BAKOS.Rita Ackermann a LUMÚ-ban

Az Édentől Keletre és a Yona Friedman tárlat mellett november 17-én megnyílt a Ludwig Múzeum harmadik időszaki kiállítása. Az első emeleten helyet kapó alkotások Rita Ackermann magyar származású művésznő -utóbbi bő 10 évének- munkásságát mutatják be.

Rita Ackermann – azaz Bakos Rita- a Vasfüggöny leomlása után utazott New Yorkba, közel 20 éve. Ekkor az USA-ban különös figyelmet fordítottak a Kelet-Európából érkező művészekre, így Rita esélyt kaphatott a kibontakozásra.
Művei több dimenzióban inspirált művek; dinamikusak és már-már önmagukat teremtik meg – ahogyan maga az alkotó is mondja. A kiállításon jócskán láthatunk nagy méretű vászonra festett kompozíciókat, amelyek erős vegyi festékek és a legkülönfélébb anyagok (pl.: üveg, fonal, fa, bársony,stb.) felhasználásával jöttek létre. Különlegesség pedig, hogy a teremben kiállított Fire by Day sorozatot elsőként itt láthatja a nagyközönség.

 

A kiállítás kezdő képsorozata a 2000-ben készült Parkoló baleset – emellett a falon még képmagyarázatot is találunk, mintha csak egy feliratos film részletét néznénk. Ezután részleteket láthatunk a Marfa/Crash naplóból, amelyet Rita akkor készített, amikor vendégművész volt Texasban. Ahogy a falon is olvashatjuk, ekkor alkotásai a környezet elemeiből készültek, sokszor autóalkatrészekből, limlomokból.
A termen továbbhaladva meglepődve konstatálhatjuk, hogy a művésznő izgalmasabb, mint gondolnánk. Ugyanis Rita filmeket is készített. Például a Tiszta Háború címűt, ami tulajdonképpen a mellette olvasható Khadafi inspirációs szöveggel teszi meg igazán hatását.
Megtekinthetjük továbbá a már említett Tűz nap mint nap cimű sorozatot, amelynek megalkotása tavaly decemberben kezdődött el. Ezek a képek ki-be járkálnak az absztrakt és a figurális között, egy pillanatra sem állnak meg. Rita szerint ezekben az új festmènyekben minden anyagi és testi. Legdominánsabb szín itt a piros és emellett csak a kék, sárga, a fehér és a zöld került felhasználásra.
A bemutatott képek többségén kibukkannak a sík térből idegen anyagok is. Például a 2010-es Amorf Morfium című képből egy üveg, egy másikból pedig fonalköteg domborodik ki.
A festmények mellett grafikákat is láthatunk a 2000-2002-es évekből. Ahogyan a legtöbb festményen, montázson, itt is meghatározóak a női alakok kibontakozása.

 

Rita Ackermann kiállítása tehát rendkívül sokszínű, összességében érdekes élmény. Február 12-ig – a tárlat záró napjáig- még bőven van idő; azt javaslom, aki teheti, feltétlenül nézze meg.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Képző

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére