lélek és szellem egységében rejlik. Andris intéz mindent, ő teremti meg a közeget ahol láthatóvá válunk, Borsáé a zene, ami az érzelmekre hat, és én vagyok a fura meghatározhatatlan valami.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Zene

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások (21)

lap tetejére