Egy képekben látott élet

Thijme képei akár órákig, akár hónapokig készülnek újabb élményt adhatnak szemünknek. CSODÁS VIDEÓ!

Két perc hírnév. Sokszor hallott keserédes mondat. Ez a srác azonban olyan két és fél percet ajándékoz azoknak, akik végignézik a videóját, amire hosszú időn át fog emlékezni a gyanútlan szemlélő.

Melyikünktől ne kérdezték volna már unásig: Mi a foglalkozásod? Mondhatunk bármit, programozó, anyuka, banki asszisztens, projekt manager, a válasz utáni kérdés szinte 100%-ig megjósolható. “És amúgy mit csinálsz?”. Ha ezt egy festő esetében képzlejük el, aki a világot olyan módon látja, és mutatja meg nekünk, ahogy mi sosem szemléltük volna a válasz egyszerűnek tűnik: “Festek”. Thijme Termaat holland festő mégis képes volt új értelmet adni ennek az egy szavas válasznak, és minden kíváncsiskodó számára kifejti mindennapjait egy három perces videóban. Pontosabban sok-sok képen keresztül, mert a különleges alkotás valójában 1000 db fotó szemfényvesztő egymásutánja. A minden fajta digitális effekttől mentes képarzenál 3 év alatt készült el. A szenvedélytől sugárzó műremek betekintést enged az ihletszerzéstől a kész mű élményéig tartó folyamat minden fontos mozzanatába.

Thijme Termaat

Minden téma véletlen találja meg, nyilatkozza egy vele készített riportban az alkotó, és valójában a festészet is egy véletlen kapcsán került a közelébe. Kisfiú kora óta rajzolt, ehhez kapcsolódó design iskolába járt, és egy baráti kihívás alkalmával került ecset a kezébe. Azonnal beleszeretett és még az iskolát is műteremre cserélte. Azóta egybeolvadt életük különleges világot hozott létre a képeken keresztül. Thijme nem szeretne kész élményt adni kiállításának látogatói számára. Minden festmény csak támpontokkal szolgál saját történetéről, hogy a néző egyedi képére formálhassa a hatást, amit a festménytől kap.

Műterme egy régi gyárépületben bújik meg, és Thijme amikor nem fest a természetet járja, ami általában megajándékozza a következő kép témájával is. Gyermekkorát és első mély élményeit Hollandia szélmalmokkal tarkított vidékein szerezte. Ma is ez a világ vonzza. Képei akár órákig, akár hónapokig készülnek újabb élményt adhatnak szemünknek.

Újabb videóval nem készül, bár rendszeresen felveszi egy-egy kép készítésének folyamatát, hogy kívülállóként is ránézhessen az alkotásra, és önmagára. Míg szívem mélyén talán mégis folytatást remélek, ezt a videót nézem, érzem újra és újra, mert mindig különleges addig észre nem vett részleteket pillanthatok meg.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Képző

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére