Felzárkózás

Az Igazság Ligája

2017. 11. 20. 17:06 - Molnár Kata Orsolya/filmtekercs
Úgy tűnik, végre végetért a DC döcögése, és egyértelműen felfelé ívelő pályára lépett Zack Snyder csapata...

A lelkiszegény Batman Superman ellen és az új kor hajnalát jelentő Wonder Woman után félelemmel vegyes várakozással ültem be ma reggel Az Igazság Ligája sajtóvetítésére. Úgy tűnik, végre végetért a DC döcögése, és egyértelműen felfelé ívelő pályára lépett Zack Snyder csapata. A Liga végre egyensúlyba hozta az akciót, a humort és a szívet – és talán nemcsak felzárkózik a Marvel bosszúállói mellé, de a komolyabb hangvétel rajongóinál előbb-utóbb meg is előzheti őket.

Justice League

A Thor: Ragnarök hangos deklaráció, miszerint a Marvel Studios a humor mellé teszi le a voksát. A galaxis őrzői harmadik epizódjának is beillő kalapácsos sztori elvette a Nolan Sötét lovag-trilógiáját visszasíró, sötétebb tónusok után vágyó képregényrajongók utolsó reményét is. A szinte komolyanvehetetlen sztori és a poéndömping könnyű szórakozást hozott, de a Kenneth Branagh által kijelölt királydrámai útról egyértelműen letérítette a Marvel istállóját, és komoly csalódást okozott a kilencedik művészet azon híveinek, akik inkább képzőművészetnek, a társadalom éles kritikusának és a modern mesemondás új letéteményesének tekintik a képregényeket – és ezek örökösének remélik a belőlük készült adaptációkat.

Nem hittem, hogy pont Zack Snyder lesz, aki képes megnyitni a bezáródni látszódó kapukat és új távlatokat nyitni e tekintetben.
Na az újdonság ereje nem a történetben ölt testet, az ott folytatódik, ahol Az igazság hajnala félbehagyta: Superman (Henry Cavill) halott, Batman (Ben Affleck) és Wonder Woman (Gal Gadot) pedig új fenyegetésekkel kell, hogy szembenézzenek Steppenwolf (Ciarán Hinds) személyében. A szupergonosz három anyakő egyesítésével akar pusztulást hozni a Földre, ezért Wayne és Diana csapatot verbuvál, ahová besorozza az atlantiszi Aquamant (Jason Momoa), a szupergyors Flasht (Ezra Miller) és a géptestű Cyborgot (Ray Fischer). Amikor öten is kevésnek bizonyulnak a harchoz, elkeseredett döntésre szánják el magukat.

Snyder iszonyatosan sok szereplőt mozgat, gyakorlatilag Perry White-on kívül szinte nincs olyan karakter, akit ne hozna visza a korábbi filmekből, mégsem érződik túlzsúfoltnak Az Igazság Ligája. Az az építkezés, amit az elmúlt években végeztek a DC írói, végre beérett; a hősök motivációi, az emberi kapcsolódások szépen kisimultak a mostani epizódra. Az alkotók nem adtak alább a látványból sem – e tekintetben korábban sem szenvedtünk ugyan hiányt –, szuperguszta összecsapások és sok-sok akció adja a történet habarcsát, de végre a csihi-puhi mellett volt idő feltenni néhány értelmes kérdést is a vezetésről, a csapatszellemről és a nagyobb jóról. Az arányok azonban nem mozdultak el bántóan – pont annyi lélek került a vászonra, amennyi ahhoz kellett, hogy végre azt érezzük, a DC hősei nem plasztik akciófigurák, akikkel az alkotók báboznak, hanem hús-vér, botladozó alakok, akikkel végre mi is szívesen azonosulunk.

Hosszú ideje vártunk erre.

 

A cikk folytatása ITT!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére