Collegium Gladiatorium

2015. 11. 27. 06:57 - Tóth Máté, Glaser Kitti
November 28-29-én, csak ezen a két napon mutatja be a Nemzeti Lovas Színház a Papp László Budapest Sportarénában a Gladiátor című giga musicalt.

Rendezője és producere Pintér Tibor, aki szeptember eleje óta több mint 100 szereplővel, 60 lóval és Magyarország utolsó cirkuszi elefántjával dolgozik a produkció sikerén.

A harcjelenetek a Collegium Gladiatorium Kulturális hagyományőrző egyesület részvételével jöhettek létre. A csapatot 1994-ben alapította 10 lelkes fiatalember. Az azóta is működő egyesület azóta több, mint 30 mozgósítható taggal, ebből 20 aktív harcossal rendelkezik. Szerepléseiken életre keltik az ókori római játékokat, ugyanúgy szórakoztatják a közönséget, ahogy 2000 évvel ezelőtt tették az amphiteatrumokban. Korhű fegyvereiket, sisakjaikat kovácsok, páncéljaik nagy részét viszont többnyire maguk készítik, amik az eredeti leletek autentikus másolatai. Állandó résztvevői a Savaria Történelmi Karneválnak, valamint Európa több országában is szórakoztatták már a nagyérdeműt, a teljesség igénye nélkül Hispánia, Dalmácia, Britannia provinciákban. Olykor kifejezetten a fiatalabb korosztálynak szólnak a fellépések; a csapat rendszeresen részt vesz rendhagyó törénelemórákon, ahol iskolákban hozzák közelebb az ókort a diákokhoz. Gondoljunk csak bele, sokkal érdekesebb egy olyan óra, ahol nem csak beszélnek a száraz történelemről, hanem a kezükbe is foghatják az akkor használt eszközöket, ruhákat és persze fegyvereket.

Fotó: facebook.com/CollegiumGladiatorium

Fotó: facebook.com/CollegiumGladiatorium

 

Edzéseiket hetente kétszer tartják, ahol az újoncok megtanulnak bánni a kor jellegzetes kardjával, a gladiussal. Erőnlétüket és technikai tudásukat vizsgákon mutathatják be, amelyek sikeres teljesítése után fegyvernemet választhatnak és harcoshoz illő latin nevet is kapnak. Ha egy adott fegyvernem mestereivé válnak, folytathatják a kiképzést egy új fegyvernemmel. 5 nagyobb csoportra oszthatók a fegyverek: szálfegyver, kispajzsos, nagypjazsos, kétkardos és a kevésbé használt, de annál látványosabb különleges fegyvernemek, pl. vakon küzdő, kampóval és karddal harcoló nehézfegyverzetű, íjász vagy lovas gladiátorok. Az edzések 16 éves kor betöltése után bárki számára látogathatók. Elsősorban olyan fiatalokat várnak, akik szeretnének elmélyülni az ókori kultúrában, a fegyverek mesteri használatában és egy összetartó közösség részévé szeretnének válni.

Kapcsolódó cikkek:
Ilyen lesz a Gladiátor Musical [videó!] Lovak, elefánt, kígyó, gladiátorok, híres musical színészek a Sportarénában november 28-29-án. Nézz Antropos.hu TV-t! VIDEÓ!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Színház

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások (11)

lap tetejére