Bödőcs íróparódiái továbbra is az élen

Bödőcs Tibor duplázni tudott és szeptember után októberben is első lett a nyomtatott és az e-könyvek között...

A Bookline szeptemberi sikerlistáján több mint 27 új könyv szerepel, főként szépirodalom, szórakoztató irodalom és pszichológiai témájú alkotások kerültek bele a virtuális kosárba. Legismertebb stand up komikusunk, Bödőcs Tibor duplázni tudott és szeptember után októberben is első lett a nyomtatott és az e-könyvek között, a második helyen ebben a hónapban is Ken Follett Tűzoszlopa végzett, Borsa Brown pedig Az Arab fiával került a harmadik helyre.

Bödőcs Tibor Addig se iszik című kötetével annyira meglepte az olvasókat, hogy az a megjelenés óta a nyomtatott és az e-könyves sikerlista élén tartja Búcsúszentlászló első számú poéngyárosát. Ugyanis az első kötetes szerző könyve paródiakötet, méghozzá a legjobb fajtából, benne Karinthy Frigyes legpihentebb pillanatait megidéző stílusgyakorlatokkal, és irigylésre méltóan elegáns névsorral: Móricztól kezdve Hemingwayen át Bodor Ádámig és Jászberényi Sándorig.

Második helyen végzett októberben is Ken Follett A tűzoszlop című regénye, a Kingsbridge-trilógia zárókötete, amiben Stuart Mária és Tudor Erzsébet árulásokkal, kémekkel és összeesküvésekkel megvívott háborújába röpít vissza minket a szerző.
Harmadik lett Borsa Brown egyedi, szókimondó, ugyanakkor érzelmes és szenvedélyes, erotikában bővelkedő írása, Az Arab fia. A szerző könyvei rendszeresen visszatérő vendégei a Bookline havi toplistáinak. Arab-sorozatának legújabb, egyúttal lezáró kötetében utoljára izgulhatunk a Szudiari család tagjaiért, azon belül is Khalidért, akinek élete legnehezebb döntésével kell szembenéznie.

Az önvallomások sikere megkérdőjelezhetetlen napjainkban, és az október most kiemelkedően kedvezett a műfajnak. Edith Eva Eger A döntés című kötete egy egészen különleges alkotás, amiben egy Auschwitzot túlélő magyar származású pszichológus életét követhetjük nyomon, a könyv a következő kérdést szegezi nekünk: van-e egyáltalán esély saját múltunk feldolgozására? Edith Eva Eger a bátor, ám korántsem fájdalommentes szembenézést választotta, Döntésben leírt módszerével pedig azóta is számtalan embernek segít a leküzdhetetlennek tűnő traumák kezelésében.
Al Ghaoui Hesna októberben megjelent írása az olvasók kedvencévé vált. A Félj bátran című igazán bátor műben a volt haditudósító őszintén vall félelmeiről és azt feszegeti, hogy vajon miért vágyunk a félelem nélküli életre. Mi van, ha az nem méregként, hanem üzemanyagként hat az életünkre? A szerző neves kutatók és világhírű szociálpszichológusok segítségével, valamint saját haditudósítói és magánéleti tapasztalatain keresztül térképezi fel új könyvében a félelem természetrajzát.
Vujity Tvrtko Világgá ment címmel megjelent új könyvében a szerző válogatott, egyedi hangvételű történeteit olvashatjuk a világ megannyi tájáról, a Délszláv háborútól egészen a Fekete-tenger partján fekvő egykori magyar gyarmatig. Beszámolói olykor torokszorítóak, néha meghatóak vagy éppen kacagtatóak, ám minden esetben erőt adnak az olvasónak.
Önvallomás, súlyos irodalmi vonatkozással Mészöly Miklós és Polcz Alaine A bilincs a szabadság legyen címmel megjelent, ötvenhárom évet felölelő levelezése, ami a korántsem mindig felhőtlen közös életük boldog és keserű pillanatait mutatja be, már-már zavarba ejtő közelségből. A könyv a legsikeresebb e-könyvek listájára is felkerült, aminek sorát Bödőcs Tibor nyitja, közvetlenül utána David Lagercrantz Mint az árnyék című krimije következik, ami Stieg Larsson Millennium-trilógiájának minden tekintetben méltó folytatása. A harmadik helyen pedig Grecsó Krisztián Harminc év napsütését találjuk, ami a nyomtatott könyvek között is előkelő helyezést (4.) ért el. A szerző első tárcanovella-gyűjteményében a tőle megszokott eleganciával lehel életet múltunk hol elfelejtett, hol már megszépült alakjaiba és helyszíneibe. A Harminc év napsütés egy kivételesen érzékeny szerző oknyomozása sorsokról, generációk közötti különbségről, és az olykor szürkének tetsző hétköznapok ajándékáról.

Mesék, mesék, mesék mindenkinek. A Bookline sikerlista történetében még nem volt hónap gyerekkönyvek nélkül. Az egyik leggyakoribb szereplő Bartos Erika és az ő kicsik által igencsak kedvelt mesehősei – így például Bogyó és Babóca, akik októberben éneklésbe fogtak, és ez olyan jól sikerült, hogy hatodikok lettek a Top50-ben.
Boldizsár Ildikó meseterapeuta könyve, a Mesék a felnőtté válásról, a kamaszokhoz szól a felnőtté válás elkerülhetetlen csapdáiról és szépségeiről, amivel a szerző a felnőttkor határán álló fiúknak és lányoknak segít megtenni az első lépéseket.
A mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el három évvel ezelőtt a Bookline a Szívünk rajta programját, hogy megkönnyítse a szülők könyvválasztását. A program 2017. augusztusától már a Libri könyvesboltokban is bemutatja a program által ajánlott gyerekkönyveket. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy-egy kiemelkedő alkotást, a november hónap kiemelt könyve egy igazi young adult alkotás, Emery Lors műve az Amikor összeütköztünk, ami kibeszéletlen problémáinkról szól kendőzetlenül.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Irodalom

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére