Alien 5 változik a Prometheus 2 miatt

Blomkamp által rendezett Alien 5-nek már megvan a címe, és változtattak is a történeten a Prometheus 2 kedvéért...

Divatba jöttek a moziban a megosztott univerzumok, és a 20th Century Fox jelenleg is dolgozik néhány ilyen filmen, ráadásul közülük egy nem tartalmaz Marvel képregény hősöket. Ez utóbbi az Alien sorozatra volt utalás, melynek két új részlete is éppen munkálatok alatt áll: az egyik a Neill Blomkamp nevéhez fűződő Alien 5, amiben visszahozzák Sigourney Weaver karakterét, Ellen Ripleyt, a másik pedig a Ridley Scott nevével fémjelzett Prometheus 2, ami az első, elméletileg az Alien sorozat előzményeit bemutató, Prometheus folytatásaként készül.

Eredetileg a Ridley Scott-féle utóbbi filmen már sokkal régebb óta dolgoznak egy félig hivatalos státuszban, mint az Alien 5-ön, de most mégis nagyobb figyelmet kapott, mióta Blomkamp idejét a Chappie kötötte le inkább. A filmek kapcsán érdekes együttműködés alakult ki a két férfi között, ami elmondásuk szerint azért jött létre, hogy a két alkotás jól megállja a helyét a másik mellett, összeférhetőek legyenek, ahelyett, hogy mondjuk, egymás tyúkszemére lépnének folyton. Így az új Alien film producere éppen Scott, a közös munkáról pedig Blomkamp beszélt.

 

Az Empire-nek adott interjújában Blomkamp elismerte, hogy miután megtudta Scott terveit a Prometheus 2-vel kapcsolatban, elvégzett egy fontosabb változtatást az Alien 5. részén:

„Megváltoztattam egy dolgot, amiről (Ridley Scott) úgy érezte, hogy egy kicsit összeütközésbe kerül a Prometheus történetével. Jó érzéssel tölt el, hogy Ridley a film producere. Tetszik neki az ötlet, amit véghez szeretnék vinni.”

Amikor Blomkamp közzé tette (az interneten is) az Alien filmhez tartozó képeket, és tervrajzokat, köztük egy mérnöki hajó rajzát, amely eredetileg a Prometheusban került bemutatásra, akkor nyilvánvalóvá vált, hogy végig figyelembe vette a Scott által készített előzmények tartalmát és újításait.

Ezzel egyidejűleg az Empire-nek adott interjúja alatt megerősítette korábbi kijelentését, miszerint az Alien 5 nem fogja visszacsinálni vagy megváltoztatni az Alien 3 és az Alien 4 – Feltámad a Halál eseményeit, ahogyan a Prometheus történetét sem fogja megtörni. Ugyanakkor az új film nem fog feltétlenül túlzottan erősen kapcsolódni ezekhez a részekhez:

„Az első két film [A nyolcadik utas: a Halál, A bolygó neve: Halál] az, amit igazán figyelembe veszek.”

Az Alien 5-nek már meg is van a rendes címe, ám erre Blomkamp még csak célozgatott az interjúban, semmi konkrétat nem tudhatunk meg egyelőre:

„Elküldtem Ridleynek azt, amit én címnek szeretnék a filmhez. Egy kicsit merész, viszont ő azt mondta, hogy nagyon tetszik neki. Szóval most ki fogom próbálni, bár nem igazán hiszem, hogy működni fog. Megvan a saját ötletem, de úgy érzem, túl sokat elárulna, ha elmondanám a címet. Abban az esetben azonban, ha nem fog működni, eléggé meg leszek lőve…”

Mindenesetre jó tudni, hogy Blomkamp folyamatosan beleveszi Scottot az előkészületekbe, munkálatokba az Alien 5-tel kapcsolatos ötletei megosztásával, és kikéri a véleményét is, tehát a munkakapcsolat nem csak arról szól, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy a két film nem üti egymást, nem tartalmaz hasonló cselekményelemeket, részleteket.

Blomkamp elismerte, hogy úgy érzi, korábban a kelleténél jobban koncentrált a különböző elgondolások és ötletek kidolgozására a filmes munka során, ahelyett, hogy több figyelmet fordított volna az elbeszélés pontos és világos felépítésére. A District 9-nal való áttörése óta készített két filmjén, az Elysium – Zárt világon és a Chappie-n is vitathatatlanul érződik ennek a hatása, bár különböző mértékben. Hogy mennyire tudják megfogni ezek a filmek az embert, az minden másnál jobban függ attól, hogy az adott személy gondolati világával mennyire fér össze, mennyire találja el ugyanazt a rezgéshullámot, ami neki megfelelő.

Pontosan ebből az okból kifolyólag jó látni, hogy Blomkamp ezúttal az Alien 5 esetében átgondoltabban fordul a munkához, és az ötleteit elsőször Scottal is megvitatja. Ez egyben bíztató is, hiszen ez a projekt egyértelműen nagyon sokat jelent Blomkamp számára (és ebből kifolyólag igazán jól is szeretne csinálni mindent ezúttal) – ahogy azt az Empire interjú alatt megtudhattuk Terri Tatchell-től, a District 9 és a Chappie társ-forgatókönyvírójától (aki egyben Blomkamp felesége is).

Tatchell: „Neill folyamatosan oda és vissza ingázott [az Alien 5 elkészítésével kapcsolatban]. Végül azt mondtam, hogy ’Nézd, nézd csak meg, hogy miből kell innom a narancslevet minden reggel miattad!’, és kivettem a konyhai szekrényből a készletünk egyik darabját, ami a filmekből kivett brutális jeleneteket ábrázolja. Azt mondtam, ’A lányodnak is ezekből kell innia miattad! Ez egy jel!’”
Blomkamp: „Nem, ez őrültség, ettől csak ráébredtem, hogy az agyam igen nagy részét birtokba vette a xenomorph. Ez olyasmi érzést keltett bennem, hogy ’Hmm, ez végül is egy jogos megállapítás.’”

A Prometheus 2-nek befejezett a forgatókönyve, és készen áll arra, hogy elkezdjék a felvételeket. Most már, hogy köztudott, hogy Scott nem fogja a Szárnyas fejvadász folytatását forgatni, úgy tűnik, hogy nekiáll a Prometheus következő részének valamikor ebben az évben – azok után természetesen, hogy befejezi az utolsó simításokat az űrkutatásról szóló drámáján, a The Martian-on, ami egyébként 2015 novemberében érkezik várhatóan a mozikba.

Még se a Prometheus 2-nek, se az Alien 5-nek nincs kiírva hivatalos bemutatási időpontja, de jelenleg úgy tűnik, hogy az első 2016/2017-re várható, amit nagyjából egy évre rá fog követni a második, Blomkamp filmje. A Walt Disney Picturesnek és a Lucasfilmnek már van egy kész megjelentetési terve, hogy a következő években mindig ki tudjanak adni egy új részt a Star Wars sorozathoz, így nem lenne meglepő, ha Fox is valami hasonlót jelentene be az Alien univerzumával kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek:
Alien 3: miért bukott meg? Csalódás lett David Fincher első filmje, a helyszín és a cselekmény hasonló az első részhez, csak most űrhajó helyett egy börtöntelepen játszódik. 5. rész
Alien 4: így készült Jeunet az idegeneket némiképp átterveztette, és vegyestechnikákkal keltették életre a lényeket. Mitől lett jó film az Alien 4? Itt a cikksorozat 7. része
Alien, mint franchise Az Alien jól csengő márkanév, képregénytől a számítógépes játékokig. Összecsapott már Batmannel és Dred bíróval is. Érdekességek a cikksorozat 8. részében
Alien: Új lény született A svájci születésű szürreális művészt, a „dark Dalí-t”, H. R. Gigert kérték fel az első Alien film látványterveinek illetve szörnyeinek megtervezésére és elkészítésére... 2. rész
Aliens: akciódús folytatás Folytatódik sorozatunk a vicsorgó űrlények legendájáról. Az ALIENS-ről tudhat meg most minden érdekeset az olvasó... 3. rész
Így született az Alien királynő Számos érdekesség az Alien sorozat második részréről. Megtudhatjuk például, hogy Ripley és a Királynő végső harcát öt napig forgatták, és, hogy ki tervezte az újabb szörnyeket...  4. rész
Így született az Alien legenda Magasak, feketék, nincs szemük, de van királynőjük, kettős állkapcsukból savas trutymót köpködnek, és ha az ember nyakába ugranak, az igencsak árt az egészségnek. Nyáron mutatják be a legújabb Alien-filmet – Prometheus címmel –, így ennek apropójából tekintsük át a vicsorgó idegenek történetét, amely létrehozta és új alapokra helyezte a sci-fi-horror és a sci-fi-akció műfaját.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére