Színház és tánc a Szigeten

Előző cikkünkben már beszámoltunk nektek a Sziget utcaszínházi produkciójáról a Malabar Társulatról, de kultúrából soha sem elég, mert divat a kultúra!
Most nem a zenei felhozatalról szeretnék írni, és nem is magáról a fesztiválról, hanem arról, hogy a koncertek mellett az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetnek a színház és táncprogramokra, valamint a manapság itthon is „divatba" jött cirkuszi produkciókra.

Biztosra veszem, hogy mindenki vagy majdnem mindenki volt már hasonló szituációban:
Beszélgetés egy külföldivel akár itthon akár más országban. Előbb utóbb szóba került a Sziget Fesztivál. Mi persze áradoztunk róla: „Egyszer el kell jönnöd erre a fesztre… Európa egyik legnagyobb bulija, egy hét önfeledt szórakozás, magával ragadó rózsaszín áradat rengeteg fellépővel…” S bár tudjuk, hogy régóta nem rólunk és nekünk magyaroknak szól (lásd akár az árak), de büszkén mesél(t)ünk róla. Okkal.

A Színház- és Táncszínpadon (Octopus Összművészeti Helyszínen belül) minden reggel tudsz thai -chizni és jógázni. Egyik reggel biztos kipróbálnám, már csak kíváncsiságból is. Persze ha az előző este durvára sikerült, akkor nem biztos, hogy a legjobb megoldás ezzel kezdenünk a napot, főleg ha még két lábra sem tudunk állni.
De hagyjuk a tájcsit meg a jógát, azt lehet máshol is.
Merthogy lehet majd Fogócskázni az Utcaszakkal szerdán és csütörtökön, akik már többször felbukkantak a Kálvária téren is.
„Az elmúlt hónapok alatt megszületett figurillák, majom, macska, szűz, boszorkány, király, gyilkosa és a többi csodálatos lény, kergetik majd egymást a tömegben, nyomunkban a szerzetes hatalmas baziliszkusz madara. Konkrétumok? A Kínai fékezhetetlen, a Kacor király javíthatatlan, a Mackó kezelhetetlen, a Malac pedig egyenesen égetni való!”
Igazi rögtönzésekkel fogják meglepni a járókelőket a Sziget különböző pontjain, de az is lehet, hogy a sátradnál bukkanak fel. Annyit segítek, hogy a délutáni órákban lesznek igazán elemükben!

Frenák Pál Társulat már bizonyított 2007-ben az Instinct című előadással. Idén az Intime koreográfiáját mutatják be a Szigeten, amely már 2008-ban is felforgatta a nézői kedélyeket.
Magány, vágy, szerelem, testiség, erőszak, hatalom, kiszolgáltatottság, birtoklás, őszinteség, képmutatás… Frenák Pál olyasmivel viaskodik, amivel mindenki találkozik a maga életében, legfeljebb nem vívja meg küzdelmét olyan élet-halálra szóló elszántsággal, ahogy azt az InTimE táncosai teszik a színpadon. A fent említett tulajdonságok bizony arra kényszerítik a nézőt, hogy önmagára ismerjen.
A produkciót már volt szerencsém látni. Az egyszer biztos, hogy a darab az élet árnyékos oldalát kívánja bemutatni, mert az élet nem fenékig tejfel és a szerelem sem tündérmese.
AUGUSZTUS 11. SZERDA
23.00 Frenák Pál Társulat: InTimE (H-F)

Gergye Krisztián, Pataky Klári és Goda Gábor társulatai -a magyar kortárs tánc és fizikai színház három ismert képviselői – első alkalommal vállalkoznak egy közös estre, amelyre három koreográfiával készülnek külön a Sziget Fesztivál alkalmából.
“… a tánc formanyelve révén azoknak a belső, eredendően ösztönös mélység-lényeknek (szerep-személyiségek) az elhívása, melyek gyakran csak elnyomva vagy túlzott uralommal, de mindenképpen befolyásolják életünket. Ezen lények felélesztése, az önmagunkkal való, hazugság nélküli kommunikáció elsődleges feltételei, és lehetősége az egyre mélyebbre vezet személyiség-rétegeink megértésének és elfogadásának.” Gergye Krisztián
„Pataky Kláriban lehet bízni, nem tartozik az előadásgyárosok közé, mindig kiérlelt és rafinált produkciók születnek a keze alatt. Igen széles skálán mozgó, könnyed, játékos alkotó, bátran váltogatja a stílusokat az ironikus, szellemes Katona történetétől a retrómániás, érzelmi karambolokat felvonultató Hull az elsárgult… című darabon át egészen a minimalista szépségű Boleróig.” Tóth Ágnes Veronika
„Előadásainkat legtöbbször a társulat tagjainak vallomásai, személyes élményei, emlékei inspirálják. A darab írása, koreografálása és színpadra állítása párhuzamosan, egy időben történik. A feladatunk egy gondolat, egy mindannyiunkat érintő kérdés felvetése és körbejárása. A színházi munka nálunk minden résztvevő számára kreatív folyamat. Művészé és nézőé egyaránt.” Goda Gábor
Kíváncsian várom mi fog kisülni a közös produkcióból! Ha kint vagy csütörtökön és a kortárs táncot is szereted, akkor ott a helyed!
AUGUSZTUS 12. CSÜTÖRTÖK
23.00 Gergye – Goda – Pataky: Három Szög

Mivel külföldiekből nincs hiány a Szigeten, mindenképp szükség van angol nyelvű előadásra is. Ebben segít a SPACE Színház: A felhő című tárlatvezetés a jövő panoptikumában.
„Mielőtt megkezdenénk vezetett túránkat a skanzenben, figyelmeztetnem kell önöket: előfordulhat, hogy a múlt újraélése, a Döntés előtti idők felidézése kellemetlen érzéseket kelt önökben.”
A SPACE Színház a Jövő Történeti Múzeumába repíti a nézőket. 2060-ban vagyunk, ötven évvel a nagy változás után, amely az emberiség történetében boldogító fordulatot hozott. A múzeumba látogatók a 2010-es évet tökéletesen szimuláló installációba léphetnek be, a múzeum korhű ruhákba öltözött alkalmazottai bemutatják, milyen volt a világ, 2010-ben, amikor az emberiség a legjobb úton volt a katasztrófa felé.
A társulat 2007 áprilisában már bemutatkozott Budapesten. A színházat Ardai Petra és Luc van Loo alapította. A SPACE mind formailag, mind pedig témaválasztásban a valóság és a színház határait feszegeti, túllép a megszokott színházi kereteken és a közönséget az események aktív részesévé teszi. A SPACE dokumentarista színháza személyes kérdéseken keresztül közelít meg társadalmi témákat, fordítja ki a világot, emelkedik túl a politikán. Érzékeny kérdéseket, tabukat boncol, feltárva a tények, a protokoll, a szlogenek mögött meghúzódó valóságot.
AUGUSZTUS 13-14-15. PÉNTEK-SZOMBAT-VASÁRNAP
14.00 és 17.00 A SPACE Színház (NL/H) és a Műhely Alapítvány koprodukciója:
Peace NO. 28. Érkezésed izgatottan várva – A Felhő
/ Tárlatvezetés a jövő panoptikumában
angol nyelvű előadás

Az 1984 óta működő TERMÉSZETES VÉSZEK KOLLEKTÍVA produkciói nem tekinthetők színháznak, táncnak, kiállításnak, objekt artnak vagy assamblage-nek, videó-installációnak, hangjátéknak, hangköltészetnek, és koncertnek sem.
Az biztos, hogy most absztrakt divat- színházzal mutatkoznak be a Szigeten.
„A Trafóban bemutatott BŐR-HÁRTYA egy divatbemutató sémájára épül, melyben a fellépők Szűcs Edit „kosztüm-fikcióit” mutatják be. Az alapszituációhoz adott rétegek -a tánc, a zene, a színpadi látvány és a versek szövege – azonban szétfeszítik a divatbemutató kereteit, és teljes összművészeti tablót bontanak szét a kifutón. Az így létrejött egységes szövet behálózza, körülfonja és magával ragadja a nézőt.” Rádai Andrea
AUGUSZTUS 13. PÉNTEK
23.00 Természetes Vészek Kollektíva: Bőr-Hártya 2.0

Remélem, adtam egy kis ízelítőt, és még csak fel sem soroltam az összes előadást, hiszen lesz még Baltazár Színház, Zita Swoon, Artus – Filterperformance, Bloom!, La Compagnie Malabar: Le Voyage des Aquarêves azaz a Nagy Utcaszínház… Láthatjátok, a Szigeten nem csak zenéről szól az élet!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Partyfotó

  • BALATON SOUND 2017: a legtöbb világsztár [FOTÓK!]

    A tavalyi, jubileumi év rekordját megközelítő, 154 ezer fős látogatószámmal zárt az idei Balaton Sound. NÉZZ PARTYFOTÓKAT!

  • Ilyen volt a VOLT 2016-ban! [FOTÓK!]

    Ott voltál de nem emlékszel? Megnéznéd mások hogyan buliztak Sopronban? NÉZZ VOLT fesztivál PARTYFOTÓKAT!

  • SZIGET 2015: Partyfotók!

    Ott voltál? Nem voltál? Nem emlékszel? KATTINTS SZIGET 2015 fotókért!

  • Gerilla művészet

    A nyugati társadalmakban a ’80-as és ’90-es években kezdett helyet követelni magának az úgynevezett street art, a kiforrott, de sémák közé beszorított képzőművészetek között. A kezdeményezés a fiatalok nyelvét beszélte, így gyorsan berobbant a köztudatba. Az utcai aktivizmus provokatív és szellemes, de a rendszer még mindig huligánok eszközeként tartja számon. Hazánkba kis késéssel jutott el, így az avatatlan szemek, avagy a publikum egyelőre nagy előszeretettel veszi egy kalap alá a tagekkel és graffitikkel. Hibásan.

  • Vadászok vadásznak a vadászokra

    Robert Rodriguez, Antal Nimród, Adrian Brody, Danny Trejo és a híres-hírhedt Ragadozó egy filmben. Vajon melyik elvetemült mozifanatikus nem nyalná meg a szája szélét eme prominens lista olvasatán? Kemény beszólások, rengeteg akció, egy fegyveres csaj, és a vadászat izgalma. Mozikban a Predators.

  • Laza…

    Végül a Scissor Sisters-t is elérte az a végzet, amit a Ta-Dah megjelenésekor már sejtettünk: ők is egy lesznek a sok egydalos bandából. A Night Work ugyanis az év legérdektelenebb albuma.

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére