Búcsúszavak

"Schubert dalában, Schubert dallamában, drága barátom, bizony a halál van, Édessége azért mondhatatlan édes, mert mélységes mély vad keserűség ez."

A bűn-ronda tapétára mutatva felkiáltott: Beláthatjátok, egyikünknek távoznia kell" -mondta Oscar Wilde a haldoklás közben. Á milyen stílusosan búcsúzni kevesen tudtak, mint ő. Magyar írók, költők, színészek búcsú gondolatait, szavait, illetve a róluk szóló emlékbeszédeket gyűjtötte kötetbe Csiffáry Gabriella a Tericum Kiadónál megjelent válogatásában. A gondolatébresztő kötet két részre osztható, az elsőben jeles magyar írók, költők életének drámai mozzanataiba pillanthatunk be, míg a második kötet tudósok, politikusok, költők utolsó sorait közli.
"A mítosz a két lábon járó majomember álma/ A légtérben nem szállnak angyalok/ Isten vagy van, vagy nincs. Küszködve, megállva/ Tartok a sír felé gyalog."
A kötet közel ötszáz év olyan jelentős íróinak utolsó gondolatait, szavait, leveleit, naplórészleteit örökíti meg, mint Tinódi Lantos Sebestyén, Balassi Bálint, Zrínyi Miklós, Kölcsey Ferenc, Madách Imre, Jókai Mór, Arany János, József Attila, Ady Endre, Vajda János, Somlay Arthur, Blaha Lujza. A kötetben szereplő naplók és levelek írójuk belső világáról beszélnek. Gyakran írójuk szellemi végrendeletét tartalmazzák, néha csak egy fájdalmas búcsút rejtenek magukban, olykor konkrét anyagi végrendelkezést tartalmaznak (például az erdélyi Szilágyi Domokos esetében). Több emlékbeszédet is tartalmaz a kötet nagyjainkról, mely a történelmi vagy irodalmi tanulmány, s gyakran az életrajzot pótolta.
20. Ulpius

Arturo Perez Reverte: A Dél királynője
Igazi felüdülés lehet a rekkenő hőségben Arturo Pérez-Reverte spanyol újságíró harmadik magyar nyelven megjelent regénye, a Dél királynője, mely az Ulpius-ház Könyvkiadó gondozásában jelent meg két évvel ezelőtt.
Arturo Pérez-Reverte a kortárs spanyol irodalom egyik legkiemelkedőbb írója. Pályafutását újságíróként, haditudósítóként kezdte, melynek hatása, az aprólékos tényfeltáró stílus minden művében érződik. Egy újságíró tudja, hogy az ördög a részletekben lakik, melyet a Dél királynője, Teresa Mendosa életének feltárása közben mutat be az olvasók számára.  
A történet Mexikóban, Sinaola városban kezdődik, amely a drogcsempészetről, gyilkosságról híresült el. Teresea a fél mexikói fél spanyol lány seftelésből él, mígnem megismerkedik Gringóval, Sinaola leghíresebb repülős drogcsempészével. A merész és nagyszájú Gringó manővereit mindenki nagyra tartja, ám egy napon megszegi Sinaola törvényeit, és életével fizet érte. Teresa egyedül marad és tudja, a maffia a nyomában van. Hogy, hogy lesz ezek után egy sok milliárd dolláros drogbirodalom vezetője, az kiderül a fordulatokkal teli, kalandos történetből.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Irodalom

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére