Elit játszma: Az angyal a részletekben rejlik

2018. 01. 10. 13:31 - Tóth Nándor Tamás/filmtekercs
A lényeg megmarad a részletekben, a felszín pedig csak egy közepes sportfilmet kínál.

Molly példaértékű amerikai hős – Aaron Sorkin didaktikusan magyarázza az Elit játszmában két és fél órán át. A lényeg viszont megmarad a részletekben, a felszín pedig csak egy közepes sportfilmet kínál.

Európában azt kérdezi a filmművészet: hol rontottuk el? Nemcsak a franciák köldöknézegetők, ahogy azt állandóan megkapják, a vén kontinens drámái, de még a szatírák is ezt kérdezik – itt van például A négyzet. Amerikában viszont az a kérdés: hogyan állunk talpra? A sikert és a kudarcot teljesen másképp értelmezik a tengerentúlon. A Viszkis története jól illusztrálja a tézist: Ambrus Attila más rendező kezei között népmesei hős lehetett volna, a magyar-amerikai Antal Nimród tolmácsolásában viszont igazi hollywoodi figurává vált.

Az Elit játszma ilyen értelemben ízig-vérig amerikai történet. Molly Bloom (Jessica Chastain) húszéves korában síbalesetet szenved, ami miatt le kell mondania az olimpiai versenyzésről örökre. De Molly talpra áll, Los Angelesbe költözik, ahol kapcsolatba kerül egy titkos és nagyon elit pókertársasággal. Nem sokkal később már saját maga szervezi New York, de talán a világ legmenőbb privát pókerpartijait, mígnem vádat emelnek ellene a maffiával való üzletelés miatt.

Jessica Chastain

A film fókuszában látszólag a pókerezés áll. Hihetetlenül feszült játszmákat mutat be, éjszakákat, ahol szélsebesen válik valakiből király, majd koldus. Molly azonban kívülálló, sosem játszik, és részben pont emiatt, az ő szemén keresztül hitelesen ábrázolják a kisember számára elérhetetlen meccsek külsőségeit és feszültségeit – mindent egybevetve ez az Elit játszma legnagyobb erénye. A nézőpontbeli különbség miatt jobb, mint a szinte önálló zsánert alkotó pókerfilmek zöme, legyen szó a 21 – Las Vegas ostromáról vagy a Pókerarcokról.

A sportfilmek eszközeit a rendező, Aaron Sorkin átülteti a főhős meggazdagodására, és a párhuzam remekül működik. Molly története éppen a sportoló múltja miatt képez kiváló alapot. A nő (sport)teljesítménye a felhalmozott vagyon, illetve az, hogy beférkőzik a magyar címben említett elit közé.

Mégis az Elit játszma egy felejthető film vajmi kevés emlékezetes jelenettel. Jogosan merülhet fel sokakban a kérdés: vajon szükség volt a hosszú játékidőre ehhez a történethez?

 

A cikk folytatása ITT!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére