The closest thing to crazy… egy koncert a tenger mélyén

Katie Melua: Concert under the sea
Katie Melua 2003-ban Call of the search című albumával vált ismerté az európai zenei piacon. Aztán 2005-ben jött a Nine million bicycles, eddigi legnagyobb slágere. Második nagylemeze, a Piece by Piece, pedig a kétkedőket is meggyőzhette, hogy egy igazán tehetséges, különleges énekesnő lett a fiatal lányból. Bátorságát és kalandvágyét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a tavaly télen adott víz alatti koncertje Norvégia partjai melletti fúrótorony tárnájából.

Nem kis felhajtás az Északi –tenger mélyén, 303 méterrel a tengerszint alatt tartott élő koncerttel megünnepelni egy olajtársaság 10. születésnapját, de ha Norvégiában a STATOIL-ról van szó, akkor nyílván semminek nincs akadálya. A szervezők mindenképpen egy fiatal énekest akart megnyerni erre az akcióra, mely a Guinnes Rekordok közé is bekerült mint „deepest underwater concert ever performed”- valószínűleg nem is sejtjük, hogy hányan próbálkoztak már ezzel a norvégok előtt. Katie Melua pedig elég fiatal, elég híres és merész volt ahhoz, hogy igent mondjon a felkérésre.
A Concert under the sea DVD, mely nálunk áprilisban jelent meg, az utazást, a felkészülést, a koncert előkészületeit, és persze magát a fellépést dokumentálja. Lenyűgöző, varázslatos környezetben találjuk magunkat már a film elején. A Norvég partok, az Északi-tenger csodálatos mélykékje, valahol a semmi közepén egy hatalmas fúrótoronnyal, elképesztő látványt nyújt. Maga a torony is egy építészeti csoda, egy kis frankenstein, egy hatalmas futurisztikus játszótér.
Miután a zenekar tagjai megérkeztek Bergenbe, rögtön részt vettek egy evakuációs gyakorlaton, és egy mentőcsónakos kiképzésen, ez mind –mind feltétele annak, hogy a fúrótoronyra léphessenek. Már a próbákat bemutató képsorokból is kitűnik a hely különlegessége, a fények, a hangulat egyszerre rideg és káprázatos, nyugodt és hátborzongató, a tudat pedig, hogy mindez a tenger mélyén történik, szinte hihetetlen.
A koncertet az olajtársaság dolgozói lentről a tárnából és élő közvetítésen munka közben nézhették végig. Katie ismert dalai csendültek fel ezen, az énekesnő által is legkülönlegesebbnek nevezett helyen, ahol valaha játszott. Elhangzott a legnagyobb sláger Nine million bicycles, az I cried for you, a Shy boy az új lemezről, de a Call of the search abszolút favoritja a The closest thing to crazy is. Ráadásként pedig egy vonósnégyes kísérte a tárnában játszó zenekart a fúrótorony tetejéről. Minden giccs és klisé nélkül hatásos kiegészítők.
A dvd-re a dokumentumfilmen és a koncerten kívül extrák is kerülnek, manapság e nélkül már nem is dvd a dvd. Így ezen a kiadványon az It’s only pain című dal videoklipje, és egy fotómontázs a forgatásról is megtalálható. Sőt, az egészet még megdobták egy Katievel készített interjúval is, melyben a mélyvízi kalandról számol be az énekesnő.
Érdemes legalább egyszer végignézi, nemcsak a gyönyörű képek miatt, de Melua kisasszony miatt is, aki végre egy olyan gyöngyszem a popszakmában, akire nem lehet nem odafigyelni. Mentes mindenféle sallangtól, a dalszövegek egyszerűségük ellenére sem bárgyúak, ráadásul Katie énekelni is tud, nem is akárhogy. Kicsit olyan ő, mint a lány a szomszédból, akivel vasárnap reggel együtt kávézunk a gangon, és ő halkan az Easy-t játssza a gitárján. Kár, hogy mégsem ő az.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére