Fogyatékosság-barát Kultcafé nyílt a Vörösmarty Mozi helyén!

2012-ben jött létre a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány, amelynek elnöke Törőcsik Mari, ötletgazdája pedig Kárász Róbert...

2012-ben jött létre a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány, amelynek elnöke Törőcsik Mari, Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznő, a Nemzet Színésze, ötletgazdája pedig Kárász Róbert.

A civil szervezet célja, hogy felhívja a figyelmet a megváltozott munkaképességű emberek helyzetére és munkahelyteremtéssel támogassa a fogyatékossággal élő személyek társadalmi integrációját. A név születése nem másból ered, minthogy évente aukciót szerveznek híres emberek macijait áruba bocsátva, a befolyt összeget munkahely-teremtési programba fordítva. (Törőcsik művésznő macija 10 000 Ft-ról indult, végül 750 000 Ft-ért vándorolt át gazdájához.) A sérült emberek foglalkoztatásának és életvitelük javításának céljából született meg Budapest első olyan kávézó és kulturális-közösségi tere, ahol megváltozott munkaképességűek dolgoznak.

Az Antropos.hu csapatának volt szerencséje részt venni a Premier Kultcafe Örökmozgó Filmmúzeum mozijának megnyitóján, amelyet Törőcsik Mari színművésznő nyitott meg 2016. április 1-jén. Az átépítésre került mozit a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet üzemelteti. Lovas Lajos, az Örökmozgó vezetője elmondta, hogy hétfőként mozi klub várja a kedves érdeklődőket, egyébként pedig napi két filmvetítésre kerül sor a kisteremben (van ám nagyterem is!). Továbbá tematikus filmhetekkel és egyéb színes programokkal is várják majd a vendégeket. Különlegességnek számít, hogy a vetítés az egykori mozi gépek felújított változatairól fog történni, eredeti celluloidról.

A szívmelengető megnyitót követően két híres filmet vetítettek le Törőcsik Mari pályájából, az 1956-os, Fábri Zoltán rendezte Körhintát és az 1975-ös, Maár Gyula rendezte, Arany Pálma díjat nyert Déryné, hol van? –t. Törőcsik Mari szeretetteljesen mesélt pályája kezdetéről, az említett filmekkel kapcsolatos élményeiről, mély tisztelet tanúsítva a rendezőknek, akik anno bizalmat szavaztak neki. „Imádtam Fábryt és még jobban Maár Gyulát!”- hangzottak szavai, amelyek mosolyt csaltak minden jelenlévő arcára. Felemelő érzés volt hallgatni a művésznőt, aki még ennyi idősen is szakmájának szerelmese és lelkesedése egészségügyi állapota ellenére is fiatalokéhoz sem fogható!

A hely jobb helyen nem is lehetne, megközelíthető az Üllői útról és a Baross utca felől egyaránt. Egy nagy barna maci várja a Baross utca felől érkezőket, akik az akadálymentesített bejáraton keresztül egy hangulatos, macik és kedves emberek lakta, kellemes közegben találják magukat. Személy szerint, ha már arra vezet utam, ki nem hagynám, hogy akár egy kávéra vagy teára beüljek, a meleg szendvics pedig egyszerűen mennyei! Ez az a hely, ahol tuti nem találkozhatsz mufurc kiszolgálással, mindenkinek fülig ér a szája, így garantált, hogy a szörpöd végeztével a tiéd is felfelé fog görbülni! Támogass egy jó ügyet, úgy hogy te is élvezed az akadálymentes kultúrát a Premier Kultcaféban!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére