Dj portré: Shaza – Nem tanított senki

Shaza mesélt az Antropos.hu-nak zeneírásról, kedvencekről, remixekről, bulikról. INTERJÚ!

-Hogyan kerültél kapcsolatba a zenével?

-A zenével még nagyon fiatal koromban kerültem kapcsolatba, mert egy színjátszó szakkörbe jártam és nagyon szerettem és szeretem mai napig a népdalokat, így nagyon szerettem dúdolgatni a napdalokat és imádtam minden zenei ágazatot. Mindent szívesen meghallgattam akár többször is, így egyre jobban és egyre erősebben hallottam a fejemben a zenéket minden zenei típusból és igyekeztem megtanulni a szövegét még ha fiatalon nem is értettem mit és miről énekelnek, de ettől függetlenül imádok minden zenét. így a fejembe vettem hogy sokkal több időt szentelek majd a zenére és igyekszem szorosan az életem részévé tenni, ami úgy érzem sikerült is!

 

-Milyen előadók voltak hatással rád? 

-Nagyon sok kedvenc előadóm van, de akik igazán hatással voltak rám, az elsősorban azok az előadók akiken felnőttem olyanok mint: NANA , PAPPA BEAR , DOWN LOW ez hip-hop, rap korszak aztán jött valami más jött a RUN DMC, Floorfilla, Naksi vs Brunner, Bárány Attila. Valamilyen szinten sok hozzám hasonló akart olyan lenni mint B.Attila olyan jól keverni a zenéket és hangulatot csinálni. Piszkosul tetszettek a Dj Set-jei így elhatároztam hogy megtanulok dj pulton zenélni ha törik ha szakad, és bummm bele is vágtam. Vettem magamnak egy Pioneer cdj 100s 2db és egy pioneer djm 500 keverőpultot, mert én nem szeretem a dj programokat és onnan amint megvolt a saját cucc elindultak az éjszakai gyakorlások és igyekeztem mindig jobb lenni másoknál nem versenyzés miatt csakhogy ne a megszokott módon keverjem a zenéket hanem legyen benne valami lüktetés valami pörgés ami mássá tesz és most is arra törekszem hogy legyen egy célom és a mai napig amikor tudok gyakorlok és magam buzdítom hogy jó lesz minden a sok gyakorlásnak és a sok belefektetett munkának meglesz a gyümölcse és valaki felfigyel rám!

 

 

-Hogyan írnád le a zenét, amit játszol? 

-Nem tudom mit mondjak azokról a zenékről amiket játszom, igazából fogalmam sincs nincs konkrét stílusról, össze-vissza zenélek, bármi ami eszembe jut a set-tek során, egyik zene hozza a másikat egymás után. A mostani zenék, amiket játszom sokban meghatározza, hogy milyen zenékre van igény a clubokban de főképp azt látom hogy mostanság a tini minimal a nyerő a fiatalság körében, így persze a dj az próbál eleget tenni az imádott közönségének hisz a dj a lemezlovas nem magának játszik, zenél, vagy éppen szórakoztat hanem a közönségért van nem padig a közönség van érte aki nem így csinálja szerintem rosszul csinálja – de ez az én véleményem. Én igyekszem minden stílust játszani a mai napig!

 

-Melyik volt az első olyan track, amit már alig vártál, hogy lejátszhass? Hogy jutottál hozzá/hol szerezted?

Az első track amit alig vártam hogy lejátsszak az a sajátom volt nem azért mert egoista vagyok (mert nem vagyok – aki ismer tudja) hanem mert kíváncsi voltam milyen lesz a reakció és hála Istennek a reakció jó volt mert tomboltak rám és ez nagyon nagy megtiszteltetés volt számomra hogy élvezik a befektetett energia és munka gyümölcsét!

 

-Szerinted fontos egy dj-nek zenét is írni? Ha igen, miért? Ha nem, miért?

Szerintem Fontos hogy megtanuljunk vagy tudjunk zenét írni vagy azon legyünk hogy megtanuljunk zenét összerakni, alakítani! Szerintem minden Dj-nek tisztában kell lennie a zenékkel és azok felépítésével mikor és hol keverhetőek vagy adhatóak hozzá esetleg effecktek vagy éppen a következő track(zeneszám)!

 

-Kedvenek?

A kedvenc Dj-m az Bárány Attila. Azért mert szinte lehet úgy mondani hogy miatta kezdtem el a szakmát persze önállóan, mert nem volt tanárom nem tanított senki mindenre magamtól kellett rájönnöm, de valamilyen szintem örülök is neki hogy egyedül kellett megbirkóznom a nehézségekkel mert így legalább nem hagyatkozom a BPM-re hanem megpróbálom hallásra összeadni a zenéket, mert szerintem tudni kell azt is hogy egy dj ne csak a számokra sávokra hagyatkozzon. Kedvenc producerem nincs. Nagyon sok producert szeretek, és nem tudnék közülük választani mert mindegyikben van valami jó és rossz is. Sajnos nem sok klubban léptem fel még Magyarországon, mert Kárpátaljáról (Ukrajnából) elég nehéz kitörni hogy egyáltalán elhívjanak klubba zenélni, mert mint általában az a válasz hogy nem ismernek nincs hírneved, sajnos ez így van nem ismernek sokan, de az nem feltétlen jelenti azt hogy nem tudok zenélni. Szerintem a kluboknak sokkal több lehetőséget kellene adni a Dj-nek, mert lehet valaki “úgymond STAR DJ” de zenélni, keverni nem tud vagy éppen hibásan adja össze a zenéket és mégis STAR DJ. Na mindegy én ezt sosem fogom megérteni hogy miért van ez, de lehet az én gondolkodásommal van a hiba nem tudom. Szóval nem sok helyen sikerült még fellépnem Magyarországon, de remélem lesz rá lehetőségem hogy sok klubba eljussak.

 

 

-Legjobb buli?

-Nekem minden buli a legjobb hiszen szórakozni vagy szórakoztatni megyek. Át adom magam a zenének és vagy úgy táncol hogy mindent beleadok vagy sehogy ugyan ez a dj pultnál is vagy mindent vagy semmit és megpróbálom átadni a zenével azt amit éppen érzek, na persze azt hozzá kell tenni hogy nem magam javára mert nem magamnak zenélek bár néha az embert elkapja a hév a lejátszók mögött hogy a saját kis zenéit játssza (velem is megesett már, hazudnék ha nem) de hirtelen ki kell ám józanodni a mámorból egy nagy levegőt venni és újra átadni magad a közönségnek!

 

-Külföldi fellépések? 

-Első fellépés külföldön: először azt hiszem kicsit remegtem pedig nem kellett volna de egy kellemes kis lámpaláz nem árt azt mondják de ez már túl sok volt, így le kellett higgadnom, összeszedni magam (nem azért voltam lámpalázas mert nem tudok mit kezdeni a pulttal-hanem inkább azért, hogy fognak fogadni milyen lesz a reakció? tetszeni fog-e amit hallani fognak) és mire észbe kaptam bummm már ott is álltam a pultnál, körbenéztem láttam azt a sok bulizni vágyó embert és gondoltam na itt nem szabad leengedni nem szabad hogy ez mámor véget érjen. Hallgattam kicsit a zenét felvettem a ritmust, és megpróbáltam olyan zenéket tenni ami viszi tovább a lüktetést és szenzációs volt látni ahogy együtt lüktetnek veled!

 

-Milyen zenéket hallgatsz otthon?

-Amikor otthon vagyok, általában változatos zenéket hallgatok de mindig előtörnek a régi zenék NANA, PAPPA BEAR, DOWN LOW , ezeket mindig szívesen meghallgatom vagy akár órákon keresztül tudom hallgatni, Nem mindig esik jól az a zene amit éppen egy klubban vagy éppen a rádióban játszom, kell a léleknek is egy kis megnyugvás és számomra ezek a zenék jól esnek!

 

-Mi a véleményed az általad képviselt irányzat hazai és nemzetközi helyzetéről? 

-Én igazából nem tudom milyen zenei irányzatot képviselek. Azt tudom hogy nagyon pörögnek és elterjedtek a MINIMAL zenei stilusok, de ez is csak egy átmenetei állapot, úgy mit régebben volt az ELEKTRO HOUSE vagy éppen a DEEP és TECH HOUSE. Én azt érzem egyre jobban jönnek visszafelé ezek az irányzatok és remélem hamarosan egy szinten lesz a MINIMAL-al a többi zenei stílus is.

 

-Mikor kezdtél először zenét írni? 

-Az első zeném a sok bénázás után talán ami igazán érdemleges volt az 2013-ban született ezen a címen Mike Candys vs Paul
Kalkbrenner – Sky & Body 2013 (Dj.Shaza Mashup). Nagyon sok munka volt vele, és van a mai napig a zenekészítéssel.
Akkoriban ez a fajta stílus nagyon ment a bulikban, és ez tette rá a hatást arra hogy ilyen zenék szülessenek nem csak tőlem hanem másoktól is. Az ELEKTRO HOUSE és HOUSE nagyon ment ezekben az időkben, persze szólnak most is de inkább amint az előbb is mondtam inkább a MINIMAL vette át az uralmat a klubokban de én hiszem hogy hamarosan ezek a stílusok újra szárnyra kelnek és egyre több helyes lesznek hallhatóak!

 

-Előbb zenéket írtal vagy dj-ztél?

-Előbb álltam dj pult mögött mint szenvedtem a képernyőt bámulva bénázások közepette a zeneszerkesztő előtt!! Zenélni adni valamit a közönségnek sokkal jobban szeretek mint bámulni a képernyőt, persze az is jó hiszen ha jól sikerül akkor sok ismerős dj leadja a klubban és még ha nem is hallod reménykedsz hogy megállja a helyét és buliznak rá, de én akkor is inkább jobban szeretek a dj pult mögött állni és tolni a jobbnál jobb zenéket és látni ahogy tombol a közönség!

 

-Milyen programot használsz zeneíráshoz? 

-Nagyon sokat használtam a sokak által ismert és kedvelt és használt FL STIUDIO-t , de szeretnék váltani ABLETON-ra persze erre kértem segítséget amit remélem előbb utóbb megkapok de addig olvasgatok és tanulmányozom ha van rá időm! Van néhány tervem a 2018-s szezonra vannak tervben különböző gépek megvásárlása és a meglévőek fejlesztése. Hogy miért akarok váltani? Azért mert sok ABLETON-nal készült zenéket hallottam és sokkal tisztábbnak, sokkal dinamikusabbnak tűnt és ez nem csak a masterelésnek köszönhető hanem magának a programnak is. Így a fejembe vettem hogy megtanulom használni!

 

 

-Remixeket is készítesz. Mi a folyamata egy remix elkészülésének? Te keresed meg az előadót, vagy Téged keresnek meg?

-Minden zenémnek a készítése nagyon hosszadalmas és sok időt igénybe vevő folyamat, mert meg kell találnunk a hozzá illő basszust, hangszínt, melódiát és persze a vocal részt és aztán alaposan szépen össze kell illeszteni őket hogy minden tökéletesen szóljon!! Aztán jön a masterelés amikor már szinte minden a végéhez közeledik és minden szépen és dinamikusan szól akkor jön pluszba a MASTER ami dob rá egy jó nagyot és ott lesz tökéletes minden! Néha nem is tudom miből készítsek remixet, bootleget, vagy éppen mashup-t. Mindig hallok valamilyen régi zenét, amiből lehetne készíteni valami frissítést. Van, hogy megkeresnek, vagy megkérnek készítsek átdolgozásokat, vagy éppen én keresek, és kérek meg valakiket.

 

-Van olyan dal amit visszautasítottál már, miért? Hogyan kezdesz neki egy dal remixelésének? Mi az amit használsz általában az eredetiből, mi az amit mindenképp “kidobsz”?

-Nincs olyan dal amit vissza utasítottam volna. Amiben látok fantáziát, annak neki állok ha persze van időm ,mert nem a Lemezlovasság(DJ) van az életemben, hanem mellette dolgozom is egy burkoló cégben, így csak a munka után, ha nem vagyok elég fáradt, akkor neki ülök és próbálok összerakni valami értelmeset. Megkeresem amit szeretnék át dolgozni próbálok hozzá keresni vocal részt, aztán dallamot kreálni, de az eredetit nem megtartani, teljes egészében és valami újat elkezdeni, formálni, ötvözni a saját stílusomra, a saját egyéniségem felé!

 

 


FIGYELEM!!! Március 10-én 15 éves az Antropos.hu. NYERJ PÁROS BELÉPŐT ITT >

Kapcsolódó cikkek:
Dj portré: BaRNeY RoSS - A techno számomra életérzés BaRNeY RoSS nem csak szereti, de átéli a technot. Az ANTROPOS.hu-nak mesélt. INTERJŐ!
Dj portré: Antonyo - Én szorakoztató dj vagyok A Music.fm dj-je mesélt az ANTROPOS.hu-nak Szecseiről és a kezdetekről, zeneírásról, kedvencekről.
DJ portré: Bergi - A grime és a garage új aranykorát éli Márc.10-én dj Bergi is fellép az Antropos.hu 15.születésnapján. Ő aki az 1. születésnapon is ott volt! Kérdéseinkre válaszolt! INTERJÚ!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Party-Koncert-Feszt

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére