Dj portré: Johnnie Pappa – A legfontosabb, hogy dinamikus legyen a zene

Johnnie Pappa mesélt az Antropos.hu-nak kik inspirálták, a melbourne minimal stílusról és remix készítésről. INTERJÚ!

-Hogyan kerültél kapcsolatba a zenével?

-Az egész úgy kezdődött, hogy általános iskolás koromban elkezdtem kazettán gyűjteni a kedvenceimet, aztán a középiskolában ezt már digitális formában tettem, majd letöltöttem az akkori számítógépemre egy kezdetleges keverő programot és rástartoltam a mixelésre. Hamar magával ragadott a feeling, így nem is volt kérdéses, hogy szeretném élesben is kipróbálni a dj-zést.

 

-Milyen előadók voltak kezdetben hatással rád?

-A kezdeti időszakban nagyon nagy hatással volt rám Tommyboy, aki elképesztő érzékkel építette a dj szettjeit és minden egyes dal, amelyhez producerként hozzányúlt, a kedvenceim közé tartozott. A mai napig követem őt és hallgatom a zenéket, ill. mixeket, amihez köze van. Rajta kívül még Dj Junior és Sterbinszky (house-os) mixet bírtam. Manapság már nincs ilyen hatással rám senki, mint anno ők voltak, megvannak a saját elképzeléseim és azokat igyekszem megvalósítani.

 

Johnnie Pappa

 

-Hogy kerültél a lemezjátszó mögé?

-Egy szilveszteri házibuliban, amit 1999-ben szerveztünk a haverokkal, bár ez inkább hasonlított egy kívánságműsorhoz. Szórakozóhelyen először egy gyöngyösi bárban zenéltem.

 

-Hogyan írnád le a zenét, amit játszol?

-Számomra a legfontosabb, hogy dinamikus legyen a zene, de úgy is fogalmazhatnék, hogy „húzzon, mint az állat”. Mostanában a melbourne minimal, g-house és techno vonalon mozgok, ezért ilyen trackekből építem fel a szettjeimet is.

 

-Melyik volt az első olyan track, amit már alig vártál, hogy lejátszhass? 

-Ez a „Louie Vega, Jay ‘Sinister’ Sealee és Julie McKnight, Diamond Life című dala volt, amit azóta is imádok. A Global Underground sorozat Deep Dish álatal készített, Toronto #025 nevű mixalbumon hallottam először, amit valamelyik budapesti lemezboltban szereztem be.

 

-Szerinted fontos egy dj-nek zenét is írni? 

-Az én véleményem az, hogy alapvetően a zeneírás nem a dj-k, hanem a producerek dolga, viszont az is igaz, hogy manapság nagyon sokat segít a hőn áhított ismertség és siker elérésében, ha van az embernek saját zenei produktuma. Röviden, szerintem nem szükséges, de erősen ajánlott.

 

-Kedvencek?

-A kedvenc dj-m és producerem Tommyboy. Hihetetlen pali, aki a mai napig folyamatosan képes megújulni és fejlődni, ezáltal a toppon maradni. Szerintem zsigerből jönnek neki a jó trackek és dj szettek. Kiadóból nincs tipikus kedvencem. Külföldi klubok közül nálam egyértelműen a moszkvai Pacha-t viszi a pálmát. Mikor ott jártam, már a beléptetéskor leesett az állam, több nyelven beszélő, szmokingban dolgozó portások mutatták az utat és klub utolsó sarkából is sugárzott a minőség. A hazai klubok közül nem szeretnék kiemelni egyet sem, több hely is van, ami valamiért közel áll a szívemhez.

 

-Legjobb buli?

-Nézőként Paul Kalkbrenner 2009-es Balaton Sound-i fellépése viszi a pálmát, fellépőként pedig a 2013-as KTN Feszten játszott szettemet emelném ki.

 

Johnnie Pappa

 

-Milyen zenéket hallgatsz otthon?

-Otthon ritkán hallgatok zenét, a kocsiban techno, deep-house, house és r’n’b mixek szólnak.

 

-Mi a véleményed az általad képviselt irányzat hazai és nemzetközi helyzetéről? 

-Az utóbbi 1-2 évben leginkább a melbourne minimal stílust lehetett a nevemhez kötni, úgy gondolom, hogy van a stílusnak jövője a hazai és a nemzetközi porondon is, hiszen már most vannak nagyon jeles képviselői, akik megállás nélkül erősödnek, viszont a hangzásvilága folyamatosan fog változni.
-Mikor kezdtél először zenét írni?

-2008-ban kezdtem el zenét írni és még abban az évben, a Pornostar Records gondozásában megjelent az első, hivatalos remixem is, ami house stílusú volt.

 

Johnnie Pappa

 

-Előbb zenéket írtal vagy dj-ztél?

-Én először voltam dj, és csak évekkel később kezdtem el zenét írni. A mai napig jobban élvezem a dj-zést, a fények, a dübörgő basszusok, az eufórikus közönség, a taps, a sikítás, olyan atmoszférát teremtenek, amelyet otthon, zeneírás közben lehetetlen megtapasztalni. Természetesen a producerkedésnek is megvan a maga varázsa, de azt hiszem, nálam soha nem fogja felülmúlni az előbb említetteket.

 

-Milyen programot használsz zeneíráshoz? 

-Szoftverek közül az Ableton-t használom. Ezzel kezdtem, ezt szoktam meg és igazság szerint más, ilyen programot nem is tudok kezelni. A hardver jelenleg egy PC és 2 db aktív stúdió monitor.

 

 

-Remixeket is készítesz. Mi a folyamata egy remix elkészülésének?

-A remixeket általában felkérésre készítem, de előfordul olyan is, hogy annyira tetszik egy dal, hogy felkeresem az előadóját és megkérdezem, hogy csinálhatnék-e belőle egy újraértelmezést. Egy remixnél véleményem szerint nagyon fontos, hogy ne hajazzon az eredetire, hiszen úgy okafogyottá válna, ezért én nagyon sok esetben csak a vocal sávot tartom meg az eredetiből, amennyiben nincs benne ének, úgy azt az elemet, ami a zene központi részét képezi.
Előfordult már, hogy olyan dalra kaptam remix felkérést, amelyet nem tudtam volna kvalitatívan átdolgozni, ezért szem előtt tartva az előadó és természetesen a saját érdekeimet is, inkább visszautasítottam.

 

 

-Milyen eredményeket értél el, amire büszke vagy?

-A youtube oldalamon minden szerzeményem megtalálható, amelyek pedig hivatalosan megjelentek, azok elérhetőek az összes, jelentősebb, on-line zeneáruházban is. Büszke arra vagyok, hogy hosszú évek óta embereket tudok szórakoztatni a szerzeményeimmel és dj szettjeimmel, valamint hogy a szakma szavazatai alapján már 5 éve, folyamatosan jelölnek a Ballantine’s Music Awards-on.


FIGYELEM!!! Március 10-én 15 éves az Antropos.hu. NYERJ PÁROS BELÉPŐT ITT >

Kapcsolódó cikkek:
Dj portré: Antonyo - Én szorakoztató dj vagyok A Music.fm dj-je mesélt az ANTROPOS.hu-nak Szecseiről és a kezdetekről, zeneírásról, kedvencekről.
Dj portré: BaRNeY RoSS - A techno számomra életérzés BaRNeY RoSS nem csak szereti, de átéli a technot. Az ANTROPOS.hu-nak mesélt. INTERJŐ!
DJ portré: Bergi - A grime és a garage új aranykorát éli Márc.10-én dj Bergi is fellép az Antropos.hu 15.születésnapján. Ő aki az 1. születésnapon is ott volt! Kérdéseinkre válaszolt! INTERJÚ!
Dj portré: DJ Kriss - Nem kötött a stílusom Dj Kriss mesélt az Antropos.hu-nak zenéről, zeneírásról, bulikról.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Party-Koncert-Feszt

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére