Az ország első szabadtéri integrált tornaparkjanyílt meg Budapesten

A szabadtéri Integrált tornapark (21. kerület, Budapest, Simon Bolivar sétány 4-8.)
Példaértékű elgondolás és összefogás eredményeként nyílt meg 2017. június 29-én Magyarország első integrált tornaparkja és játszótere Csepelen...

Példaértékű elgondolás és összefogás eredményeként nyílt meg 2017. június 29-én Magyarország első integrált tornaparkja és játszótere Csepelen, ahol fogyatékkal élő, valamint egészséges gyermekek és felnőttek együtt élvezhetik a mozgás és a játék örömét.
Budapest FővárosÖnkormányzataés Csepel Önkormányzata, valamint a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. sikeres együttműködésének köszönhetően június 29-én került átadásra az az európai szinten is ritkaságnak számító, de hazánkban abszolút úttörő létesítmény, amelynek megalkotóinak – Hard Body Hang, illetve MagikMe –legfőbb szándéka a fogyatékkal élők szociális elszigetelődéseelleni küzdelem. Koncepciójuk szerint a mindenki számára alkalmas eszközök révén, ez a csepeli játszótér lehet az első színtereaz inkluzív nevelésnek.
Éppen ezért az integrált tornapark sporteszközöket tervezők; Fenyvesi Zoltán és Kanyó Zsoltparaatléta, valamint a MOME-n formatervezőként végzett Erdélyi Tamáselsődleges és messzemenőkig figyelembe vett szempontja az volt, hogy valóban bármilyen egészségi állapotú fogyatékos gyermek és felnőtt közérthető, a szülők, kísérők által is jól ismert tevékenységen keresztül, természetes módon találkozhasson, és tudjon együtt sportolni, edzeni ép társaival.
Az átadásra kerülő MagikMe játszó eszközök újszerűek, közös sportolásra és játékra inspirálóak, szinte minden életkorban jól használhatóak, akár egyszerre több kisgyermek által is. Tervezésüknek köszönhetően alkalmasak a legkülönbözőbb sérülésű kisgyermekek játéktevékenységét fejleszteni.Az eszközök sok lehetőséget kínálnak mind a kis- és nagymozgások, a helyzetváltoztatás, a szociális interakciók, gondolkodás, észlelés fejlesztéséhez, fejlődéséhez. Mindez olyan közérthető, a szülők által is jól ismert játéktevékenységen keresztül, ahol a fogyatékos gyermek természetes módon találkozik ép társaival. Nagy lehetőség rejlik ezekben a találkozásokban és az gyermekeket kísérő családok találkozásában: elkerülhetővé válik a szociális elszigetelődés!Az eszközök újszerűek, közös játékra inspirálóak, a gyakorlatban is jól használhatóak széles életkori spektrumban, egyszerre több kisgyermek számára is.
Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a park avatóján kihangsúlyozta, akkor járunk el jól és helyesen, ha Budapestetmég inkább élhető és szerethető várossá tesszük: gyalog, kerékpárral, gyerekszemmel, idősként, fiatalként vagy épp valamilyen testi szempontból hátrányos adottságúként. Ez egy szemlélet, melyet tudatosan kell megjeleníteni, kommunikálni és konkrét fejlesztések formájában megvalósítani.
Borbély Lénárd, Csepel polgármestere az átadón elmondta: nagy öröm a kerületnek, hogy Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes támogatásával elsőként az országban Csepelen jöhetett létre egy olyan integrált tornapark és játszótér, ahol fogyatékos és ép gyermekek, valamint felnőttek együtt élvezhetik a felhőtlen kikapcsolódás, a játék és a testmozgás örömeit. Ez a játszótér ugyanakkor egy kiváló lehetőség arra, hogy a fogyatékos és ép gyerekek, családok megtalálják az együttműködés örömét az élet különböző területein is. Az egyedülálló tornapark- és játszótérrel tovább bővült a kerületi játszóterek száma, újabb kikapcsolódási lehetőséget biztosítva ezzel a családok számára.
A FŐKERT Nonprofit Zrt. felhasználva korábbi játszótér építési szakmai tapasztalatait, ezúttal a projekt tervezési fázisában vett részt, valamint a játszótéri infrastruktúra kiépítéséhez járult hozzá.
Mind az ötletgazdák, mind a megvalósításban segédkezők, valamint Budapest Főváros – és Csepel Önkormányzata bíznak a most átadásra kerülő integrált tornapark és játszótér sikerében, valamint abban, hogy az érintett gyermekek, az őket kísérő szüleikés a felnőtt sportolni vágyók olyan élettérrel gazdagodnak a fővárosban, amely megfelelő helyszínlehet a rokonsorsú és az egészséges családokkal történő kapcsolatépítésre egyaránt.
Az eszközöket bemutatták: Kanyó Zsolt paralimpikon/paraatléta, Kellner Viktória edző/versenyző/streetworkout szervező, valamintMikovics Lilla, Tölgyesi Renátó, Szabó Richárd és Molnár Barnabás versenyzők.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Spiritusz

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére