A szegénység elviselhetetlen könnyűsége

Floridai álom

2018. 02. 02. 22:03 - Tóth Nándor Tamás/filmtekercs
Aranyos és tökös kislány Moonee, a lepukkant motelben éli a szegények boldog életét...

Végtelenül aranyos és megdöbbentően tökös kislány Moonee, a Floridai álom főszereplője, aki a Disneyland melletti lepukkant motelben éli a szegények felhőtlenül boldog életét. Most akkor sajnálnom kéne vagy mi van?

Mi sem bizonyítja jobban az amerikai filmművészetben zajló változásokat, mint hogy a Flordiai álom ott van az Oscar-díjra esélyes filmek között idén. A Holdfény díja mérföldkő volt a hollywoodi filmesek útkereső folyamatában. Az elismerés közel sem volt alaptalan – szerintem is az év legjobb filmje volt a Barry Jenkins alkotása –, a jelentősége mégis abban állt, hogy egy olyan filmet méltattak, ami még évekkel ezelőtt is legfeljebb a szakma egy bizonyos rétegét foglalkoztatta volna. Évtizedekkel ezelőtt pedig elképzelhetetlen volt.

A Floridai álom helyszíne kvázi azonos a Holdfényével, a hangsúlyváltozás folyamatában betöltött szerepe azonban közel sem olyan jelentős. Mérföldkőnek nem nevezhető, fontos állomásnak azonban igen. Jelen esetben egy olyan szociodrámáról van szó, amely nem hajlandó követni a műfaj meghatározó narratíváját. Sean Baker rendező már a megelőző filmjében is ezt tette: a Tangerine Los Angeles lepukkant negyedében játszódott karácsonykor, főhősei pedig transznemű prostituáltak voltak. Lesújtó helyzetük ellenére a karaktereket a direktor nem szánalommal közelítette meg, a főszereplők igenis pozitívan látták a világot. Bár a film amiatt vált híressé, hogy az egészet iPhone-nal forgatták, valójában nem (csak) a stílusa volt különleges, hanem a látásmódja is.

Baker szakít minden narratívával, ami a szegénységábrázolására jellemző. Egyáltalán nem dramatizálja a fókuszpontba állított szereplők nehézségeit, ugyanakkor azt sem állítja, hogy az életük a szegénység ellenére (vagy éppen annak folytán) boldog. Az ötévesforma Moonee (Brooklynn Prince) egy útszéli motelben él Disneyland mellett. Napjait a környék felfedezése tölti ki, az ott élő gyerekekkel keres kalandokat, bosszantja a lakókat – különösen a karbantartó Bobbyt (Willem Dafoe) –, és lényegében semmi gondja nem akad az életben. Anyja (Bria Vinaite) egyedül neveli, a heti bérleti díjat alkalmi módszerekkel, de mindig megoldja. Igazából számára sem tűnik nehéznek az élet.

A történetleírásban már megmutatkozik a film legnagyobb furcsasága: valójában nincs klasszikus értelembe vett bonyodalom.

A Floridai álom szereplői olyanok, mint a békák a lassan forralt vízben – úgy haladnak a pusztulásba, hogy azt észre sem veszik.
Az egész élethelyzet már-már idilli. Nyár van, süt a nap, játszanak a gyerekek. Sehol a szociodrámákra oly jellemző nyomasztó légkör, a megélhetés fojtogató küzdelmének nyoma sincs.

 

A cikk folytatása ITT!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére