Elkészült a világ első Braille okosórája

Világszerte több mint 285 millió látássérült él, közülük sokaknak megváltoztathatja az életét ez a remek kis kütyü!

Világszerte több mint 285 millió látássérült él, közülük sokaknak megváltoztathatja az életét ez a remek kis kütyü! A világ első. vakok számára készített Braille-írást alkalmazó okosórája, a Dot egy a dél-koreai fejlesztő munkáját dicséri és minden funkció elérhető általa, ami egy 21. századi eszköztől elvárható.

Négy aktív Braille cella található rajta, a karakterek váltakozásának sebességét használói határozhatják meg. A Dot Bluetooth segítségével csatlakozik az okostelefonhoz és bármilyen applikációval összekapcsolható, legyen szó akár a Google Térképről, vagy üzenetküldő alkalmazásokról, csak hogy néhányat említsünk. Ráadásul, mivel támogatja az Open API-t, bárki számára nyitott a lehetőség, hogy applikációt fejlesszen hozzá.

Braille okosóra

A vakok és gyengénlátók számára különféle digitális eszközöket készítettek már, viszont ezek többségének működési elve hang alapú volt. Ennek az a negatívuma, hogy a felhasználónak – hacsak nem akart közkinccsé tenni minden hallott információt – fülhallgatóra volt szüksége, és így a környezetéből érkező, biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen hangokat nem hallhatta.

A Braille-írást alkalmazó eszközök persze nem új keletűek, áruk viszont többnyire túl magas ahhoz, hogy nagyobb tömegek megengedhessék maguknak: felmérések alapján kb. a gyengénlátók 5% rendelkezik ilyen kütyüvel. Az okosórát 3 évnyi fejlesztés után dobják piacra idén és állítólag viszonylag megfizethető áron lehet majd megvásárolni. A gyártó több mint százezret készíttet belőle, amelyből tesztelésre is ajándékoz majd jó párat, többek között Stevie Wonder-nek, ha a hír igaz. Reméljük, hogy hamarosan a felhasználóktól is érkeznek információk, kíváncsian várjuk, mennyire váltja be a hozzá fűzött reményeket ez a klassznak tűnő eszköz!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Divat-Design

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére