Confused Travolta

GIF-őrület: John Travolta, a mémgyárak múzsája

Több mint 20 éve forgatták Quentin Tarantino Ponyvaregényt. De miért lett internetes mém a színész mozdulataiból?

Több mint 20 éve forgatták Quentin Tarantino Ponyvaregény (Pulp Fiction) című, fekete humorban bővelkedő thrillerét, aminek egyik jelenete 2012 óta újra meg újra előkerül az internet bugyraiból. Mém született belőle ugyanis, aminek legfőbb ismérve, hogy híreket, idézeteket, eredeti környezetükből kiragadott képeket, alakokat helyez elgondolkodtató vagy vicces kontextusba, ami aztán szélsebesen terjed a világhálón.

A kreativitás határtalan, remek példa erre a Confused Travolta néven futó egyre bővülő gif-sorozat, ami a színész 1994-es filmjének egy kiragadott jelenetéből csinál viccet. A megszámlálhatatlanul sok mémet szülő jelenetben Travolta, azaz szerepe szerint a bérgyilkos Vincent Vega zavartan néz körül egy szobában, keresve a távbeszélőn keresztül hozzá szóló hang forrását.

A gif-sorozat azzal a vicces 2012-es Imgur poszttal kezdődhetett, amit egy ILoveToWillyMyWonka néven regisztrált felhasználó készített és osztott meg oldalán. Vincent Vega karaktere egy bevásárlóközpont játékosztályán kel újra életre, és akár a karácsonyi bevásárlás is ihlethette, hiszen hősünk megannyi különféle játékbaba közül próbál zavartan választani. A poénos gif 10 nap alatt majdnem 3 milliós nézettséget ért el, a megtekintők több száz hozzászólást küldtek, és a válasz gifekre sem kellett sokáig várni.

Látva a rendkívüli érdeklődést, a hihetetlen gyorsasággal népszerűvé vált felhasználó a Sony Vegas Pro program használatával másoknak is megmutatta, hogyan készíthetnek az övéhez hasonló mémeket. Innentől pedig nem volt megállás, az internet forgószele rögtön felkapta a témát és napokon belül több internetes magazin cikkezett róla.

A Confused Travolta névre keresztelt mémek csoportja egyre bővül, valószínűleg valahol a világban valaki ezekben a percekben is egy ilyen mémet készít. A lehetőségek tárháza végtelen: Vega feltűnt már az Alien, a Star Wars, a Titanic, a Simpsons, és a Matrix egy-egy jelenetében, de az ügyes mém-mestereknek köszönhetően a Super Mario képi világában, és több festményen is láthatjuk. Sőt, a magyar miniszterelnökkel közös képen is megjelenik!

+ennek semmi köze a Travoltához, de vicces: :)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére