Dizájntáskák utcai reklámplakátból

Kreatívkodj, válogass, készíts saját táskát szakemberek vezetésével a MakettLaborban!
Pont Mikulás volt, amikor a Medence Csoport Pipa utcai műhelyboltjában jártunk Petykával, a Budapest Avantgarde bloggerével: ez az a hely, ahol újrafelhasznált anyagokból táskákat, szatyrokat, miegymást készíthetsz szakemberek segítségével, mint egy látványpékségben. A most nyílt műhelybolt érdekessége, hogy minden nap lehetőséget kap a lelkes közönség arra, hogy a régóta működő workshopok analógiájára vegyen részt saját tárgya elkészítésében, aminek végcélja egy saját ízlésvilágot tükröző, egyedi produktum elkészítése. Ehhez kapcsolódott be most a műhelybolt, ahol további kiegészítőkkel, plusz alkatrészekkel lehet egyedivé varázsolni a molinóanyagból varrt táskákat, tárgyakat. A szokásos workshopokkal szemben itt előre elkészített fazonokra vágott molinólapokból, sokféle kiegészítőből tudunk komponálni magunknak egy egyedi darabot.

A Medence Csoport december 6-án eddigi galériája és műhelye mellett megnyitotta műhely-boltját a IX. Pipa utca 4. szám alatt, szemben a Vámház körúti nagy csarnok 2. számú bejáratával. Neve: MakettLabor

 A Medence csoport 11 éve alakult önálló fizikai és szellemi alkotóműhely, mely jelenleg három alapító taggal – Gross András, Magyar Gergely, Terebessy Tóbiás működik, és évek óta a kreatív újrahasznosítás, az újrafelhasználás szellemében dolgozik. Különösen érvényes ez az óriási molinókra, melyekből számtalan használati tárgy, például bortartó, bútorhuzat is készül a táskák mellett.

 

 Kész táskák: ha nincs kedved kratívkodni, vagy egyszerűen csak beleszeretsz valamelyikbe… Egykor mind molinó volt!

 

 

„Ezek az anyagok, amikkel a workshopon dolgozunk, nagy kültéri reklámmolinók, amiket a házfalakon lehet látni, és általában több száz négyzetméteresek. Maga a molinó egy kompozit anyagból, polietilénnel kevert PVC-ből készül, erre nyomtatnak. Önmagában ez az anyag nem újrahasznosítható, nem lehet elégetni, mert ha a PVC-t elégetjük, sósav keletkezik és tönkreteszi az égetőt, valamint a lerakókba sem ajánlott letenni, mert nem bomlik le. Egy ilyen molinó élettartalma több, mint három év, egy reklámkampány viszont ennek a töredéke, pár hónap. Innen jött ez a gondolat – és ez hívta életre ezt a workshopot is -, hogy ebből a tartós anyagból nagyon jó minőségű tárgyakat lehet létrehozni” – vezeti be a RE+KLÁM néven futó projektet Gross András.

 

 Szakmai csit-cset a  Mástésztával, akik a reggelit állították kompozícióba.

 

 Fontos tudni azt is, hogy ezek a molinók erős vegytisztítás és hőkezelés után kerülnek feldolgozásra, mert a házfalakon eltöltött hónapok során mérhetetlen kosz, ólom és egyéb szennyeződés kerül a felületükre – így normál háztartási körülmények között nem ajánlatos dolgozni ezekkel, s összeállításukhoz is ipari varrógépre van szükség.

 

                                           Gergely barna pulcsiban: mindjárt szóhoz jut.

A RE+KLÁM projekt vezetője, Magyar Gergely, aki nem csak kreatív kiötlője, projektgazdája, de a boltműhelyben készíthető táska alapfazonok kitalálója is.
Van, aki az egész napját itt tölti azzal, hogy szab, válogat, keresgél egy-egy workshop alkalmával. Ezt próbáltuk valamilyen szinten felgyorsítani a boltműhellyel, de mégis beengedni az embereket abba a folyamatba, hogy a személyéhez jobban kötődő ajándékot készíthessen, adhasson ajándékba, mondjuk karácsonyra. A cél az, hogy aránylag egyszerű tárgyakat készítsünk, és egy egynapos alkotói folyamatba beleférjen az, hogy a nap végén több boldog ember vigyen haza tárgyakat. Így két-három varrónővel 40-60 embert tudunk kiszolgálni. Ehhez az is egy fontos fejlődési folyamat volt, hogy kell leegyszerűsíteni a formákat, a kiegészítőket. A boltban lehetőség van arra, hogy drágább alkatrészekből több egyedi igénnyel alakítsunk ki majd tárgyakat. Így tehát szuper csatokból is lehet válogatni és extra minőségű hevedereket is beszereztünk, ha valaki erre vágyna. A különbség az a workshopos és a boltban elkészíthető tárgyak között, hogy az előzőek egyszerű, de praktikus tárgyak, míg az utóbbiak komplett és jobb kategóriájú dolgok lehetnek.”

 

                                 Előre elkészített molinó darabok: ebből (is) lehet válogatni

 

A MakettLaborban azt is kipróbáltuk, hogy is néz ki egy egyedi molinótáska összeállítása. Jelentjük: nagyon izgalmas volt válogatni az előre kiszabott lapokból, melyek több óriásplakát anyagából készültek, így összetartozó és teljesen elütő színek, formák is akadtak. Gergely segítségével azonban sikerült megtalálni a tökéletes zsebet, fület az „alkotáshoz”, amit Sanyi, aki már több mint 1000 táskát készített el, varrt össze, szegett el. Meghökkentő, merész és harmonikus táskák is készültek pár perc alatt.

 

     Gergely leméri a pántnak valót, Sanyi a varrógépen állítgat valamit: készülnek a táskák.

 

                  Itt egy belső zseb alakul éppen egy sárga-narancs színvilágú szatyorhoz.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Divat-Design

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások (18)

lap tetejére