G-play: visszatérés egy másik korszakba [interjú]

Szept.30-án a G-play előveszi régi dalait és a Liget clubban konertezik. A visszatéréssel kapcsolatban beszélgettünk. INTERJÚ!

A G-play zenekar visszatér 2017 szeptember 30-án a színpadra, ezzel kapcsolatban beszélgettünk Artinnal.  

-Hogyan ismerkedtetek meg és hogyan jött az ötlet, hogy zenekart alapítsatok? Hogyan és miért indult újra a G-play?

-1996-ban működött egy Msat nevű kereskedelmi csatorna, ahol volt egy műsorunk az Andrissal, a Party Őrség illetve egy másik, a Bolondóra. A Partyőrségben ketten voltunk, kemarával mentünk az éjszakában és különböző szórakozóhelyeken megálltunk, portyáztunk a diszkókban, koncerteken, és abból összeállt mindig egy 50 perces adás. Rengeteg zenekar szerepelt ezekben a műsorokban. Frssebb hangulatú és szövegvilágú szövegvilágú műsor volt és amikor annak vége szakadt – mert az Msat televízió megszűnt -, akkor rögtön indítottuk a G-play-t. Mind a ketten rap orientáltak voltunk, ezen nevelkedtünk. Elsőre csak néhány számot, alapot raktunk össze, még nem zenekarban gondolkoztunk, hanem közös örömzenélésben. A 4-5 dal után jött a lemez, ami 1997-ben meg is jelent és onnantól kezdve működött a G-play 2003-ig. Ekkor Andris elment az Egyesült Államokba hosszabb időre. Én még egy lemezt kiadtam Livivel és Baktai Anikóval, de az már egy picit RNB-sebb, más hangulatú munka volt. Ettől függetlenül nagyon szerettem.

g-play

Évek teltek el, másfelé kanyarogtak az utak, de aztán újra munkakapcsolatba kerültünk egy színházi projekt kapcsán. Közben folyamatosan megtaláltak minket a régi rajongók, meg a barátaink, hogy csináljunk már legalább egy bulit. Legyen már egy ilyen önfeledt 1990-es évek party! Oké, legyen, beadtuk a derekunkat. Tehát ez a miértre is a válasz. Most itt tartunk, érkezik a G-play szeptember 30-án a Liget club színpadára. A mi szülnapi ajándékunk, hogy a belépés ingyenes lesz a regisztrálók számára.

 

-Miről szóltak a régi dalok, és miről szólnak az újak?

-A rap műfaja a szöveg szempontból mindig az éppen aktuális társadalmi viszonyokra reflektál. A mi szövegvilágunk is akkor nagyon aktuális volt. Az 1990-es évek vad kapitalista időszaka volt akkor, amikor a különböző alvilági csapatok teljesen hamis alvilági romantikával behálózták a mindennapokat. Erről szóltak a hírek és az éjszakán keresztül erre volt rálátásunk is, az összes árnyoldalával együtt. A Másik oldalon ott volt az a huszonéves, bulizós, hedonista, életvidám, napsütésre vágyó világ, amit aztán beleszőttünk a dalokba. Ilyenek is voltak, olyanok is. Az egyik legtöbbet játszott dalunk, az Ess eső egy megtörtént esetet dolgoz fel, egy gyilkosságot. Épp az utolsó dalokat vettük föl, és az utolsó stúdióéjszakánknak az elején voltunk, amikor betoppant az áldozatnak egy ismerőse, aki a társaságunkhoz tartozott. Maga alatt volt. Sírva mesélte, hogy mi történt. Megrázó volt, szinte automatikusan születtek meg a szöveg sorai. néhány óra alatt pedig kész lett a teljes dal.

 

Ez volt az, ami aztán a legismertebb lett. Lett folytatása is, mert ezek a ügyek mindig évekig tartanak. Vannak ítéletek, vannak fellebbezések, megint vannak ítéletek, ezekre visszatértünk. Végigkísértük az egész ügynek a menetét. Úgyhogy később a Jöjj angyal az reflektál arra, hogy hogyan folytatódott évek múlva ez az ügy. A Gengszter korszak-ot nem kell nagyon megmagyarázni. Talán ami egy kicsit érdekesebb az a Stirlic, ami még az elmúlt évtizedekre is valahogy visszanéz, mármint az ország történetének az évtizedeire, hiszen ott egy orosz származású gengszterről mesélünk. Itt maradtak Magyarországon a Szovjetúnió után így-úgy maradtak, visszajöttek, megvetették a lábukat, és kiépítettek üzleti hálózatukat. Klasszikus dal volt még a Buliliba. Most talán azt mondanánk rá, hogy plázacica, de akkoriban még nem voltak plázák sem, talán csak a Duna Pláza, ez a plázacica műfaj nem létezett. Akkor bulilibák voltak, akik a bulikra járkáltak el, mindenféle bulikra válogatás nélkül. Megjelentek, emelték az este fényét, kaphatók voltak, és helyesek, tehát nem volt velük semmi gond, imádtuk őket!

 

 

-Mivel készültök szeptember 30-án? Lesznek pl. vendégelőadók?

-A régi dalokat hozzuk vissza eredeti hangszerelésben, minimálisat keverve rajtuk, hogy pont az az érzés borzolja a hátgerincet, ami a kilencvenes években. Persze az új dal is hallható majd, ami viszont teljesen mai. Igazából 2017-ben így szólnának a régi G-Play dalok. Minden fontos és egykori nagy sláger elhangzik majd. A többi legyen meglepetés: figyeljétek a G-play Facebook oldalát a kocerttel kapcsolatban.

 

 

-Milyen kapcsolatotok van az örmény kultúrával és színházzal?

-Származásom szerint én vagyok örmény, de Andris fogadott kistesómként már szintén annak számít. A közösség is abszolút befogadta. Aktívak is vagyunk, a koncert mellett párhuzamosan készülünk a RAM Colosseum-ban bemutatásra kerülő Musza Dagh Musical premierjére. Az örmény kultúra a magyarországi örmény diaszpóra szűrőjén keresztül tehát a mindennapjaink része, sok minden más mellett kitölti, színezi az életünket és egyfajta küldetést is ad. 2015-ben Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat kaptunk a társulattal, amely a nemzetiségi alkotók legmagasabb kitüntetése.

 

-Miről szólnak ezek az darabok?

-A színházunk két darabot játszik. Az Aznavour a világhírű sanzonkirály, Charles Aznavour életét mutatja be. Tipikusan a kisember szemszögéből, aki hatalmas sztárrá válik előbb Párizsban, majd szerte a világon, miközben megmarad, spontán, őszinte figurának. A másik darab a Musza Dagh Musical, ami az örmény genocídium tragédiájának egy hősies fehezetét mutatja be. Az első világháború idején öt falu népe száll szembe a százezres első világháborús török hadsereggel és negyven napos hősies kitartásuk, és némi francia hadihajótámogatás révén megmenekülnek mind az ötezren. A történetből világhírű regény íródott, mely alapul szolgált a Magyarországon napvilágot látott Musza Dagh Musical-nek.

 

G-Play Jubileumi Koncert

szombat, 30 szeptember 2017 6:00 du.

Creator: G-Play

 

Kapcsolódó cikkek:
NYERJ BELÉPŐT: Szept.30. G-Play Jubileumi Koncert a Liget clubban Emlékszel még? Ess eső, Gengszterkorszak, Buliliba, XXI. század. A G-PLAY szeptemberben újra a színpadon.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Zene

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére