Fűrész

(Saw)
Két férfi egy földalatti fürdőszobában ébred csövekhez láncolva, egy hulla társaságában. Egyetlen útjuk a menekülésre, ha egyikük megöli a másikat...

Rendezte: James Wan
Főszereplők: Leigh Whannel, Cary Elwes,
Danny Glover, Ken Leung, Dina Meyer,
Mike Butters, Paul Gutrecht
Forgalmazza: a Budapest Film

Egy "Jigsaw" néven ismert sorozatgyilkos történetét meséli el a thriller formában megírt horrorfilm. A gyilkos istent játszva próbálja "móresre tanítani" az általa értékhiányosnak bélyegzett embereket; a drogos lányt, az orvost, aki szenvtelenül szemléli páciensei haldoklását.
Áldozatait képtelen döntési helyzetekbe kényszeríti, emberi mivoltukban alázva meg őket; egy fiatal lánynak társa gyomrát kell fölvágnia, hogy megszerezze az élete zálogát jelentő kulcsot. A szereplők nem tudják miért kerültek kiszolgáltatott helyzetbe, egy kazettáról szerzik csupán a meneküléshez szükséges információkat, személyes kontaktusba nem kerülnek a sorozatgyilkossal..
Igazi értelemben vett főszereplő nincs, minden karakter önálló személyiség. A film alkotói elmés csavarokkal szerették volna kiemelni alkotásukat a "tipikus-horrorfilm" kategóriából, de igazán újat nyújtani nem tudtak. A kiválasztás ötlete a Hetedik c. thrillert idézi, annyi a változtatás, hogy itt nem a rendőrök szemszögéből szemléljük az eseményeket, ez a Kocka ábrázolásmódjával rokonítható.
A szürreális képek, a torz bábu, Davis Lynch világát próbálja életre kelteni több-kevesebb sikerrel. A film elején úgy tűnik, hogy a két földalatti fürdőszobába láncolt férfi között semmilyen kapcsolat nincs, de a forgatókönyv írói úgy tervezték, hogy az összes szál a történet végén egybefusson. Hogyan is lehetne másképp? A sorozatgyilkostól 8 órát kapnak arra, hogy Dr. Gordon megölje fogolytársát, különben felesége és kislánya fog meghalni. Közben megpróbálnak túljárni az elrabló eszén, de minden próbálkozásuk sikertelen, mert az áramot vezet testükbe, így tartva kezében a kontrollt. Dr. Gordon módszereiről felismeri a tettest, hiszen egy, a sorozatgyilkossal kapcsolatos nyomozás során ő is a gyanúsítottak közé került Tapp nyomozó közreműködésével. A nyomozó ugyan aktív részese marad a történéseknek, de nem rendőri mivoltjában, hiszen állását elveszíti. Magánszemélyként ered a tettes nyomába, és menti meg Dr. Gordon családtagjainak életét.
A sorozatgyilkos egy pszichopata – volt már példa bőven erre is – aki a háttérből figyeli az áldozatok viselkedését. Arra kíváncsi, hogy meddig képesek elmenni életük megmentése érdekében. Jigsaw azzal fenyegti foglyait, hogy megfosztja őket az életüktől, így tanítva meg őket értékelni azt. A bűnöző szándékai alapjában véve jók, csak eszközei hagynak "némi" kivetnivalót maguk után. Módszerei eredetiek, elmésen kigondoltak, sötétek és különösen kegyetlenek. Egyetlen lánynak sikerül túlélnie a borzalamakat: ő drogfüggő volt, de a vele történtek után megváltozott, és megtanulta értékelni, az életét.
A gyilkos személyét természetesen az utolsó pillanatig homály fedi, a gyanú árnyéka több szereplőre is rávetül, de ez alapvető követelmény hamár thrillerről beszélünk. A film egyetlen szereplője sem érezheti magát biztonságban, szinte egy pillanatra sem, megpróbálva ezzel állandó feszültség alatt tartani a nézőt.
Zenéje stílusát tekintve a Ház a kísértethegyen hangulatát követi, több hasonló témájú horror is előszeretettel használja fel pl. Marylin Menson dalait.
A történet érdekes, nem tipikus "agyatlan-darabolós", de áttörően újat nyújtani nem tud.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Képző

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére