Az erő nagyon sötét oldala

Álló tapsvihar fogadta az új Star Warst a premierjén... NYERJ PÁROS MOZIJEGYET!

NYERJ PÁROS BELÉPŐT a dec.20. szerda 20 órai Budapest Boulevard Cinema – STARWARS: Az Utolsó Jedi filmre, az ANTROPOS.hu-n ITT! >

 

Az új rend napról-napra erősödik és hódít a galaxisban, ellenállásba nem ütközve. A lázadók Leia vezetésével épp a fő bázisukat evakuálják, mikor Hux tábornok hadereje támadásra készen megérkezik ellenük. Miközben a lázadók a levakarhatatlan neo-birodalmiakkal bajlódnak, Rey megérkezik Luke Skywalkerhez, abban reménykedve, hogy ismét a lázadás mellé áll és padavanjának fogadja. A jedi mester viszont közel sem az a figura, mint amilyet a legendája fest róla. Rey előtt sok titok kezd kibontakozni, Kylo Ren eközben még mindig a zavaros lelkivilágával bajlódik. Lojalitását mestere, Snoke is kétségbe vonja, aki ezzel fellobbantja benne a bizonyítási vágyat.

A film úgy indul útjának, hogy a nagy és erős új rend és a vele szemben álló a kis és szerencsétlen lázadás között macska-egér játék zajlik, bár azt nem tudjuk hogy miért borultak meg ennyire az erőviszonyok. Jó ez most szőrszálhasogatás, de ehhez hasonló apróságok ezrei keringenek a film körül.

star wars

Sok választ kapunk a műtől, de a legtöbb olyan amin ha a néző el kezd rágódni, hamar rájön, hogy nem igazán működik.

És itt most nem arra gondolok, hogy minden legyen reális és végiggondolt, azért ez még mindig a Star Wars. Az első résznél se rágódtunk azon, hogy miért van a szemétledobóban egy szörny. Van és kész, ez a világ ilyen. Viszont itt az a krízishelyzet hogy a gonoszok nem tudják utolérni a jókat, mivel nekik kisebb a hajójuk.

Bakker, ebben a filmben az összes hajó képes hiperugrásra, ez a megoldhatatlan problémája a birodalomnak?

Nem, ez a film a Star Wars univerzum logikáján belül sem működik. Az már a másik, hogy a konfliktusok fele nem létezne, ha néha megállnának a karakterek egymással beszélgetni. Van egy 3/4 órán át húzódó konfliktus, ami azzal megoldódott volna, ha az egyik mellékszereplő megállt volna, és elmagyarázta volna, hogy miért cselekszik úgy ahogy.

Finn kalandozása például teljesen hanyagolható lett volna, nagyon kevés jó pillanata volt az ő szálának. Inkább érződött időhúzásnak a kaszinó bolygón lévő hackerkeresés, mint sem izgalmasnak.

Olyan, mintha előre megszabták volna, hogy ennek a filmnek két és fél órásnak kell lennie, és csak utána álltak neki dolgozni rajta. Több szálon fut az esemény, de a történések egy jó része vagy elkerülhető vagy érdektelen, a karakterek drámái meg a sok idő ellenére sem jól felépítettek.

Veszélyes dolog úgy csinálni egy buta filmet, hogy a nézőnek van ideje gondolkodni rajta, miközben nézi.

star wars

Luke drámája nem tökéletesen kiépített, mivel egy bölcs öreghez képest igen hülye szegény, Kylo Ren és Rey problémái pedig még érdekesek is lennének, ha nem ilyen elnyújtva és időhúzósan lennének prezentálva. Mire ezek a drámák csúcsponthoz jutnak, addigra már rég elszállt belőlük a feszültség.

Pedig sok jó dolog van ebben a filmben. Rugóznak a lázadók eszméjén, a jedi erővel kapcsolatban is érdekes gondolatok merülnek fel és az akciójelenetek se gyengék. A karaktereket mind jó nézni a vásznon, csak az ami történik velük és amit cselekednek az néha logikátlan.

Ezeken kívül minden kötelezőt hoz az alkotás: vizuálisan még mindig szemorgia a Star Wars, a csaták látványosak, minden színész egytől-egyig kifejezetten jó, sőt, Mark Hamill csodálatosan jól hozza a kiégett jedit. Rey még mindig szerethető, Kylo Ren szerepében Adam Driver még mindig nagyon jó kaszting (a fura feje ellenére), Carrie Fisher pedig a tökéletes bölcs öreg, aki harcias fiatal lélekkel van megáldva. Szívmelengető még egyszer vásznon látni Leiaként, halála után.

Ja, külön kiemelném, hogy a hülyére promozott kis cuki porgok egyáltalán nem idegesítőek, mivel szerepet nem kapnak, csak olyan háttér fűszerezése a világnak. Földbe döngölik Jar Jart meg az Ewokokat.

Szóval, röviden az Utolsó Jedik az első olyan Star Wars film ami a hossza, a története, és az izgalom hiánya miatt nem jobb az előzőnél. Ez a film még mindig köröket ver az előzmény trilógiára, de így is egy lelketlen darabnak érződik.

Mintha egy kétrészes történetet háromrészesre akartak volna duzzasztani.

A rajongók nézzék meg, de ha valaki bele akar mártózni a Star Wars világába, semmiképpen se ezzel kezdje.

NYERJ PÁROS BELÉPŐT a dec.20. szerda 20 órai STARWARS: Az Utolsó Jedi filmre, az ANTROPOS.hu-n ITT! >

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére