Amerikából jöttem – Houdini, a magyar musical

Megnéztük az ősbemutatót október5-én,
a Gutemberg Művelődési Otthonban
(Budapest 1085, Kölcsey u. 2.)
Szinte minden jegy elkelt már a legújabb magyar musical-re, amely a magyar származású, legendás illuzionista életét dolgozza fel kicsit másképp: a csodák és a remény jegyében.

“Harry Houdini, a nagy mágus, élete döntő fontosságú mutatványára készül. Nem mást hívott ki párbajra mint a halált. Voila!” – kezdődik az első felvonás Harry Houdini legutolsó mutatványával. A színpadon a hírhedt kínai kamra, egy üveg akvárium vízzel feltöltve, melybe megkötözve, fejjel lefele lógatják majd bele. Elkezdődik a játék…

Két szereposztásban, összesen 25 fős szereplőgárdával kerül színpadra a Magyarországról az Újhazába költözött, Harry Houdini-ként hírnevett szerzett Erik Weiss csodákkal, illúziókkal teli mágikus élete. A történet egyrészről nem újdonság, hiszen a Mágus életéről mind könyv, mind film is készült már. Másrészről viszont – musicaltől szokatlanul – brilliáns dramaturgiai csavarral, árnyékként végigvonuló szimbólumrendszerrel és apró bibliográfiai csúsztatásokkal találkozhatunk. A nézőket egy fekete csuklyába bújt ismeretlen-ismerős figura kalauzolja végig az illuzionista életén, útját a világhír felé, testvérével való ellentétét, édesanyja halálát és kapcsolatát Bess-el, szerelmével. A Houdini egy csodatévő emberről szól, arról hogyan viszonyul hozzá és képességeihez környezete és saját maga, hogyan dolgozzák fel, ha feltudják egyáltalán, ezt a különleges helyzetet. A második felvonás végén a történet visszakanyarodik az utolsó mutatvány jelenetéhez, melynek végén kiderül, hogy létezik-e a csoda, legyőzhető-e a halál és ha igen, akkor sikerült-e ez Houdininak.

Varga Bálint zeneszerző, akié egyébként maga az alapötlet, mind zeneileg, mind történetileg egy kész vázlatot hozott, és Kal Pintér Mihály szövegíró közös produkciójában a különleges zeneiség éppolyan fontos szerepet játszik mint a történet egészét átfonó titokzatosság, a tökéletesen adagolt, élettel teli párbeszédek vagy a fülbemászóan slágeres dalbetétek.

Hogy miért éppen musical a műfaj? A musicalt lehet szeretni is és utálni is, mégpedig ugyanazért. Opera is és könnyűzene is, énekkes színjátszás, próza és tánc. Mindenből egy kicsi: így lesz egész vagy így lesz fárasztó. Ízlés dolga.

Halkovics Ágnes, a kórus vezetője elmondta, hogy a Swinging Bach Singers jazzkórus többéves, sikeres munkájának végső termékeként is tekinthető ez a produkció, melynek szintén ő a művészeti vezetője, hiszen több szólóénekes is innen került a darabba. A zeneszerző, Varga Bálint, pedig mint zongorista funkcionál náluk jóideje. Belterjességről azonban szó sincs. Mind az interneten meghirdetett válogatás győztesei, mind meghívott színészek alkotják a gárdát a SBS tagjai mellett, melyben énekesek, színészek és táncosok is megtalálhatók. Mindezt pedig non-profit alapon teszik, lelkesedésből, minimálköltségen, beleértve Kocsonya Gábor díszlet- és Házi Gabi jelmeztervezőt. Ugyanakkor a pénzhiány nem érezhető a látványvilág vagy a különleges hangzás kivitelében. Például van egy jelenet, ahol a párhuzamos-vágástechnika mintájára két helyszínű duettet láthatunk, melyet egy tüllfüggöny alkalmazásával tettek szemléletessé. A zenét klasszikus kis szinfónikus zenekar adja, mely kiegészül könnyűzenei rittmusszekcióval (dob, basszusgitár), hangszerekkel és különlegességekkel is, példának okáért egy fűrészt is megszólaltatnak majd, melynek az a szerepe, hogy a feszült, misztikus hanulatot tovább fokozza.

“Egyszerű, mégis igényes, játékosan fülbemászó, megúnhatatlan, tökéletes egységben a szöveg és a zene, a gyerekektől a szakma képviselőiig mindenkinek szól” – ezeket a jelzőket használta rá Halkovics Ágnes, aki valószínűleg egyike azoknak akik a legtöbbször hallották a musicalt.

A darab rendezője nem más mint Horváth Zoltán, a Szegedi Opera főrendezője, aki nemrégiben munkásságáért elismerő díjat kapott.

A főbb szerepekben: Timkó János Solti Ádám (aki a darab koreográfusa is egyben) alakítja Houdini-t, Vágó BerniPéli Barbara pedig Bess-t, Houdini kedvesét. A két szereposztás azonban az előadások során rendszerint össze fog keveredni, így mindenki játszik majd mindenkivel.

A bemutató után (október 5) a hónap végéig látható a Gutemberg Művelődési Otthonban (6, 7, 15 és 26-án) Houdini, a musical, a Houdini társaságtól.

Jegyek a www.harryhoudini.hu weboldalon,

a 70/ 2060-245-ös telefonszámon rendelhetők,

illetve helyszínen az előadás kezdete előtt két órával válthatók.

Rendező: Horváth Zoltán, a szakma elismert rendezője éveken keresztül rendezett zenés darabokat Budapest nagy színházaiban (Opera, Erkel), nagyon fontosnak tarja a fiatal tehetségek támogatását.

Zeneszerző: Varga Bálint, zeneszerzőként és korrepetitorként dolgozott Párizsban (Opera de Bastille, Chatelet, Petit Rat), zenéjében többféle zenei stílus is megjelenik, fő profilja azonban a musicalek és a filmzenék világa.

Szövegíró: Kal Pintér Mihály, újságíróként publikált, több zenés játék (opera, musical) szövegkönyve fűződik a nevéhez, elsősorban szórakoztató televíziós műsorokban dolgozik.

Karvezető: Halkovich Ágnes, a Swinging Bach Singers alapítója és karvezetője, aki a gospeltől kezdve a jazzen át a musicalekig minden zenei stílusban otthon érzi magát.

Koreográfus: Solti Ádám, fiatal kora ellenére nagy tapasztalata van a színházi, illetve a show tánccal kapcsolatban, számos rendezvényen és eseményen lép fel társulatával, az Independence Táncstúdióval. A második szereposztásban ő a darab főszereplője is.

Szereplők:

Erik Weisz/ Harry Houdini Timkó János/Solti Ádám

Theo/ Erik testvére Pászti Károly/Kovács Zoltán

Bess/ Erik felesége Vágó Bernadett /Péter Barbara

Cecília/ Erik mamája Stróbel Dóra

Martin Beck/ Houdini menedzsere Egyházi Géza

Sámuel/ Erik papája Habdák Péter

Kis Erik Pataki Viktor

Kis Theo Veres Lajos

Floral Sisters Lukács Linda, Sárközi Ilona

Rendőrkapitány Vér Balázs

Párizsi énekes Egyházi Géza

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Színház

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások (20)

lap tetejére